INS: Pentru următoarele 3 luni sunt aşteptate scumpiri în comerţ şi construcţii

Managerii celor circa 8000 de companii pe care Institutul Național de Statistică în chestionează periodic pentru a afla cum văd viitorul afacerilor lor, spun că în următoarele 3 luni se așteaptă la creșteri de prețuri în retail (sold conjunctural +29%), construcții (sold conjunctural +20%) și industrie (sold conjunctural +13%), potrivit Agerpres. Soldul conjunctural nu trebuie confundat cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. El este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +40%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte se va înregistra scădere (sold conjunctural -17%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%). Potrivit estimărilor din luna aprilie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +20%).
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +16%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +12%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%). Conform estimărilor din luna aprilie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -6%). În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*