În Prahova, 47 de clădiri cu destinația unități de învățământ funcționează fără autorizație de securitate la incendiu

V. Stoica

În Prahova funcționează, în prezent, fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu un număr de 47 clădiri cu destinaţia de unități de învățământ, respectiv șapte licee (internat, săli de sport, corpuri de clădiri și clădirea școlii), 26 de școli primare și gimnaziale (săli de sport, corpuri de clădiri, dar și entitatea în ansamblu) și 14 grădinițe, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova.
Într-un comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, se arată că , de la începutul anului 2020 și până în prezent, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova a desfăşurat 160 acţiuni de control și activităţi de îndrumare și informare preventivă pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unitățile de învățământ. 286 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 122 au fost soluționate pe timpul controalelor, au fost depistate la verificări.
„Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 282 de avertismente și patru amenzi în cuantum de 20.000 lei. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 160 de instruiri la care au participat 5132 persoane și 5 exerciții cu 2111 persoane. De asemenea, echipajele de pompieri militari au efectuat 15 misiuni de recunoaştere în teren, la instituții de învățământ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi, mijloace de primă intervenție şi alte aspecte de interes operativ. (…) În perioada următoare, specialiștii noștri vor executa activități specifice de control și îndrumare, atât pentru asigurarea începerii anului școlar în siguranță, cât și pentru asigurarea respectării măsurilor de prevenire a incendiilor. În perioada menționată au fost gestionate 52 solicitări de emitere a avizului de securitate la incendiu și 8 solicitări de emitere a autorizației de securitate la incendiu. Dintre acestea au fost emise 36 avize (17 la grădinițe, 15 la școli, 4 la universitate) și 6 autorizații de securitate la incendiu (3 la școli și 3 la grădinițe), alte 16 avize și 2 autorizații au fost respinse”, precizează reprezentanții ISU Prahova.
Pe de altă parte, însă, este corectă și afirmația că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii. Acest aspect nu exclude necesitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, specialiștii fiind într-o continuă activitate de actualizare şi identificare a clădirilor care necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi îndrumarea administratorilor acestora referitor la documentele ce trebuie întocmite pentru obținerea autorizației.
Avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcţii noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinaţiei celor existente (art. 30, alin. 1 din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările ulterioare).
Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu se stabilesc în funcţie de categoria de importanţă, regimul de înălţime, destinaţie, suprafeţe construite desfăşurate, număr de utilizatori etc.
O precizare importantă: unitățile de învățământ nu intră sub incidența H.G. nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, în sensul în care nu poate fi dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Inspectoratul pentru Situații de Urgență își manifestă disponibilitatea acordării asistenței tehnice de specialitate în vederea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu, după cum a menționat ISU Prahova.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*