Iubește românește! Inițiativă inedită la Biblioteca Municipală Lugoj, de Dragobete

Lugojul este pregătit să îmbrace straie festive cu prilejul zilei de Dragobete, sărbătoare a iubirii pe plaiuri mioritice. Mai mult decât atât, Dragobetele vestește sosirea primăverii, lucru care face sărbătoarea cu atât mai îndrăgită. Ziua nu va trece neobservată în urbea noastră, lugojenii fiind invitați să ia parte la un proiect inedit.”La Biblioteca Municipală Lugoj ne-am propus să facem în acest an un eveniment pentru a marca sărbătoarea de Dragobete, în care să implicăm membrii comunității lugojene, să facem împreună un puzzle cu fotografii vechi ale străbunicilor, bunicilor, părinților și prietenilor… o poveste de Dragobete căreia ne-am gândit să ii spunem ”De Dragobete, iubește românește!”. Cu bucurie, am primit multe fotografii din partea lugojenilor, fotografii de familie care evocă amintiri dragi, nostalgii pentru mulți dintre noi și nu în ultimul rând bunicii, străbunicii părinții au fost readuși în atenție datorită tehnologiei de astăzi care a făcut posibil să putem depăna împreună amintiri care ne aduc duioșie în suflet, emoție dar și mândrie”, a declarat Henrieta Szabo, director al Bibliotecii Municipale Lugoj.

Fotografii încremenite în timp, cu o vechime de peste 100 de ani, din care ne zâmbesc cupluri îmbrăcate în costume populare, pentru care fotografia facută în acel moment a reprezentat un ritual de viață și care a stat la loc de cinste în casa acestora. Frumoase doamne, domnișoare îmbrăcate în straie de sarbatoare aduc cu sine parfumul și farmecul unei epoci ce dăinuie prin fotografii. Toate fac obiectul acestei frumoase povesti lugojene de Dragobete.

”Plimbările pe “Corso” au reprezentat, la un moment dat, pentru lugojenii din alte timpuri, un moment de socializare și de etalare a hainelor de sărbătoare, astfel că am primit fotografii cu forfota locului numit Corso unde locuitorii orașului obișnuiau să își facă fotografii care au intrat în acest puzzle foto pregătit de noi de Dragobete. Din partea unui lugojean am primit fotografii cu echipa de fotbal Vulturii Lugoj din anii 1972 – 1973, cu echipa de juniori, cu echipa de aur Vulturii care a promovat în Divizia B, al cărei căpitan era prof. Mircea Dragoș. Această poveste românească de Dragobete reprezintă o proba a  comunității lugojene, comunitate care a arătat că știe să trăiască frumos, că se poate uni în jurul unei idei prin care oamenii și orașul nostru să conteze prin gesturile mici pe care le putem face zilnic fiecare dintre noi. Mulțumesc tuturor celor care ne-au trimis fotografii și au făcut posibilă această poveste lugojeana de Dragobete”, adaugă Henrieta Szabo.

Expoziția poate fi văzută la Biblioteca Municipală Lugoj, unde este prezentată sub forma unui puzzle de fotografii, cât și în mediul online, unde apare sub forma unor colaje foto reunite sub titlul “Lugoj – de Dragobete iubește românește”.

Articolul Iubește românește! Inițiativă inedită la Biblioteca Municipală Lugoj, de Dragobete apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*