Integrame din cer! S-a stins din viață Iosif Tătar, colaborator de cursă lungă al ”Redeșteptării”

S-a stins din viață Iosif Tătar, colaborator de cursă lungă al săptămânalului ”Redeșteptarea”. În fiecare joi, ediție după ediție, cititorii noștri așteptau cu nerăbdare careurile și integramele ingenioase și distractive care-i purtau semnătura.
Iosif Tătar a creat enigmistică, rebus și integrame pentru publicațiile ”Redeșteptarea”, ”Renașterea bănățeană” și ”Actualitatea”. A fost colaborator la ”Rebus”, cea mai importantă revistă de profil din România.

Iosif Tătar a obținut o mare performanță în lumea rebusisticii românești, și anume Premiul Național al revistei ”Flacăra”. Din Lugoj, acest premiu a mai fost obținut și de profesorul de matematică  Aurel Doboșan, și el colaborator al ”Redeșteptării”.

A făcut parte din Cercul ”Evrika” al rebusiștilor lugojeni, alături de Aurel Doboșan (președinte), Mircea Anghel (secretar), Ioan Boar, Ioan Manzur, Mihai Ternauciuc, Mihai Enășoaie și Vasile Cernicica. Cu entuziaștii creatori de rebusuri și integrame se întâlnea regulat la Cercul Militar Lugoj, pe lângă care funcționa clubul de enigmistică. Alături de întreaga echipă de la ”Evrika”, Iosif Tătar a obținut o altă distincție națională, și anume locul I pe țară la ”Top Rebus”.

”O perioadă, am lucrat cu el și am conceput careuri împreună. L-am apreciat ca pe un om inteligent, generos, un om deosebit, care va rămâne în memoria noastră”, spune colegul său, jurnalistul și profesorul Mircea Anghel.

”A început devreme, încă din liceu, să creeze careuri, iar mai apoi integrame. Nu este ușor, pentru asta îți trebuie un gen de inteligență aparte, perseverență și pasiune, iar asta s-a văzut mereu la el. La un moment dat, noi doi am început, alături de profesorul lugojean Petru Goja și de enigmiști din București, un dicționar de definiții rebusistice selectate, dar, din păcate, acest proiect nu s-a mai materializat. Cred că i-ar fi plăcut să îl vadă gata”, spune profesorul Aurel Doboșan.

Fiul său, prim procurorul Dan Cristian Tătar, ne-a oferit câteva date biografice.

Iosif Tătar s-a născut în anul 1940 la Satu Mare. În anul 1965 a venit la Lugoj, unde s-a căsătorit cu Doina Tătar.

Timp de doi ani, a lucrat la Comitetul pentru Cultură și Artă al Raionului Lugoj, apoi la Liceul Agricol, ca pedagog.

Ulterior, a trecut la serviciul financiar al Spitalului Municipal din Lugoj, unde a lucrat până la pensionare.

S-a stins din viață duminică, 27 septembrie 2020, după o suferință de câteva săptămâni.

Înmormântarea are loc astăzi de la ora 13, la Cimitirul Catolic de pe strada Gh. Doja din Lugoj.

Articolul Integrame din cer! S-a stins din viață Iosif Tătar, colaborator de cursă lungă al ”Redeșteptării” apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*