J.O. de iarnă, punct final: ierarhia generală pe medalii. Rezultatele României

Cea mai friguroasă ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă din 1994 încoace, când se desfășura în Norvegia, la Lillehammer, a luat sfârșit astăzi după mai bine de două săptămâni de întreceri găzduite de Coreea de Sud la PyeongChang, unde au concurat în 15 ramuri nu mai puțin de 2.930 de sportivi reprezentând 92 de țări, în fruntea ierarhiei generale pe medalii cu norvegienii, autori a 39 de clasări pe podium dintre care 14 pe prima treaptă, la egalitate în ceea ce privește ”aurul” cu delegația Germaniei, 15 dintre cele 30 de națiuni care au intrat în acest clasament cucerind cel puțin două locuri I.

Șapte națiuni de pe bătrânul continent s-au numărat între primele 10 la capitolul medaliilor de aur adjudecate, în ordine Norvegia, Germania, Olanda, Suedia, Elveția, Franța și Austria, între fruntașe urcând și delegațiile nord-americane, din SUA și Canada, respectiv a țării gazdă a acestei a XXIII-a ediții, competiție urmată peste 4 ani de cea de la Beijing, în China.

Din punctul românesc de vedere, ”tricolorii” au aliniat 27 de sportivi la PyeongChang, alte 26 de națiuni prezentându-se cu delegații mai numeroase, iar cea mai bună clasare a reușit-o Raluca Strămăturaru în proba individuală de sanie a femeilor, competitoarea în vârstă de 32 de ani de la Clubul Sportiv Aplicativ Militar Bucegi Predeal situându-se pe poziția a șaptea, într-o evidentă ascensiune față de rezultatele pe care le înregistra la precedentele două ediții, pe locul 21 în 2010 la Vancouver și pe 30 în 2014 la Soci, cu mențiunea că în actualul sezon mai izbutea coborâri reușite, a șasea într-un concurs la Lillehammer respectiv pe 7 în Germania.

Ținând cont de nivelul investițiilor în asemenea costisitoare ramuri și lipsa prin tradiție a unui palmares cât de cât de succes pe nișa sporturilor olimpice de iarnă, participarea României a fost în marjele notei obișnuite, fără strălucire dar la un nivel decent în raport cu factori precum cei tocmai menționați, aspectul că țara noastră este traversată de un lanț muntos nefiind generator al unor mai mari așteptări, în condițiile în care, fapt valabil și pentru alte domenii de activitate, acest avantaj nu este valorificat nici în beneficiul sportului decât în foarte mică măsură vizavi de potențialul disponibil.

Într-o privire de ansamblu la modul general, s-a adeverit și cu acest prilej aspectul că odată cu fiecare nouă ediție a Jocurilor Olimpice, fie de vară, fie de iarnă, sportul mondial și participanții la întreceri devin tot mai mult doar paravanul de fațadă și pretextul pe adresa opiniei publice la îndemâna dregătorilor în ale geopoliticii globale, care utilizează și acest popular domeniu drept un vehicul prin care avansează și pe mai departe în strategia aleasă, exploatând din mai multe puncte de vedere oportunitatea oferită de evenimentul în sine. Frumusețea sportului în toată puterea cuvântului încă a rămas în linii mari suficient de nealterată, deși există aspecte destul de discutabile pe linia capacității de conservare a spiritului olimpic, însă zumzetul de fond conferit de o anumită narațiune convenabilă celor care țin morțiș să o propage cu orice prilej pe adresa câtorva ținte și obiective cât se poate de clar definite a învăluit săptămânile de concurs într-o notă sugerând destul de elocvent starea de fapt tot mai deplorabilă din lumea zilelor noastre. A mai intra însă în amănunte este absolut futil într-o țară și într-un moment al istoriei în care retorica pe aceleași direcții este la capacitate maximă, pe pilot automat și fără accesarea filtrului rațiunii, fiind în schimb tot mai evident că și sportul internațional este pe zi ce trece și din ce în ce mai mult la cheremul diverșilor influenți vectori de exemplu de ordin comercial, propagandistic ori geopolitic, în conformitate cu planuri schițate în spatele ușilor închise.

