În urma unui deces „în condiţii suspecte”, preşedintele Consiliul Judeţean Prahova a solicitat demiterea şefei de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Călineşti

• Vor fi efectuate controale în toate unitățile subordonate DGASPC Prahova
• DGASPC Prahova susține că s-a autosesizat, a dispus o cercetare disciplinară prealabilă și evaluări în centrele pe care le are în răspundere

Fl. Tănăsescu

„Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, a cerut Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) luarea, cu celeritate, a tuturor măsurilor legale, inclusiv demiterea șefei Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, în contextul decesului în condiții suspecte a unui pacient internat în respectiva unitate. Momentan, cazul este în ancheta instituțiilor abilitate”, se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei.
„În același timp – se mai menţionează în documentul de presă amintit – Iulian Dumitrescu a dispus declanșarea unei acțiuni de control în toate centrele subordonate DGASPC Prahova, care să urmărească respectarea drepturilor beneficiarilor internaţi în aceste unităţi medico-sociale”.
Reamintim că, în prezent, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova derulează o anchetă pentru elucidarea împrejurărilor în care un bărbat internat la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Călineşti a decedat.
Cazul este şi în atenţia poliţiei prahovene, care a fost sesizată, în ziua de 5 august a.c., că un bărbat în vârstă de 61 de ani, internat în respectivul centru, a decedat.
În cursul aceleiași zile, polițiștii au dispus efectuarea necropsiei bărbatului, aceasta fiind realizată la data de 6 august, de către Serviciul de Medicină Legală Ploiești.
În urma necropsiei, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova a încadrat fapta la „loviri sau vătămari cauzatoare de moarte”.
În cursul zilei de ieri, reprezentanţii unităţii de parchet prahovene care coordonează investigaţiile ne-au confirmat că se efectuează cercetări în acest sens, însă mai multe amănunte nu ne-au putut oferi.
De asemenea, am primit, aseară, la redacţie, şi un punct de vedere exprimat de conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova – pe care , de altfel, îl solicitasem încă din cursul dimineţii – sub semnătura directorului executiv Alexandru Ion Bocioacă, în care se precizează: ”În data de 6 august 2021, Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești a informat conducerea D.G.A.S.P.C. Prahova cu privire la decesul din data de 5 august al unui beneficiar, în vârstă de 61 de ani și la faptul că reprezentanții Poliției au ridicat de la sediul centrului documente, camerele de luat vederi și au luat declarații de la angajați și beneficiari cu privire la acest eveniment.
Având în vedere acestă informare, conducerea D.G.A.S.P.C. Prahova s-a autosesizat și s-a deplasat în data de 07.08.2021 la sediul centrului rezidențial, unde a purtat discuții cu câțiva beneficiari și angajați din centru, despre împrejurările în care s-a produs decesul.
Pe baza informațiilor obținute, conducerea D.G.A.S.P.C. Prahova a dispus constituirea unei comisii de cercetare disciplinară prealabilă care va analiza situația din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești și va propune măsurile ce se impun.
De asemenea, D.G.A.S.P.C. Prahova va constitui echipe multidisciplinare ce vor avea ca misiune deplasarea în toate centrele rezidențiale din subordine, în vederea evaluării și analizării detaliate a activității acestora, în scopul prevenirii apariției unor situații de abuz sau a altor situații care ar putea afecta îngrijirea și siguranța beneficiarilor”.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*