În Polonia – degradarea ofiţerilor care au slujit în armata comunistă

Guvernul polonez a adoptat un proiect de lege total schimbat, care permite retragerea gradelor generalilor comunişti – reiese din documentele puse pe 1 Martie la dispoziţie de Centrul Guvernamental Legislativ, potrivit Hotnews.
Premierul Mateusz Morawiecki a anunţat că guvernul a adoptat proiectul de lege al retragerii gradelor („degradarea”). „Visul generaţiei noastre a fost ca această dreptate să se facă la începutul perioadei transformărilor, dar atunci nu a fost posibil, astăzi devine posibil”, a spus premierul, potrivit Rzeczpospolita, citat de Rador.
În noua versiune a proiectului sunt menţionate foarte exact 10 posibilităţi de trădare a raţiunii de stat, pentru care un militar poate fi degradat, este vorba între altele, de cei care au combătut mişcarea ilegală poloneză, care i-au persecutat pe preoţi, au planificat sau au dat ordine, comiţând fapte abominabile, care au colaborat cu agenturile, care au înăbuşit protestele sociale sau au planificat participarea la invadarea Cehoslovaciei în anul 1968. Noul proiect al legii degradării va retrage gradele ex lege tuturor membrilor WRON (Consiliul Militar de Salvare Naţională creat în 1981) – lucru important – fără posibilitatea de a face recurs la Tribunalul Administrativ.
Se scrie, de asemenea, că gradele nu vor fi retrase militarilor care au sprijinit activ acţiunile în favoarea independenţei Statului Polonez fără ştiinţa superiorilor.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*