Izolați! Lugojul riscă să rămână singurul oraș din vestul țării cu administrație PSD

Claudiu BuciuLugojul este singurul oraș cât de cât important din vest rămas, de 12 ani, sub administrație pesedistă. O pată de culoare roșie izolată, într-o zonă care a votat masiv dreapta.

Dar Lugojul se schimbă. Și atitudinile oamenilor se schimbă, pentru că este greu să nu vezi diferența între un prim mandat bun al actualului primar, cu realizări pe care nu i le-a contestat nimeni, și cele două care au urmat, marcate de stagnare, inaugurări de fațadă, veșnice reparații la reparații și amânări ale unor probleme grave, cum ar fi stația de epurare de la Jabăr, pentru care suntem nevoiți să plătim lunar, de ani de zile, penalități care vlăguiesc bugetul urbei.

Izolarea Lugojului, ca oraș ”roșu”, nu va aduce nimic bun

Vremurile complicate care vor apărea la orizont solicită oameni, idei și soluții noi. Majoritatea celor angrenați în campania electorală par să nu înțeleagă că, în următorii patru ani, fotoliul de primar nu va fi deloc unul comod. Vremurile când primarul ”semna ca primarul” s-au dus. Bătălia pentru banul public, ”de la stat”, va fi crâncenă. În aceste condiții, izolarea Lugojului, ca oraș ”roșu”, nu va aduce nimic bun.

Schimbarea trebuie privită obiectiv și rațional, pentru că ea este firească. Există o stare de spirit, un trend de care Lugojul nu se poate separa. Să nu uităm primirea deosebit de călduroasă de care a avut parte anul trecut Klaus Iohannis la Lugoj, unde 5.000 de oameni au venit să-l vadă pe președinte, să-i strângă mâna și să-i ureze noroc la alegerile prezidențiale de anul trecut! Imaginile au fost atât de grăitoare, încât au fost reproduse ulterior și pe pliantul de campanie al președintelui, în turul II. Și acolo, în mulțime, n-au fost numai liberali. Acesta a fost un test al opiniei publice, o dorință manifestă de schimbare, care nu poate fi ignorată, pentru că vine de jos în sus.

Apoi, mai este un motiv banal, pe care nimeni pare că nu îl bagă în seamă: Lugojul nu poate fi izolat politic, pentru că el nu este izolat nici geografic de restul țării. Lumea călătorește, vede cum e pe la alții și face comparații.
Schimbarea la față a unor municipalități precum Arad, Oradea, Timișoara, Reșița, a Brașovului, Clujului, Albei Iulia, Sibiului și Devei, dar și a altor orașe cu administrații PNL, precum Piatra Neamț, Botoșani etc., este evidentă. Nu trebuie să te întorci din străinătate ca să fii dezamăgit de cum arată Lugojul, este suficient să mergi prin țară. Să observi, pur și simplu, la modul obiectiv. Chiar și așezări mai mici, precum Făgetul și Caransebeșul, și-au îmbunătățit mult aspectul urban sub administrații liberale.

Mai mult, chiar și cu Partidul Social Democrat aflat putere, Lugojul nu a benificiat de o fereastră de oportunitate pe care fostul primar Marius Martinescu, fie iertat, nu a putut decât să o viseze. Actualul primar, Francis Boldea, a avut toată ”coloana” la dispoziție, de sus până jos: majoritatea în Consiliul local, un Consiliu Județean condus nu numai de PSD, ci și de un lugojean, profesorul Călin Dobra, miniștri, guvern și chiar trei premieri social democrați. Cât am profitat noi, ca oraș, de acestă rară conjunctură, fiecare e liber să judece.

Este adevărat, aici nu e exclusiv vina administrației locale, ci și a unui partid marcat de conflicte interne, PSD. Un partid care a mers din interimat în interimat și care a vorbit mai multe voci până nu s-a mai înțeles nimic la nivel parlamentar, la consiliul județean, dar și pe plan local. Nimeni nu dorește ieșirea stângii de pe scena politică, stânga e necesară, dar ea trebuie reformată, atât la centru, cât și în urbea noastră, care nu duce lipsă de oameni de bună credință cu convingeri de stânga.

Chiar și în aceste condiții, singurul oraș ”roșu” din vest a primit ajutor din partea guvernului liberal. Miniștri precum Nelu Tătaru de la Sănătate, care a alocat o sumă record, de un milion de euro Spitalului Municipal, sau Marcel Vela de la Interne (să nu uităm ajutorul dat de jandarmii din județele din sudul țării, mobilizați la Lugoj în perioada inundațiilor) au arătat că se poate trece peste culoarea politică, atunci când interesul general o cere.

Un lucru e clar: pur și simplu, în perspectiva anilor de criză care nu au cum să ne ocolească, Lugojul nu își poate permite o izolare politică pe plan regional și național. Schimbarea nu este un capriciu personal al cuiva, ci o acțiune absolut necesară pentru interesul general al orașului.

Comunitatea are nevoie de schimbare, pe care o poate obține printr-o prezență masivă la vot în 27 septembrie!

Articolul Izolați! Lugojul riscă să rămână singurul oraș din vestul țării cu administrație PSD apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*