În cazul crizei gunoaielor, Instituţia Prefectului o întoarce ca la Ploieşti: nu sunt întrunite condiţiile legale pentru acordul privind declararea stării de alertă

N. Dumitrescu

Apelul lansat luni, într-o conferință de presă, de către primarul Andrei Volosevici către instituțiile publice din județ în ceea ce privește criza gunoaielor din Ploiești a determinat, ieri, Instituția Prefectului Prahova să vină cu unele precizări, pe care edilul, așa cum a declarat, le aștepta din 20 iulie a.c., când a solicitat constatarea stării de alertă la nivelul orașului din cauza munților de gunoaie care și acum sunt prezenți în toate cartierele. Redăm integral conținutul documentului primit la redacție din partea Instituției Prefectului Prahova. ”Ca urmare a articolelor apărute în presă privind acuzațiile transmise de administrația publică locală la adresa Instituției Prefectului – Județul Prahova, facem următoarele precizări: Instituția Prefectului – Județul Prahova a solicitat Primăriei municipiului Ploiești și Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în repetate rânduri, să prezinte în regim de urgență documentația legală care a stat la baza Hotărârilor C.L.S.U. Ploiești nr. 3 și nr. 4 privind existența și menținerea stării potențial generatoare de situații de urgență la nivelul municipiului Ploiești. Primăria municipiului Ploiești și CLSU au fost informate prin adresa Instituției Prefectului – Judetul Prahova cu nr. 12121/03.08.2021 și prin adresele anterioare nr. 6986/04.05.2021, respectiv 9614/18.06.2021, că, în conformitate cu legislația în vigoare, hotărârile privind declararea, prelungirea sau încetarea stării de alertă se fundamentează în baza analizei factorilor de risc, conform O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență. Având în vedere prevederile O.U.G. nr 21/2004, starea de alertă reprezintă răspunsul la o situație de urgență cu amploare și intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc. Fără prezentarea analizei factorilor de risc, conform O.U.G. nr 21/2004 și a tipului de risc identificat conform H.G. nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, considerăm că nu sunt întrunite condițiile legale pentru acordul prefectului privind declararea stării de alertă pe teritoriul municipiului Ploiești. Instituția Prefectului – Județul Prahova nu a rămas indiferentă la problemele sesizate privind salubrizarea în municipiul Ploiești, motiv pentru care, la fiecare adresă primită din partea primăriei, prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a solicitat instituțiilor cu atribuții de control privind sănătatea publică și protecția mediului să constate și să aplice măsurile legale”.
Cu siguranță, nu un asemenea răspuns aștepta edilul ploieștean care, în altă conferință de presă, i-a sugerat prefectului județului să scoată capul pe fereastră pentru a se convinge singur de faptul că miroase urât în Ploiești din cauza gunoaielor neridicate. Pe de altă parte, în completarea acuzelor la adresa instituțiilor abilitate din județ, Garda de Mediu și Agenția de Protecție a Mediului, Instituția Prefectului Prahova, care evită și tot amână să ia măsurile necesare în ceea ce privește modul în care se face salubrizarea orașului, Primăria Ploiești a făcut public și raportul rezultat în urma monitorizării de către RASP Ploiești a activităţii operatorului de salubritate Rosal, în ultima săptămână. Din care reiese, ca și în săptămâna precedentă, că nu a fost asigurat numărul necesar de măturători stradali la niciun schimb, așa cum nu au fost asigurate nici utilajele necesare pentru executarea activității de dezafectare a depozitelor necontrolate de deșeuri pe domeniul public.
Reamintim faptul că, de două ori la rând, în urma unor decizii luate în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Ploiești, întrunit în regim de urgență, Primăria Ploiești a solicitat acordul prefectului privind constatarea şi declararea stării de alertă cauzată de modul în care se face salubrizarea orașului.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*