În căutarea unui eseu, anulat pe final, Timișoara Saracens pierde din nou la CSM București. Rădoi, Tangimana și Simionescu, titulari în capitală în România – Samoa

Campioana Timișoara Saracens s-a obișnuit de ceva vreme să fie nevoită în a se împărți pe două fronturi chiar și în aceeași zi, deținătoarea Cupei României jucând de la ora 11 la CSM București iar mai mulți dintre internaționalii celor din Ronaț fiind implicați pe seară tot în capitală în testul ”Stejarilor” cu Samoa, de la ora 18. Primul episod, pe plan intern, s-a sfârșit cu al doilea eșec consecutiv în întrecerea K.O. pentru gruparea de pe Bega, cel de-al doilea anunțând 3 titulari de la bănățeni în XV-le României dar și alți 3 rugbiști pe banca de rezerve.

CSM București – Timișoara Saracens, unul dintre cele doar două meciuri jucate astăzi în etapa a III-a din turul gen campionat cu 7 runde al fazei preliminare în Cupa României, a reprezentat un duel al prim-divizionarelor fără selecționabilii în reprezentativa României, convocați la lotul național pentru ”dubla” de astăzi și sâmbăta viitoare tot de la ora 18 cu Samoa și Tonga, nu mai puțin de 4 recruți în cazul gazdelor din capitală dar mai ales nu mai puțin de 8 internaționali ai deținătoarei eventului campionat-cupă.

Într-adevăr, Lynn Howells a anunțat XV-le de start al României pentru jocul din această seară de la ora 18, cu Samoa, pe ”Arcul de Triumf”, iar o treime dintre ”Stejari” sunt ”francezi”, câte 3 de la Timișoara Saracens și CSA Steaua respectiv câte doi de la CSM Știința Baia Mare și CSM București, aceasta din urmă fiind reprezentată de titularii Burcea și Kinikinilau, ambii trecuți sezoane bune prin Ronaț, iar bănățenii de Rădoi, Tangimana și Simionescu, iar în plus și de Badiu, Mureșan și Umaga pe banca de rezerve.

La atâtea absențe, completate de indisponibilități de mai lungă durată datorate accidentărilor, Timișoara Saracens avea un examen cât se poate de dificil pe terenul lui CSM București, unde se înclina în turul din toamnă al campionatului Superligii, 28-16 pe 9 septembrie pentru cei din capitală, care pierdeau apoi ultimul lor meci acasă în aceeași competiție, pe 7 octombrie, 12-15 cu CSA Steaua. În consecință, CSM intra în pauza de campionat de pe podiumul elitei, cu 4 puncte în plus față de campionii din Timișoara, rămași cu un meci mai puțin jucat.

Și duelul de astăzi din Cupa României era abordat de bănățeni tot de pe o poziție inferioară bucureștenilor în urma primelor două runde de meciuri, CSM înregistrând în etapa inaugurală din întrecerea K.O. scorul record al noii ediții, cu 9 eseuri în 55-3 cu cei din Iași, dar și triumfând apoi în deplasare, săptămâna trecută, 35-32 la Cluj. Implicit, gazdele din capitală abordau meciul matinal de pe poziția a doua, cu un punct mai puțin decât maximul posibil, pe când timișorenii cu un unic punct, ca bonus defensiv din eșecul pe teren propriu de sâmbăta trecută, 7-8 cu băimărenii.

Iar ceea ce nu era deloc exclus s-a și conturat, o formulă experimentală și cu multe modificări de la meci la meci cedând de puțin în ciuda forcingului final, căruia CSM București i-a rezistat cu chiu cu vai, oaspeților fiindu-le refuzat la potou ceea ce ar fi fost unicul lor eseu. Pe o vreme închisă și rece, cu burniță, gazon fiind implicit puțin cam moale, CSM București și-a fructificat avantajul terenului propriu chiar și fără a mai puncta după pauză, 16-12 cu Timișoara Saracens.

Timișorenii, care au schimbat 6 jucători în formula de start față de eșecul acasă cu ”Zimbrii”, au condus de două ori în primele minute dar au și încasat apoi unicul eseu al întâlnirii, spre mijlocul părții întâi, fără a mai fi apoi capabili să revină pe tabela de marcaj, deși au încheiat primele 40 de minute în superioritate numerică și au câștigat cu 0-3 partea a doua, spre finele căreia au presat și dominat, fără a putea însă savura eseul lui Mariș, neacordat, și care ar fi adus o victorie in extremis: 16-12 (16-9) pentru CSM București.

Antrenorul Matt Williams i-a menținut în liniile dinapoi ale XV-lui de start pe Manumua, Helu, Popa și Rupanu, și în pachetul de înaintare pe Doge, Stewart, dar în linia a II-a, respectiv Rus, Doyle și Morrison, iar Timișoara Saracens a avut prima cuvântul la București, fundașul Tevita Manumua fructificând o lovitură de pedeapsă: 0-3.

Gazdele au reacționat și au avut prima grămadă în 22-ul deținătoarei trofeului, CSM egalând apoi din același procedeu, dar pentru puțin timp, căci Tevita Manumua i-a readus pe campioni în avantaj: 3-6.

Avea să fie însă și pentru ultima oară, căci în minutul 18 centrul Hinckley Vaovasa a marcat ceea ce avea să rămână, decisiv, unicul eseu al întâlnirii, transformat de gazde: 10-6. Impulsionată de reușită, CSM și-a adjudecat altă grămadă în 22-ul timișorean și doar un înainte comis de Tuicakau la cinci metri de terenul de țintă al vizitatorilor a lăsat tabela nemodificată.

