Joimărița, ouăle eco şi cea mai veche toacă din Lugoj

Depre sărbătorile Pascale în Lugojul de odinioară ne po­ve­s­tesc Daciana Vuia, directoarea Muzeului de Istorie din Lugoj, o pasionată etno­gra­fă, Vasile Belinţan, pre­şe­dintele corporaţiei Mese­ria­şilor lugojeni şi avocatul Cotizo Ne­gru­ţiu, posesorul cele mai vechi toace din oraş. Ouăle colorate sunt un obicei din vechime, ne spune Daciana Vuia: “Paştele este cea mai importantă sărbătoare a lumii creştine, o sărbătoare care cumulează suprapuneri pă­gâno-creştine. Oul colorat a­pare încă din ceremoniile re­ligioase din antichitate. Spre exemplu, tinerii romani vop­seau ouă roşii şi le trimiteau cadou în semn de prietenie la sărbătoarea lui Ianus. Acesta era o zeitate cu două chipuri faţă-verso (care privesc spre trecut şi spre viitor) de unde vine şi numele lunii ianuarie. Perşii aveau o sărbătoare de început a primăverii, unde îşi dăruiau ouă colorate. În a­prilie, chinezii ofereau ouă co­lorate, ca semn de început al primăverii, la fel şi vechii slavi”. Pe vremuri, ouăle erau înroşite doar cu metode ”eco” ”Imaginarul colectiv al satelor bănăţene de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX reţine practica în­ro­şirii ouălor în Joia Mare. Ouă­le ce urmau a fi înroşite erau alese cu grijă, exact mier­curea Miezului Păresimi­lor, mijlocul potului Paştelui. Ouăle, alese cu grijă cu acest prilej, se înroşeau cu [...]
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*