La asemenea oră de difuzare nici măcar FCSB nu mai umple tribunele Timișoarei, aproape goale la Cupa României: 0-3 cu finalul la 23:27, deși fără prelungiri

În aceeași săptămână în care fotbalul românesc de club a înghițit în sec înțelegând că din vara viitoare va avea viață mai grea în cupele europene, și mai anevoioase fiind căile calificării țărilor în pierdere de teren conform ultimelor rute trasate de UEFA, caravana internă din Carpați și-a mai tras un sugestiv glonț în călcâi datorită unei absolut aberante ore de difuzare prin a reduce reprezentația principalei exponente a Ligii 1 pe plan continental în meciul desemnat vedetă a optimilor Cupei României la un eveniment sportiv eșuat în condițiile zecilor de mii de scoici goale pe ”Dan Păltinișanu”, altădată binișor ocupate de spectatori la descinderi ale aceleiași FCSB.

Cu alte cuvinte nici măcar FCSB nu mai poate magnetiza publicul timișorean în fața urgiei orelor de difuzare impuse de nenorocite grile de program televizat, tare puțini spectatori în comparație cu alte vizite ale roșu-albaștrilor îndurând pe viu în această seară prezența la un meci influențat negativ ca prestație și calitate pe un gazon deteriorat de ploaie de alegerea în frondă a unei ore de start care a împins disputa până la 23:27, la fluierul final al lui Ovidiu Hațegan: ACS Poli – FCSB 0-3 (0-1).

Și de-ar fi doar atât, că ora de start a fost aruncată în bătaie de joc după 21:30 în ultima seară a frigurosului noiembrie, inducând implicit absenteismul din tribune, însă efectele și repercusiunile indirecte ale unei asemenea opțiuni fără noimă pentru lumea arenelor s-au reflectat și în alte aspecte răzbătând nu tocmai la prima vedere, ca de exemplu prin amplificarea gradului inerent de risc al accidentării protagoniștilor din teren. Iar ca un făcut acestea n-au lipsit, taman ambii fundași centrali ai uneia dintre protagoniste capotând în minutele 30 și 48, capac la toate chiar cei care le-au preluat rolurile lui Cânu și Melinte contribuind puțin mai apoi la primele goluri ale bucureștenilor.

Iar cei care percep ca pe o exagerare insistența evidențierii dificultăților abordării unui meci la o asemenea oră târzie de start în ultima seară de noiembrie, friguroasă fără doar și poate în condițiile în care partida nu s-a jucat în Cipru, Portugalia sau Spania, ci în România, unde gazonul a semănat tot mai mult cu o fundătură dat fiind ploaia care nu a contenit peste zi, nici nu prea înțeleg probabil detaliile implicațiilor activității sportive competiționale. Deopotrivă garnitura gazdelor dar și tinerii aliniați de Dică la vizitatori ar fi meritat o oră niscaiva mai ”călduță”, croită și pe sufletul pasionaților pentru fotbalul urmărit pe viu, nu doar în favoarea intereselor și cifrei de afaceri a unor difuzori care de decenii se distrează precum cu plastilina cu mintea telespectatorului român, sub denumiri de post ducând cu gândul la propagandă cu scopuri precise, dar nu la profesionalism. Se vinde mai bine reclama după zece seara?

România a alunecat în fotbal unde a alunecat, fără accederi ale naționalei la turnee finale și cu intrarea de la vară a locului 3 în Liga 1 deja din turul I de calificare din UEFA Europa League, pe seama unor la prima vedere insignifiante dar numeroase aberații precum această oră de start a optimii Cupei României, dezvăluind haosul din domeniu, cu busola rătăcită. Desigur, nu ora de start a optimii din Banat e marea problemă a sportului rege carpatin, cocoșat sub povara multor minusuri, dar întotdeauna marile eșecuri survin din însumarea micilor erori cu efect de domino.

Pe malurile canalului Bega n-a fost un november rain al fotbalului timișorean, reprezentat în Liga 1 de un club fără atracție la publicul local și setos de revanșă în dauna bucureștenilor, ci o picătură îndestulată de sugestii despre arătura pe care a apucat fotbalul românesc. Decidenți fără căpătâi, într-o horă a absurdului, mână în mână federali cu sponsori și difuzori, luându-i ostatici pe principalii protagoniști fără de care spectacolul sportiv n-ar avea nici un sens, și anume jucători, antrenori și nu în ultimul rând spectatori, împinși întru a deveni robi ai programului micului ecran cu ale sale pauze publicitare.

Nu se poate vorbi în cazul partidei eliminatorii ACS Poli – FCSB despre o oră de meci, ci despre una de difuzare, cusută cu ață maronie de iresponsabili decidenți, elocvent fiind aspectul că, prin închiderea conturilor fără reprize de prelungiri la 23 și 27 de minute, s-a bătut recordul încheierii la 23:24 pe același stadion a sfertului de finală din ediția anterioară, pe-atunci cu tot cu prelungiri și serii de lovituri de departajare depășind norma standard a primelor câte cinci.

Deși cu o garnitură întinerită și fără titulari de calibru, FCSB a evitat din scurt eventualele prelungiri în fața unor gazde cu ce aveau mai bun, vicecampioana conturându-și desprinderea la 4 respectiv 7 minute în urma fiecărei accidentări a fundașilor centrali ai bănățenilor în urma unor contacte cu Gnohere.