Ecuația s-a complicat și mai mult pentru bănățeni când Leiataua s-a accidentat după mijlocul părții I, înlocuit fiind cu Iștoc, iar erorile oaspeților s-au înmulțit, fapt de care a profitat mijlocașul la deschidere Darren Baron, precis de la punct fix în tentative succesive: 16-6.

Helu a căutat printr-o frumoasă șarjă individuală să trezească spiritul de luptă al timișorenilor, binișor amorțit, iar apoi CSM a fost cea care s-a clătinat, Alex Mitu fiind eliminat temporar pentru restul primei părți, ceea ce i-a dat prilejul și lui Manumua să reducă din handicap: 16-9.

Scor al pauzei, dat fiind că Baron mai și rata o lovitură de pedeapsă, pe inferioritatea numerică a gazdelor. Partea a doua a adus și înlocuiri, Pocriș preluând ștafeta de la Hartig, jucat astăzi flanker de Eugen Apjok, iar Jody Gavin Rose apărând în locul lui Hunt.

S-a simțit iar Manumua a țintit unicele puncte ale părții secunde, 16-12 din lovitură de pedeapsă în minutul 56, așadar cu 24 de minute la dispoziție pentru înscrierea unui prim eseu. Pe care însă timișorenii nu l-au reușit, sau mai bine zis l-au marcat pe forcingul final, fără însă a fi validat.

Până atunci, Baron mai rata din nou o execuție pretențioasă în condițiile date, după linia de 40 de metri, deși din poziție centrală, iar Williams apela la o cvadruplă înlocuire, Doge, Doyle, Rus și Zaharia lăsându-le locul lui Mariș, Ianuș, Iftimiciuc și Lemnaru, ca mai apoi, din minutul 72, Halalilo să încheie în locul lui Sabău.

Cu linia I împrospătată, campioana a forțat pe final în atac, în valuri, inclusiv cu margini și grămadă în 5 meri, dar reduta schimbatei în bine CSM de când cu mâna lui Apjok la pupitru a rezistat asediului insuficient. Finish cu un identic 16-12 altui triumf al celor de la CSM București în capitală în dauna timișorenilor, astăzi însă totuși cu ceva mai puțin cântec.

În consecință, un nou eșec, cu încă un punct bonus defensiv, și cu senzația că întrecerea Cupei României trebuie doar bifată în calendarul federal, din moment ce principalele furnizoare ale ”Stejarilor” se văd nevoite să etaleze componențe improvizate, ce-i drept pentru a oferi astfel minute în plus unor componenți care altfel mai greu ar intra cu adevărat în mai marile calcule ori pentru a readuce în cadru piese cheie după convalescență, caz al lui Jody Rose.

Iar sâmbăta viitoare timișorenii primesc vizita lui CSA Steaua, într-o zi în care România va primi replica insularilor din Tonga, după care bănățenii vor reveni în capitală, la început de decembrie, la CS Dinamo, preambul la reluarea aparițiilor internaționale, pe 9 decembrie, acasă cu Calvisano, dată de la care partida amânată de Cupă a fost lăsată deja pe 3 martie la ora 12, la Cluj, cu încă o apariție finală în preliminarii pe 10 martie 2018, acasă cu cei din Iași.

Cu alte cuvinte, următoarele două apariții succesive contra bucureștenelor vor decide soarta timișorenilor în preliminariile noii ediții a Cupei României. Iar apropo de Dinamo și consistența acestei întreceri numărul 2, cei din capitală nici n-au fost nevoiți să transpire azi, învingători cu 5-0 acasă cu cei din Iași, prin neprezentare, pe când cei din Baia Mare au avut de stat. Aceasta pare a fi Cupa României în versiunea sa mereu modificată de la an la an de FRR…

Rezultatele, ierarhia actualizată și programul viitor, pe coloana datelor tehnice; foto: Daniel Nechita.

*

CSM: Savin, Tongia, Baliashvili, Mitru, Sobota, Hartig, Ion – cpt., Carpo / Genia, Baron, Tuicakau, Maliepo, Vaovasa, Ispir, Lama.

Rezerve la start: Oancea, Petucher, Pocriș, Macoveanu, Ser, Croitoru, Niacșu, Prunaru.

Timișoara Saracens: Militaru, Sabău, Doge; Stewart, Drenceanu; Doyle, Rus; Morrison / Rupanu, Hunt; Zaharia, Popa, Leiataua, Helu; Manumua.

Rezerve utilizate: Iștoc, Rose, Mariș, Iftimiciuc, Ianuș, Lemnaru, Halalilo, Zarnea.

Pentru conformitate, iată și XV-le plus rezervele României în meciul cu Samoa, care începe peste puține ore la București: 1. Mihăiță Lazăr (Castres), 2. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 3. Andrei Ursache (Carcassonne), 4. Johann Van Heerden (CSM Știința Baia Mare), 5. Marius Antonescu (Colomiers), 6. Andrei Gorcioaia (Massy), 7. Mihai Macovei- cpt. (Colomiers), 8. Stelian Burcea (CSM Bucuresti) / 9.Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 11. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 12. Sione Fakaosilea (CSM Știinta Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM București), 14. Fonovai Tangimana (Timișoara Saracens), 15. Marius Simionescu (Timișoara Saracens); rezerve: 16. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 17. Ionel Badiu (Timișoara Saracens), 18. Alexandru Gordaș (CSA Steaua), 19. Ionuț Mureșan (Timișoara Saracens), 20. Vlad Nistor (Albi), 21. Tudorel Bratu (CS Dinamo), 22. Jack Umaga (Timișoara Saracens) și Robert Neagu (CSA Steaua).

 

 

The post În căutarea unui eseu, anulat pe final, Timișoara Saracens pierde din nou la CSM București. Rădoi, Tangimana și Simionescu, titulari în capitală în România – Samoa appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*