Insulele Plopi și Cotu Mic s-au împădurit din cauza nepăsării autorităților locale

Claudiu BuciuDouă locuri de agrement cândva ale municipiului, care până în urmă cu câțiva ani erau frecventate de mii de lugojeni, s-au transformat în adevărate jungle. E vorba de insula de la Plopii Mici, lângă fosta autogară și insula din Cotu Mic.

La doi pași de Piața Agroali­men­tară și fosta autogară, între dig și malul Timișului se întinde locul cunoscut de lugojeni ”La Plopi”. Până în 1990 și chiar și câțiva ani după aceea, perimetrul era preferatul lugojenilor, în special în sezonul estival, când cu greu găseai un loc pentru plajă.

Era și favoritul conduce­rilor comuniste ale orașului, care organizau acolo marile evenimente naționale: ziua de 1 Mai, fosta zi națională, sărbătorită la 23 august și uneori chiar și Ziua Recoltei, la începutul lunii octombrie. Vremurile de glorie au apus demult, iar după anul 2010 locul a fost pur și simplu abandonat, astfel că acum acesta s-a transformat într-o adevărată junglă. Printre bătrânii plopi, tot mai puțini la număr, s-a dezvoltat o mini­pă­dure de salcâmi și o bogată ”cul­tură” de ambrozie.

”E vai și amar ce a ajuns locul acesta. Pe vremea lui Ceaușescu, aici puteai să lingi sare de pe jos. Acum nu te mai vezi de boscheți. În 2017, furtuna puternică a rupt mai mulți plopi. Unii au căzut chiar pe scena unde se organizau spectacolele. Sunt trei ani de-atunci și nu a venit nimeni să-i taie și să-i ia de-acolo. Pe dig, printre tufele de ambrozie, stau abandonate mai multe tomberoane pentru produse reciclabile. Și fostul te­ren de fotbal arată la fel. E pă­cat că nu se mai îngrijește ni­meni de acest perimetru, altă­dată mult îndrăgit de lugojeni, aflat chiar în centrul orașului. Cât a mai funcționat Salprest-ul, s-a mai tăiat iarba”, ne-a de­clarat Ștefan Nicolae, locuitor în cartierul Ștrand.

În urmă cu circa 10 ani, administrația Bol­dea își propunea să readucă la Plopi manifestările organizate în centrul municipiului. Ideea a rămas doar la faza de ”discuție”, edilii scuzându-se mai târziu că nu e bine să se întreprindă ceva acolo, deoarece locul e inundabil. Din păcate, nu s-a făcut nici loc de pro­me­nadă, dar nici curățenie nu se mai face.

Peisajul de la Plopi e tras la indigo și pe Insula Cotu Mic, unde riști să te ”mănânce” șerpii, dacă te încumeți la o plimbare prin vegetația ”luxu­rian­tă”.Articolul Insulele Plopi și Cotu Mic s-au împădurit din cauza nepăsării autorităților locale apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*