*

Clasamentul general pe medalii (aur-argint-bronz)

Norvegia… 14-14-11

Germania… 14-10- 7

Canada….. 11- 8-10

SUA………  9- 8- 6

Olanda…..  8- 6- 6

Suedia……  7- 6- 1

Coreea de Sud.  5- 8- 4

Elveția…..  5- 6- 4

Franța…..  5- 4- 6

Austria….  5- 3- 6

Japonia….  4- 5- 4

Italia……  3- 2- 5

Rusia……  2- 6- 9

Cehia…..  2- 2- 3

Belarus…  2- 1- 0

Cu câte o medalie de aur: China (1-6-2), Slovacia (1-2-0), Finlanda (1-1-4), Regatul Unit (1-0-4), Polonia (1-0-1), Ucraina (1-0-0), Ungaria (1-0-0).

Alte medaliate: Australia (0-2-1), Slovenia (0-1-1), Belgia (0-1-0), Noua Zeelandă (0-0-2), Spania (0-0-2), Letonia (0-0-1), Kazahstan (0-0-1) și Liechtenstein (0-0-1).

*

Disciplinele incluse în programul J.O. de iarnă 9-25 februarie 2018:

Biatlon 11 probe: 6 țări ocupante ale locului I; Franța și Germania – câte 3 de aur

Bob 4 probe: Germania și Canada pe locul I; Germania 3 de aur

Combinata nordică 3 probe: câștigate de Germania

Curling 3 probe: câștigate de Canada, SUA și Suedia

Hochei pe gheață – două probe: câștigate de Rusia și SUA

Patinaj artistic 5 probe: 4 țări pe locul I; Canada două de aur

Patinaj viteză 14 probe: 5 țări pe locul I; Olanda 7 de aur

Patinaj viteză pe pistă scurtă 8 probe: 6 țări pe locul I; Coreea de Sud 3 de aur

Sanie 4 probe: Germania și Austria pe locul I; Germania 3 de aur

Sărituri cu schiurile 4 probe: 3 țări pe locul I; Norvegia două de aur

Schi acrobatic 10 probe: 7 țări pe locul I, Canada 4 de aur

Schi alpin 11 probe: 7 țări pe locul I; Austria 3 de aur

Schi fond 12 probe: 5 țări pe locul I; Norvegia 7 de aur

Skeleton – două probe: câștigate de Coreea de Sud și Regatul Unit

Snowboard 10 probe: 7 țări pe locul I; SUA 4 de aur.

*

Rezultatele sportivilor români la competiția din Coreea de Sud:

Eva Tofalvi a ocupat locul 84 în proba de biatlon – 15 kilometri, aceasta fiind ultima ei participare la o competiţie olimpică. Pentru Tofalvi, J.O. de la PyeongChang reprezintă cea de-a şasea participare în întreceri, după ce a concurat şi la ediţiile din 1998, 2002, 2006, 2010 şi 2014.

Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu – locul 16 în proba de bob două persoane.

Alin Florin Cioancă şi Paul Constantin Pepene – locul 18 în proba de sprint liber pe echipe din cadrul concursului de schi fond.

Paul Constantin Pepene – locul 58 în proba de bitalon urmărire 12,5 km.

Ania Monica Caill – locul 28 în proba de coborâre din cadrul concursului de schi alpin şi locul 36 la Super-G.

Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi – pe locul 18 în proba de bob două persoane masculin.

Alexandra Ianculescu – locul 31 la 500 m patinaj viteză.

Paul Constantin Pepene şi Alin Florin Cioancă – locurile 37 şi 43, la schi fond în proba de 15 km.

Dorin Velicu – locul 25 în proba de skeleton individual masculin.

Maria Mazilu – locul 18 la skeleton feminin.

George Răzvan Buta –  locul 37 în proba de 20 km individual masculin din cadrul concursului de biatlon. În aceeaşi probă, Cornel Puchianu a ocupat locul 55, Gheorghe Pop s-a clasat pe poziţia 69, iar Remus Faur pe 74.

Valentin Creţu – locul 29 la sanie

Andrei Turea – locul 31 la sanie

Cosmin Atodiresei şi Ştefan Musei – locul 19 în proba de sanie dublu masculin

Daniela Haralambie – locul 25 la sărituri cu schiurile

Timea Lorincz – locul 53 la schi fond 10 km

lin Cioancă – locul 48 la schi fond, sprint classic

Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu – locul 14 la biatlon, ştafetă 4 x 7,5 km masculin, finala

Paul Constantin Pepene – locul 32 la schi fond, 50 km clasic masculin

Dorin Alexandru Grigore, Nicolae Ciprian Daroczi, Levente Bartha, Florin Cezar Crăciun – locul 29 bob patru persoane masculin

Alexandru Barbu – descalificat la slalom.

 

 

The post J.O. de iarnă, punct final: ierarhia generală pe medalii. Rezultatele României appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*