Kovesi şi Iacob, foştii şefi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, “la pachet” în faţa secţiei disciplinare a CSM

Violeta Stoica

Două dintre dosarele întocmite de Inspecția Judiciară în cursul anului trecut împotriva Laurei Codruța Kovesi, aspirantă la funcția de procuror șef al Parchetului European, se vor afla mâine – din nou, după o serie de amânări – pe masa Secției pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Discutarea cauzelor respective – în unul dintre acestea, Kovesi fiind judecată “la pachet” cu fostul procuror șef adjunct Marius Iacob – era programată pentru 20 martie, dar termenul a fost preschimbat. Pe 20 martie, a avut loc, însă, o primă rundă de negocieri la nivelul instituțiilor europene în privința desemnării viitorului procuror șef european. De altfel, și mâine sunt programate noi discuții între echipele de negociere desemnate de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind stabilirea procurorului șef european, cunoscut fiind că în cursă au rămas francezul Jean-Francois Bohnert și Laura Codruţa Kovesi.

Primul dintre dosarele Laurei Codruța Kovesi ce ar urma să fie luate în discuție mâine la Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, începând cu ora 10.00, se referă la o acțiune disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară față de fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, în luna septembrie a anului trecut.
Potrivit informațiilor făcute publice de către Inspecția Judiciară, Laura Codruța Kovesi a inserat într-un comunicat de presă “pasaje din înregistrări ale discuțiilor purtate la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, despre care a luat cunoștință în exercitarea funcției şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție”.
Cel de-al doilea dosar care se va afla mâine la Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii – 1/P/2018 – va intra pe rol începând cu ora 11.00, ceea ce înseamnă că Laura Codruța Kovesi și Marius Constantin Iacob vor trebui să vină cu lămuriri referitoare la abaterile constatate în acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară, la mijlocul lunii ianuarie a anului 2018.
Inspecția Judiciară a exercitat, la începutul anului trecut, acţiunea disciplinară faţă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de Statutul judecătorilor și procurorilor. Laura Codruța Kovesi a fost în vizorul inspectorilor judiciari pentru că, așa cum se menționa într-un document oficial remis de către Inspecția Judiciară, “a avut manifestări de natura a aduce atingere onoarei şi probității profesionale a magistraților procurori, precum și prestigiului justiției, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spațiul media”, a folosit față de colegii procurori “un ton superior și agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică și deontologie ale unui magistrat”, „prin intermediul unei corespondenţe electronice (e-mail) a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conținut vădit denigrator, insultător și amenințător, respectiv „lași”, „bârfitori”, „infractori”, făcând cunoscut acestora faptul că „există deja un cerc de suspecți”, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligația de rezervă și normele de conduită atașate profesiei de magistrat”. De asemenea, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară – în cadrul aceluiași dosar – și împotriva lui Marius Iacob, procuror șef adjunct al DNA, pentru că “a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declarație de abținere, deși se afla, în mod vădit, în situația de incompatibilitate”.
În ambele cazuri, reprezentanții Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii vor decide cu privire la răspunderea magistraţilor în cauză.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*