La mulți ani, România! Mesaj pentru lugojeni, din partea Medinei Săvulescu, profesor la cea mai veche școală din oraș

Pilon al oricărei comunități, școala reprezintă locul unde se naște sufletul unei națiuni. La Lugoj, Școala Gimnazială Nr. 3 din Lugoj, care a celebrat anul trecut împlinirea a 250 de ani de școală românească cu activitate neîntreruptă, poate fi cu certitudine considerată leagăn al creației pentru multe personalități marcante pentru istoria Banatului. În semn de recunoștință pentru generațiile trecute și privind cu speranță către cele care vor veni, prof. Medina Săvulescu a transmit lugojenilor un mesaj emoționant, de Ziua Națională.
”Școala  în care lucrez de aproape 35 de ani, o școală care a trecut prin secole, a rezistat, s-a adaptat, s-a modernizat iar acum… unii care nu-i cunosc istoria vor să o transforme în istorie.

Un memento de 1 Decembrie: Vechea Școală românească a orașului, ce a aniversat anul trecut 250 de ani de activitate neîntreruptă, este un punct de reper obligatoriu pe traseul ce reconstituie istoria Unirii Banatului cu România, la 1 Decembrie 1918.

Arhiva școlii consemnează nume și date simbol ale mișcării naționale. Aici au deprins scrisul și cititul în limba maternă, și-au început drumul spre cunoaștere și  în primul rând s-au definit ca români, într-o lume ce adesea le nega acest drept, personalități ce se identifică astăzi cu istoria și cultura Banatului:  familia Bredicenilor – Coriolan, Caius și Tiberiu, istoricul Vasile Maniu, avocatul George Dobrin, primul prefect român după Unire,  diplomatul A.C. Popovici, muzicienii Filaret Barbu, Dimitrie Stan, Constantin Ursulescu, scriitorii Ion Popovici Bănățeanu și V.V. Delamarina. Tot aici a funcționat una dintre cele mai vechi biblioteci românești din Banat, a fost sediul diverselor asociații culturale care au păstrat viu spiritul românesc și  locul unde Ion Vidu, directorul școlii, organiza repetițiile vestitului cor ”Reuniunea română de cânt și muzică”.

Delegația Lugojului la Marea Adunare Națională care a hotărât Unirea cu Țara a fost condusă de protopopul George Popovici, fost elev al școlii, apoi  dascăl și inspector școlar. Acesta a redactat și istoricul Memoriu privind integritatea Banatului prezentat în cadrul Conferinței de pace de la Paris.

Din delegație lugojenilor la Alba Iulia au făcut parte compozitorul Ion Vidu (directorul școlii) și învățătorul Constantin Liuba (în fotografie este alături de clasa sa de băieți).

Diplomatul Caius Brediceanu, care se regăsește și el printre elevii școlii, a fost membru în Secretariatul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, a fost ales în Marele Sfat Național, a făcut parte din delegația ce a înaintat Regelui Ferdinand Rezoluția de Unire, iar ulterior a reprezentat  Banatul  la Conferința de pace de la Paris.

Avocatul George Dobrin devenit, în anul 1919, primul prefect român al județului Caraș -Severin, cu capitala la Lugoj, și-a început studiile la vechea școală românească.

Tot elev, ulterior dascăl al școlii, a fost și compozitorul Filaret Barbu, care povestește într-un mod savuros, în memoriile sale, călătoria făcută alături de tatăl său la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.

În arhivă se păstrează și un  registru de prezență, din anul 1918, în care unul dintre dascăli nota, la 1 Decembrie: ”La 18 Novembre (1 Decemvre) s-a ținut Mărita Adunare Națională de la Alba Iulia. Trăiască România Mare!”.

Mi-aş dori, din tot sufletul, ca acum, când spunem ”La mulți ani România!”, să putem spune, ca lugojeni: ”La mulți ani!” și primei școli românești a orașului”, transmite prof. Medina Săvulescu.

Articolul La mulți ani, România! Mesaj pentru lugojeni, din partea Medinei Săvulescu, profesor la cea mai veche școală din oraș apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*