Ioan Stegerean din Fărcașa, cameleonul vopsit în primar. Nu are majoritate în Consiliul local iar rezultatul  îl desemnează pe Daniel Decebal ca și câștigător moral și totodată, viceprimar!

Ioan Stegerean din Fărcașa, cameleonul vopsit în primar. Nu are majoritate în Consiliul local iar rezultatul  îl desemnează pe Daniel Decebal ca și câștigător moral și totodată, viceprimar!

Comuna Fărcașa este una dintre cele mai prospere comune din Maramureș, firmele locale s-au extins, investițiile de dezvoltare continuă, iar locuitorii au un loc de muncă stabil. Cu toate acestea, rezultatele alegerilor locale 2020 au generat o surpriză uriașă pentru Stegerean- fostul și actualul primar -deoarece susținerea comunității pentru el, este în colaps. Dacă în  2016, Stegerean  avut 2 contracandidați și a obținut peste două treimi din voturi, iată că în 2020 cu un singur contracandidat   a obținut  doar 57% , deși  a fost  susținut de toate partidele,  inclusiv de  de PNL-ul,  aflat la guvernare,  (sursa: https://rezultatevot.ro/elections/95/results?division=locality&countyId=12053&localityId=12187).

PNL a înregistrat o creștere fără precedent în comuna Fărcașa în ultimii 4 ani ,de la 9.45% la 26.38%, ca susținere în  consiliul local. Prin sprijinul oferit lui Stegeran în 2020, acesta ar fi trebuit să înregistreze o victorie detașată la alegerile locale , lucru care nu s-a întâmplat. (sursa: https://rezultatevot.ro/elections/97/results?division=locality&countyId=12053&localityId=12187)

Creșterea PMP din acest an față de alegerile anterioare este una astronomică, dar totodată în neconcordanță cu performanțele PMP la nivel județean și național. Rămâne de menționat că partidul USR-PLUS, un partid cu o creștere exponențială la nivel național, nu a avut un candidat, dar acest lucru s-ar putea schimba la alegerile următoare. Dacă se va menține acest trend, acesta va fi ultimul mandat de primar al lui Ioan Stegeran.

Judy Dempsey, analist politic, descrie acest fenomen ca o polarizare a electoratului. Astfel, alegerile dintre cei 3 candidați din 2016 au devenit acum o întrebare de tipul DA/NU, iar  alegerile din 27 septembrie 2020 au stat sub semnul întrebării: „Doriți să schimbați primarul?”, întrebare la care peste 42% din votanți au răspuns cu DA. (sursa: https://rezultatevot.ro/elections/10/results?division=locality&countyId=12053&localityId=12187)

O analiza la firul ierbii arată o problemă care apare cu recurență: alegerea Viceprimarului. Am selectat doar respondenți care au votat în 2016  “Ioan Stegeran”  iar în 2020 au votat “PMP”,  pentru a afla de ce aceasta schimbare.

În 1 din 10 cazuri am primit răspunsul “Datorită lipsei de schimbare. Aceeași echipă, aceiași oameni, aceeași vice”. În 4 din 10 cazuri răspunsul a fost “Viceprimarița”, în 3 dintre cazuri am primit răspunsul “trebuie o schimbare, PMP are echipa bună”, iar în 2 din 10 cazuri răspunsul a fost “nu știu”.

Dorința de schimbare a cetățenilor comunei Fărcașa ia amploare, iar în lipsa conformării am putea vedea un 2024 cu Ioan Stegeran la 46.41% si Daniel Decebal la 53.59%. Astfel, unul dintre cei mai realizați primari din județul Maramureș ar putea părăsi fotoliul destul de curând. (calcul: formula valorii preconizate ajustată prin regresie liniară: h~ = (g/W) + h).

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*