La „Fântâna de leac” de la Bălţeşti – apă sfinţită pentru vindecarea oamenilor şi rodul bogat al grădinilor şi livezilor

Luiza Rădulescu Pintilie

Credinţa, legenda, suferinţele şi grijile vieţii, dar mai ales nădejdea de a le birui au dus ieri, în ziua Izvorului Tămăduirii, o mulţime de săteni ai comunei Bălţeşti la locul de la marginea aşezării cunoscut drept „Fântâna de leac”. Cu atât mai mult cu cât povestiri păstrate din generaţie în generaţie spun că, demult, un oier al cărui fiu nu vedea şi nu auzea i-a găsit vindecare ştergându-l cu apa binefăcătoare ce curgea foarte aproape de frumoasa fântână de astăzi, vegheată de o troiţă. Aşa că în ziua cunoscută şi drept „Vinerea Scumpă” sau „Fântâniţa” – amintind de faptul că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în acea zi, fiind dătătoare de viaţă – s-au adunat cu mic cu mare la slujba săvârşită de preotul Gabriel Săvulescu, ajutat de preoţii din Gornet şi Podenii Noi, participând cu emoţie la momentele ce au avut o încărcătură şi o rezonanţă religioasă, duhovnicească şi omenească aparte, al căror moment de vârf a fost cel al sfinţirii apei – Agheasma mică. Într-o dimineaţă senină precum a fost ieri, cei de-ai locului au făcut la pas drumul către fântână, ceilalţi s-au adunat cum îşi adună apele un izvor, venind din toate părţile învecinate cu maşina, cu căruţa, fiecare cum a putut.
Şi la fel s-au şi întors la casele lor, ducând apa sfinţită- spre a le fi de folos, aşa cum se crede din bătrâni, pentru tămăduirea bolilor, pentru binecuvântarea casei, pentru stropirea grădinilor şi a livezilor ca să rodească bogat – dar şi ouă roşii şi covrigi, împărţite după rânduiala creştină a praznicului de ieri. Cei cărora le-a îngăduit timpul au mai rămas să se bucure de un ceas – două petrecute la iarbă verde, să mai schimbe o vorbă, să mai întâlnească pe cineva cunoscut. Poate de aceea e şi mai păcat că liniştea, înălţarea, simplitatea şi frumuseţea pe care se cuvenea să le păstreze asemenea momente au fost cumva întinate de faptul că nu s-a pierdut prilejul ca în zonă să-şi facă apariţia un întreg bâlci, cu tarabe şi tiribombe de tot felul, plus zarva agitaţiei (prea) lumeşti.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*