Interdicții în primul an de condus și sfaturi utile pentru șoferii începători

Orice persoană care se vede cu permisul de conducere în buzunar tinde să se considere deja un șofer cu experiență. Până la urmă, a trecut prin câteva zeci de ore de condus, iar permisul demonstrează că poate să stea în spatele volanului.

Adevărul este puțin diferit, însă. Deși au dreptul de a conduce, șoferii începători trebuie să știe că legislația nu le permite să facă absolut orice ar face un șofer cu experiență în trafic.

Ce interdicții sau obligații au șoferii începători, în primul an de condus?

1. Trebuie să poarte un semn distinctiv pe vehicul. Conform Regulamentului pentru aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, orice șofer începător trebuie să poarte în parbriz un semn distinctiv, care să îi avertizeze pe ceilalți participanți la trafic că este începător. Acest semn trebuie să fie unul clar: un disc de culoare galbenă care are diametru de 100 de mm și afișează semnul exclamării de culoare neagră. Popular, acest semn distinctiv se numește “lămâie” sau “mămăligă”.

Este foarte important ca semnul să se încadreze în dimensiunile impuse de legislație și în funcție de vehiculul condus, să fie poziționat corect. La automobile, acesta trebuie să fie afișat în partea stângă jos a parbrizului și în partea dreapta jos a lunetei.

2. Atunci când circulă în afara localității trebuie să circule cu o viteză mai mică cu 20 km/oră decât ceilalți șoferi. Din limitele legale aplicate trebuie să se scadă, așadar, 20 de km pe oră. Practic, pe autostrăzi un începător poate să circule cu maxim 110 km/oră, pe drumurile expres și naționale cu maxim 80 de km/oră, iar pe toate celelalte categorii de drumuri cu maxim 70 de km/oră.

3. Trebuie să acorde atenție scopului cu care conduc vehiculul. Șoferii cu o experiență mai mică de un an nu pot conduce vehicule care transportă mărfuri periculoase, vehicule aflate în testare sau vehicule ce au regim de taxi sau sunt destinate altui tip de transport.

Ce le este recomandat șoferilor începători să facă?

Pe lângă aceste interdicții și obligații legale, șoferii începători trebuie să aibă în vedere și alte aspecte. Conform chestionare-az.ro, în primele sesiuni de condus, este bine să ia un șofer cu experiență alături de ei, care să le evidențieze eventualele greșeli.

În cazul în care traficul pare unul copleșitor, sunt recomandate câteva sesiuni noi de condus cu instructorul.

Experiența se capătă în timp, așadar, în primul an de conducere trebuie să se acorde atenție maximă fiecărui detaliu, fiecărui indicator rutier și fiecărui semn pe care îl dă mașina. Cu timpul, toate micile detalii vor intra în rutină.

Nu este recomandat sub nicio formă să se testeze limitele mașinii de către un începător, deoarece chiar și o mașină care nu este foarte puternică poate scăpa rapid de sub control.

Înainte de fiecare călătorie, este bine să se respecte un ritual care implică aranjarea oglinzilor, așezarea centurii de sigurană și asigurarea unei vizibilități cât mai bune. Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat în timpul călătoriilor este siguranța.

Articolul Interdicții în primul an de condus și sfaturi utile pentru șoferii începători apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*