Cu numai două noutăți în 11-le de start aliniat în remiza de la FC Viitorul, Crețu și Drăghici revenind în locul lui Străuț și Abraw, Ionuț Popa și-a pierdut însă după o jumătate de oră veteranul stâlp defensiv Cânu, iar înlocuitorul său intrat în joc după ora 22, Bocșan, a fost în viziunea lui Hațegan un elefant de a fost în stare să-l pună la pământ în careu pe ”Bizon”, tot francezul transformând penalty-ul: 0-1 în minutul 34.

Scutită în minutul 12 de un penalty la faultul lui Soljic asupra lui Golofca dar și având în minutul 24 ocazia deschiderii scorului prin Drăghici, ACS Poli și-a croit marile sale oportunități de a egala prin Munteanu însă și-a pierdut puțin după pauză și titularul metronom, Cristian Melinte, fundaș central accidentat deja în prima repriză după un duel cu atacantul de culoare și în imposibilitate de a mai continua din minutul 48, Popa fiind nevoit să improvizeze prin retragerea lui Soljic în defensivă, iar tocmai croatul le-a oferit oaspeților cadou printr-o defectuoasă și neinspirată trimitere de la distanță cu capul înapoi spre portar o minge bună de lobat din prima peste Straton, ceea ce Golofca a și făcut, rămas fiind singur, singurel: 0-2 în minutul 55.

Ultima optime a ediției 2017-2018 n-a mai avut istoric în ultima sa jumătate de oră, un chin pe frigul umed al ultimei seri de noiembrie, cu Straton la post întru conservarea proporțiilor scorului, însă cuțitul tot s-a mai întors în rana gazdelor, căci tocmai Andrei Artean a văzut cartonașul roșu de Sfântul Andrei, în minutul 79, când n-a fost de acord cu lovitura liberă acordată pentru un fault la centrul terenului de Ovidiu Haţegan, care a fluierat cu mare întârziere, arădeanul arătându-i cartonaşul galben pentru proteste, și încă unul peste câteva secunde. În plus, Doman și Bîrnoi, care prelua de la eliminat banderola căpitanului, au ratat golul de onoare al timișorenilor în 10 iar nimeni altul decât Daniel Benzar, lansat tocmai de fotbalul timișorean, a conturat rezultatul final în al doilea minut de prelungiri: 0-3.

Astfel s-a alăturat FCSB celor de la CS U Craiova, AFC Botoșani, Astra, Dinamo, ACSM Politehnica Iași, Gaz Metan și secund-divizionarei AFC Hermannstadt pe lista calificatelor în sferturile din 2018 ale Cupei României.

Însă istoricul jocului a pălit în fața deciziei-cheie ce a încătușat această partidă iar fotbalul în sine a fost influențat negativ și deteriorat sub apăsarea ridicolei orei de start, decidenții în favoarea acestui 21:30 fiind responsabili pentru ceea ce a fost un fiasco cu deznodământul dorit. Sau poate tocmai acesta a fost tâlcul ori trucul, căci de regulă titulari ai bucureștenilor s-au chinuit mult mai mult pe ”Dan Păltinișanu” în fața unor tribune ceva mai populate la ore rezonabile.

O bătaie de joc la adresa fotbalului ca spectacol sportiv, pusă la cale fără doar și poate de cârdășia unor minți ignorante și încețoșate de interese străine firescului acestui domeniu. Cât încă sportul este practicat pe teren de ființe umane, și nu transpus în dimensiuni paralele cu protagoniști sub imperiul inteligenței artificiale, evenimentele ar trebui dispuse într-un cadru normal din toate punctele de vedere.

Această oră de start 21:30 nu va rămâne însă în istorie drept record al unei aberante exagerări, căci în România se poartă înadins și cu nonșalanță diabolicul perseverării în eroare, așa încât doar s-a creat un precedent. Experimentele interne pot continua însă și rezultatele externe nu se vor abate de la a fi cât se poate de elocvente.

*

ACS Poli Timișoara: Straton – Creţu, Melinte (48 Curjuric), Cânu (30 Bocșan), Ciucur – Vaşvari – Munteanu (72 Doman), Artean, Soljic, Bârnoi – Drăghici.

Pe bancă: Smaranda – Haruţ, Abraw.

FCSB: Vlad – Pleașcă, Larie, Artur Jorge, Mihai – Achim, Nedelcu – Golofca (85, Stoica), Daniel Benzar, De Amorim (46, Coman) – Gnohere (68, Man).

Pe bancă: Stăncioiu – Nicola, Szecui, Pacionel.

Arbitri: Ovidiu Haţegan (Arad) – Octavian Şovre (Satu Mare) şi Mihai Dragoş Iliescu (Craiova). Arbitru de rezervă: Marian Barbu (Braşov). Observatori: George Ionescu (Bucureşti) şi Octavian Goga (Braşov).

 

The post La asemenea oră de difuzare nici măcar FCSB nu mai umple tribunele Timișoarei, aproape goale la Cupa României: 0-3 cu finalul la 23:27, deși fără prelungiri appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*