Imagini şocante. Vezi cum arată plămânii unui pacient cu coronavirus în ziua a 15-a

Imagini şocante. Vezi cum arată plămânii unui pacient cu coronavirus în ziua a 15-a

Un medic pneumolog care tratează pacienți cu COVID-19, în Spania, a postat pe contul de Twitter radiografia plămânilor unui pacient cu coronavirus. Imaginile arată cum în doar câteva zile ambii plămâni sunt, în totalitate afectați de pneumonie.

Un medic pneumolog din Spania a postat pe Twitter două radiografii care arată cum s-au degradat, în numai trei zile, plămânii unui tânăr de 28 de ani care a făcut o formă gravă de Covid-19.

Medicul trage un semnal de alarmă și ne recomandă să stăm în casă pentru că virusul nu alege și chiar și cei tineri pot dezvolta complicații severe. „Pentru cei care cred că sunt nemuritori și continuă să iasă în parc fără să acorde atenție ordinului de a rămâne acasă, acestea sunt radiografiile unui băiat de 28 de ani intubat la Terapie Intensivă în spitalul meu, pentru #coronavirus. Indiciu: plămânii sunt negri, albul este pneumonie”, a scris medicul pe Twitter. Prima fotografie este în a 12-a zi de boală a tânărului, a doua îi înfățișează plămânii în a 15-a zi de boală.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de pneumoftiziologie Marius Nasta din București, a confirmat la Digi24 că poate exista o degradare severă și accelerată a plămânilor în cazul formelor grave de infectare cu SARS-CoV-2. „E vorba de sindrom de depresie respiratorie acută, este forma severă de pneumonie, care necesită intubație, ventilație mecanică. Din păcate, răspunsul este da, atât de repede și de dramatic li se întâmplă nu numai bătrânilor, ci și tinerilor, tuturor”, a spus Beatrice Mahler.

„Atunci când ajungem la o formă severă de boală, atunci când vorbim de o agresiune asupra plămânului și de un sindrom de detresă respiratorie acută, manifestarea este identică. Vârsta poate să fie un avantaj în sensul că poate să ajute să depășim acel moment, dacă suntem într-o secție de terapie intensivă, suntem ventilați mecanic, pentru că toate celelalte organe se presupune că sunt sănătoase și pot să susțină momentul critic prin care trece organismul. De aceea, rata de mortalitate este mai mare la cei vârstnici, pentru că boala apare pe un organism bolnav, cu o inimă care are probleme, un ficat bolnav, și atunci depășirea momentului este critică”, a explicat managerul Institutului Marius Nasta.

„E o evoluție severă și din păcate, ne aflăm în fața unui inamic pe care nu-l cunoaștem în totalitate. De două luni de când am început să cercetăm și să apară articole despre ceea ce înseamnă infecția cu coronavirus, lucrurile s-au schimbat, sunt convinsă că încă nu cunoaștem tot, sunt convinsă că vom avea particularități în funcție și de specificul populației în care ajunge infecția cu coronavirus. Și nu trebuie să uităm că România mai are un specific: pacientul cu tuberculoză. Sunt 12.000 de pacienți noi cu tuberculoză în România, pacienți la categorie de risc, care trebuie protejați în mod deosebit în această perioadă, care au nevoie de medicație și care medicație trebuie să ajungă acasă. Este obligatoriu să nu uităm că ei există și că trebuie să avem grijă de ei”, a subliniat dr. Beatrice Mahler într-o intervenție la Digi24.

Adrian Streinu-Cercel a anunţat şi el că plămânul este organul cel mai afectat de coronavirus. Potrivit celor de la The Guardian, 80% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus se vindecă fără ajutor medical, în timp ce 1 din 6 pacienți bolnavi au probleme grave și se confruntă cu probleme respiratorii.

Afecțiunea de la plămâni poate fi destul de gravă la unele persoane și poate crea leziuni ireversibile, chiar și în cazul pacienților declarați deja vindecați. Mai mult decât atât, autopsia unui pacient din Wuhan a scos la iveală că acesta avea niște cicatrici imense la plămâni, după ce fusese infectat cu coronavirus în luna ianuarie.

Medicii avertizează că virusul invadează celulele pulmonare în doar câteva zile după infectare și că distruge țesutul pulmonar, declanșând insuficiența respiratorie. În cazurile foarte grave, plămânii se umplu de lichid, iar pacientul nu mai poate respira și ajunge să moară.

„În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi”, a spus la o televiziune și Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Sursa: romaniatv.net

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*