Începe Europeanul de handbal feminin, să ne bucurăm sau nu?

Să ne bucurăm, firește, mai ales că România este din nou prezentă la acest regal European. Să ne bucurăm că această competiție este și pentru noi, ca și pentru toți europenii, un cadou de sărbători, ce poate avea străluciri de aur, argint sau bronz. Și mai este un motiv de bucurie – în această stare prelungită de agonie, din pricina pandemiei de coronavirus, avem, în sfârșit, motiv să ne emoționăm la un meci sau altul, să strigăm, să aplaudăm, să ne revărsăm energiile, într-un cuvânt.

În ultimul deceniu am intrat in luna decembrie a fiecărui an cu entuziasm, cu speranța unei performanțe. Am prins și acel bronz din 2010, în care am umilit Danemarca de două ori, și în grupe, și în finala mica, dar ce echipă aveam atunci, ce nume grele – Paula Ungureanu, Brădeanu, Meiroșu, Elisei, Bârsan, Neagu, Manea, Gâlcă, Nechita, Moldovan, Gatzel și mai erau câteva, comandate de antrenorul Radu Voina. Dar desele schimbari de pe banca tehnică și aducerea unor antrenori străini au făcut ca naționala noastră să rateze mult, fără ca cineva să plătească pentru aceste eșecuri. Mai mult, infuzia peste măsură de jucătoare străine din campionatul nostru intern, și remunerarea oaspetelor cu salarii ce n-au visat niciodată, a făcut ca handbalistele noastre de perspectivă să-și găsească cu greu locul în Liga Florilor. Efect de bumerang, pentru selecționata tricoloră, pentru că baza de selecție a scăzut foarte mult, iar selecționerii se văd nevoiți să se descurce cu ce au.

Și ajungem la zi – mai este o săptămână și armata tricolor pleacă la Campionatul European din acest an. Nu știu să vă spun care este direcția noastră – initial ar fi trebuit să ajungem la Trondheim, în Norvegia, locul unde au fost repartizate Grupele C și D, dar gazdele au fost speriate de virusul COVID-19, de numărul mare de infectări și au hotărât să refuze organizarea Europeanului în țara lor. În aceste zile, Federația Europeană negociază cu Danemarca să primească și grupele ce fusesetă repartizate în Norvegia, însă n-au fost încă nominalizate noile orașe gazdă.

În ceea ce privește lotul alcătuit de antrenorii Burcea și Licu, spun cu sinceritate că cele 21 de handbaliste nu-mi dau siguranța unei echipe solide și sigure, capabilă să înfrunte orice adversar. Și o să continui cu adevărul, sigur, doar ca părere personală, și o să spun că în lot găsesc destule handbaliste care ratează cu nonșalanță, din poziții ideale; apoi găsim în lot sportive care își golesc repede capul de idei și pierd mingiile foarte ușor; pe semicercul de apărare avem destul tricolore care nu știu să se apere și transfomă hotărârea și determinare în violență, repede taxată de arbitrii, cu penalități împotriva echipei noastre; da, avem câteva tinere care pot face diferența, prin jocul lor imprevizibil, dar nu prea cred că Andreea Popa, de exemplu, va prinde loc înaintea Elizei Buceschi. Suntem deficitari pe multe posture, vreau să spun că antrenorii n-au făcut cele mai bune alegeri, iar lotul are și câteva turiste, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți.

Înainte să vă prezint lotul, spun că atmosfera din vestiar nu este una de concordie generală – liderul grupului, Cristina Neagu, a făcut o declarație ciudată, spunând că echipa nu trebuie să se bazeze numai pe ea. A lăsat să se înțeleagă că tot mereu i s-au cerut eforturi peste măsură, că antrenorii străini o puneau prima pe listă, după care începeau să construiască echipa în jurul ei. Presiunea era mare, o resimțea și Cristina, iar asta îi afecta randamentul. Să sperăm că de data aceasta va fi altfel, că fiecare handbalistă care o să poarte tricolorul va fi mai responsabilă și va înțelege că rolul ei este la fel de important ca al Cristinei Neagu. Cât este ea de cea mai bună handbalistă a lumii, Neagu are nevoie de o echipă în spate, vrea și ea o colegă sau două care să rezolve situațiile de panică, să nu mai existe acele momente în care nu găsim poarta minute în șir, situații care ne trag înapoi.

Cristina Neagu, prin declarațiile ei de ultimă oră, își îndeamă colegele să fie toate lider al grupului, vrând să spună că și Iuganu are un baston de mareșal în ranița proprie, și Ostase și Popa, și Dindiligan. N-a fost niciodată așa vocală Cristina, însă o-nțeleg, pentru că are probleme și la CSM București – în aceste zile, echipa primăriei a primit salariul pe luna iulie!, iar noi suntem în luna noimbrie, bate la ușă decembrie. Handbalistele de la clubul bucureștean au atras atenția finanțatorilor, prin iesirea la un meci oficial cu tricouri pe care stateau scrise tot felul de proteste, apoi a mai declarat și antrenorul Adi Vasile că în ultimii doi ani echipa n-a fost niciodată cu remunerația la zi, pentru ca într-un final Neagu să nu mai rabde și să spună „Abia astăzi am primit primul salariu în acest sezon, pe luna iulie. Nu spun că ăsta e un motiv pentru care am pierdut astăzi (n.n. CSM București – Rostov 22-27), departe de mine gândul ăsta, dar lucrurile se adună, s-au adunat și lunile astea de restanțe și cred eu că, per total, echipa a făcut o figură frumoasă în Liga Campionilor. Cred că o echipă care are pretenții să meargă în Final-Four-ul Ligii Campionilor și care vrea să se bată pentru trofeu trebuie să-și respecte jucătoarele și mai ales să le plătească la timp, pentru că asta e o problemă pe care nu putem să o ascundem”, a adăugat Cristina.

Iată lotul care va merge la Europeanul din Danemarca, probabil:

Portari: Denisa Dedu (CSM București), Iulia Dumanska (Podravka) și Ana-Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița)
Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița) și Alexandra Dindiligan (HC Zalău)
Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Alexandra Severin (HC Zalău) și Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)
Coordonatoare: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana-Maria Țicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur) și Andreea Rotaru (Gloria Buzău)
Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina) și Raluca Băcăoanu (Gloria Bistrița)
Interi dreapta: Ana-Maria Savu (SCM Craiova) și Laura Popa (Rapid București)
Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București) și Sonia Seraficeanu (Minaur)

Naționala noastră este repartizată în Grupa D, alături de Norvegia, Germania și Polonia. Selecționata noastră va întâlni, în ordine, Germania, pe 3 decembrie, apoi Polonia, pe 5 noiembrie, pentru ca ultimul meci să-l joace împotriva Norvegiei, pe 7 noiembrie. Primele trei echipe din clasament merg în Faza a II-a. Promit să vă țin la current cu toate rezultatele. Hai, România!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*