Investiții! Administrația Buciu vrea să schimbe infrastructura școlară lugojeană

Primarul municipiului se arată preocupat de creșterea calității actului educațional în cadrul școlilor și liceelor lugojene.
Pentru a ajuta cât mai mulți elevi din oraș să atingă performanța, e­di­lul șef are în plan mai multe mo­dificări cu privire la infrastructura unităților de învățământ. Prin­tre acestea se numără reabilitarea e­nergetică a clădirilor, creșterea ca­pacității liceelor, dar și înființarea unor noi unități școlare.

”Există o axă de finanțare care are ca obiect reabilitarea energetică a clădirilor pu­blice. Am demarat deja procedura de auditare energetică a clă­dirilor ce aparțin Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu”, Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu” și că­mi­nu­lui Liceului Tehnologic ”Valeriu Bra­niște” în scopul pregătirii acestora pentru accesarea finanțărilor. De asemenea, ne propunem, și e în curs de emitere a certificatului de urbanism, extinderea spațiilor de învățământ destinate învă­ță­mân­tului gimnazial la clădirile ce aparțin Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu” și Liceului Teoretic ”Iulia Hasdeu”. La Brediceanu o să dublăm capacitatea prin con­strucția unei clădiri similare cu cea în care în prezent își desfășoară ac­tivitatea învățământul gimnazial, adică unde e clădirea din spate fa­cem, în oglindă, încă una lângă ea. La Hasdeu o să construim după ce vom demola spațiile în care în prezent își desfășoară activitatea învățământul gimnazial, respectiv clădirile din spate, cele mai mici”, explică primarul Claudiu Buciu.

Ideea vine ca urmare a rezultatelor obținute de cele două licee în învățământul gimnazial, rezultate care sunt, potrivit edilului șef, mai bune decât media pe oraș, motiv pentru care a fost adoptată decizia de a suplimenta capacitatea celor două unități de învățământ, astfel încât să aibă acces cât mai mulți elevi de ciclu gimnazial.

Creșă și grădiniță nouă

În repetate rânduri, părinții din Lugoj și-au făcut cunoscută dorința de a avea noi creșe și grădinițe în municipiu, astfel încât rețeaua a­ces­tora să acopere mai multe car­tie­re. Noua administrație își propu­ne să investească și în acest sens, fiind prevăzute mai multe con­strucții care să deservească siste­mu­lui de învățământ lugojean.

”Vom construi o creșă în car­tierul Țesători. Am analizat două locații și vom rămâne pe locația de lângă noile blocuri ANL, în su­prafață de 2.600 mp. Vom cons­trui o școală primară (clasele pre­gă­titoare – IV) și o grădiniță pe am­plasamentul actualului teren 2 de fotbal de la stadion și vom con­strui o grădiniță și o școală ge­ne­rală, evaluăm încă partea cu școala generală, în Balta Lată, acolo unde de 13 ani se degradează o construcție care avea inițial această destinație. Vom încerca și am încercat și anul trecut să emitem o hotărâre de consiliu prin care să modificăm structura instituțiilor de învățământ din municipiu. Din păcate a fost refuzată de inspecto­ratul general pentru că într-adevăr nu a fost dată în termen, acesta fiind 31 august. Vechea ad­mi­nis­trație nu a dorit să schimbe, ci a dorit să păstreze o anumită struc­tu­ră în care, practic, au fost create posturi pentru ca unii să fie directori și atât. Un management performant trebuie să preseze, con­si­derăm noi, un număr mai mare de elevi, nu să creăm posturi pentru ca cineva să aibă o funcție și să nu ținem cont de nevoile reale ale sistemului de învățământ. Având în vedere scăderea drastică a nu­mă­rului de elevi, trebuie să ținem cont și să ne pregătim pentru momentul în care vor fi tot mai puțini elevi, dar să le oferim o educație tot mai bună”, adaugă edilul șef.

Tot în ceea ce privește infrastructura sistemului de învățământ lu­gojean, este prevăzută pentru luna în curs semnarea contractului pentru construcția unei săli de sport, cu fonduri europene, la Li­ceul Tehnologic ”Valeriu Braniște”.

Proiectul este unul mai vechi, început de fosta administrație, dar care a stat în așteptare pentru că nu s-a calificat inițial. Potrivit primarului Claudiu Buciu, fazele necesare aprobării proiectului au fost deja depășite, iar pasul firesc care urmează este semnarea cât mai rapidă a contractului.

Articolul Investiții! Administrația Buciu vrea să schimbe infrastructura școlară lugojeană apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*