În Lugoj se filmează ”Artist Emigrant”: o serie de scurte reportaje cu artiști români care au lucrat în diaspora

Regizorul și producătorul de film Sabin Dorohoi, cunoscut publicului pentru filmul de scurtmetraj ”Calea Dunării”, pregătește o serie de scurte reportaje radio-TV denumită ”Artist Emigrant” despre artiști din Banat care sunt sau au fost emigrați în străinătate.
Mulți români au fost profund emoționați de povestea băiețelului a cărui părinți sunt plecați în străinătate din filmul de scurtmetraj ”Calea Dunării”.

Pelicula a câștigat peste 20 de premii la festivaluri internaționale de film și imagini din film au fost incluse în videoclipul trupei Voltaj ”De la Capăt”, devenind astfel singurul film românesc a cărui imagini au fost proiectate live în cadrul competiției muzicale Eurovision Viena 2015. Prin serialul ”Artist Emigrant” regizorul Sabin Dorohoi revine la tematica diasporei pe care a abordat-o în ”Calea Dunării”.

Este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica care are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj. Seria ”Artist Emigrant” este susținută și de peste 20 de parteneri locali, naționali și internaționali.

Studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume după refugiații de război din Siria.

În acest ritm, populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate. În acest context, în luna august-septembrie 2021, regizorul Sabin Dorohoi dorește să realizeze ”Artist Emigrant” – o serie de scurte reportaje despre poveștile de viață ale unor artiști români din diaspora.

De-a lungul lunii august 2021 regizorul Sabin Dorohi va filma o serie de interviuri cu povești de viață ale unor artiști români contemporani din regiunea Banatului (din Lugoj sin din alte orașe ale Banatului) emigrați în străinătate.

Artiștii lugojeni care doresc să participe în proiect ne pot trimite un email pe sabindorohoi@yahoo.com si pot afla mai multe detalii pe site-ul oficial al proiectului www.migrant.social, sau pe pagina de Facebook Emigrant.

Articolul În Lugoj se filmează ”Artist Emigrant”: o serie de scurte reportaje cu artiști români care au lucrat în diaspora apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*