Interviu cu cel mai activ politician din Timiș, Cornel Sămărtinean

– Domnule deputat ce v-a venit să lăsați Parlamentul pentru Con­si­liul Județean Timiș? La prima vedere pare o funcție mai grea, care pre­su­pune o activitate mai intensă.
– Așa este, funcția de Președinte al Consiliului Județean presupune o activitate mai intensă. Însă și “răs­pla­ta” pentru munca depusă este pe măsură. Și când vorbesc de răs­pla­tă mă refer la faptul că din pos­tura de președinte al Consiliului Județean ajungi să influențezi mult mai repede viețile oamenilor, și efectele deciziilor pe care le iei sunt mult mai repede vizibile. Timp de 8 ani cât m-am luptat pentru județul Timiș în Camera Deputaților am observat că deci­ziile luate acolo, la București, întâr­zie nepermis de mult să in­fluen­țeze în bine viața oamenilor din teritoriu. Acum eu vreau să schimb asta și m-am decis să can­didez și să câștig funcția de pre­ședinte al Consiliului Județean Timiș, pentru ca deciziile pe care le iau să ajungă să îmbunătățească mult mai repede și mai eficient viețile oamenilor.

– În prezentarea dumneavoastră existentă pe pagina de Facebook spuneți că sunteți cel mai activ parlamentar din Timiș și unul dintre cei mai activi parla­men­tari din țară. Care sunt cele mai importante proiecte de acte nor­mative aprobate și cum au contri­buit acestea la nivelul de trai al românilor? Pe de altă parte, care sunt cele mai im­portante proiecte, din punctul dumneavoastră de vedere, care au fost respinse?
– Unul dintre cele mai importante proiecte legislative dintre cele pe care le-am inițiat eu și care s-a și transformat în lege anul trecut, se referă la obligativitatea CFR-ului de a monta semnale luminoase și acustice la toate trecerile peste calea ferată. Anual în România mor sute de oameni în accidente la tre­cerile peste cale ferată nesem­na­lizate cu semnale acustice și so­nore. De aceea am inițiat acest pro­iect de lege care să prevină pier­derea de vieți omenești în acci­dente rutiere și mă bucur că am reușit să o trec prin Parlament și a devenit astfel lege. Dacă vorbim de proiecte respinse, pot să vă vorbesc ore în șir despre acest subiect. Am avut, ca deputat de Timiș, în fiecare an cred că sute de amen­da­mente pe legea bugetului, prin care ceream alocarea de fonduri pentru obiectivele importante pentru ju­dețul pe care îl reprezint. Multe dintre ele se refereau la alocarea de fonduri pentru centura Timișoarei. Un proiect de lege foarte important pe care nu am reușit să îl transform în lege prevedea obligativitatea Mi­nisterului Învățământului de a angaja câte un psiholog școlar în fiecare unitate școlară care are personalitate juridică. În prezent legea în România prevede ca un psiholog școlar trebuie să se ocupe de 800 de elevi. Eu am vrut să reduc acest număr la 400 de elevi, dar legea a fost respinsa de PSD în Senat.

– Credeți că activitatea din Par­la­ment va conta pentru ti­mi­șeni? De ce ar trebui să vă aleagă timișenii pe dumnea­voas­tră?
– Nu cred, sunt sigur de asta. Cred că timișenii vor ca președintele Consiliului Județean să fie un om implicat, hotărât, harnic care să se bată pentru binele lor. Am demonstrat că nu sunt ca orice alt politician, și nu am rămas un deputat anonim în cei 8 ani de mandat în Camera Deputaților, așa cum le și promiteam celor care m-au votat în 2012. Acum vin să îmi iau alte angajamente în fața lor, și le voi duce la bun sfârșit, ca președinte al Consiliul Județean Timiș.
– Spuneți-ne principalele pro­iec­te pe care doriti să le imp­le­mentați în județul Timiș, sau mai nou județul Timișoara asa cum a zis premierul Orban?
– Vedeți, și această greșeală a premierului Orban arată cât de mult le pasă celor de la București de Timișoara și de Timiș. Foarte puțin! Acum, dacă e să revin la proiectele mele pentru Timiș, vreau să vă spun că eu nu mi-am propus să le spun timișenilor o listă interminabilă de proiecte și proiec­tuțe, așa cum fac toți politicienii și apoi uită de ea după ce ajung în funcție. Eu îmi iau patru angaja­mente în fața celor cărora le cer votul: Primul, nimeni nu mai arun­că banii publici pe fereastră. Președintele Consiliului Județean își permite să cumpere produse sau servicii la suprapreț sau face investiții inutile pentru simplu fapt că oamenii nu află prețurile la care se fac aceste achiziții, contractele fiind secretizate pentru publicul larg. Ca să eliminăm toate aceste probleme vin cu o soluție simplă: TOATE, DAR ABSOLUT TOA­TE contractele Consiliului Ju­de­țean și toate achizițiile, toate plățile și toate veniturile angajaților vor fi afișate pe site-ul Consiliului Județean.

Al doilea angajament se referă la faptul că vreau să construiesc la Consiliul Județean o echipă de profesioniști care să atragă fonduri europene. Rata de absorbție a fon­durilor europene este foarte mică – sub 35% la nivel local. Asta se traduce prin faptul că sunt bani disponibili pentru dezvoltarea Timișului, dar nimeni nu știe să scrie proiecte bune pentru a-i atrage. Să ne înțelegem, banii europeni sunt bani pe care îi primim GRATIS! NU TREBUIE SĂ ÎI DĂM INAPOI! Problema este că, Consiliul Județean nu are specialiști în scrierea de astfel de proiecte.

Al treilea angajament se referă la faptul că bugetul Timișului va fi unul orientat spre investitii. În ultimii 8 ani, conducerea CJT a dirijat mai bine de 75% din buget pe măsuri de tip social și doar un sfert s-a cheltuit pentru investiții. ACEST LUCRU SE SCHIMBĂ URGENT! Vreau să inversez aceste procente, cel puțin 75% din buget va merge la investiții și, în patru ani, ajungem în Timiș la o acoperire de 100% cu rețelele de distribuție de apă și canal, gaze naturale sau cu asfalt.
Al patrulea angajament este investiția masivă în educație. Cred cu tărie că aceasta este singura șansă reală de a duce România pe un drum nou. În ultimii 31 de ani nu s-au construit școli, grădinițe sau creșe noi. Consider că în fiecare localitate ar trebui să existe cel puțin o creșă și o grădiniță nouă, finanțată și dotată de stat, la standardele de calitate ale anului 2020. În plus, vreau să inițiez un program de stimulare a tinerilor profesori de a se stabili la sat.

– În final, cum credeți că va arăta scena politică în 2021, după alegerile parlamentare. Vom avea tot un Guvern PNL, va reveni PSD la guvernare, va intra PMP la guvernare?
– Un lucru e sigur, PSD va rămâne în opoziție. Cred că oamenii s-au săturat de Guverne de stânga, de Parlament cu majoritate de stânga. E timpul dreptei politice din România, e tipul investițiilor făcute în interesul oamenilor și pentru prosperitatea mediului de afaceri. Și asta o poate face doar un Guvern de dreapta. Și da, cred că PMP va intra la guvernare. Avem oameni bine pregătiți, care sunt gata să se implice și să își asume guvernarea.

cornel samartinean

 

Comandat de PMP Timiș
cod mandatar financiar 21200020
Executat de S.C. Redeșteptarea Press Lugoj S.R.L.

Articolul Interviu cu cel mai activ politician din Timiș, Cornel Sămărtinean apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*