La voi cum se-ngroapă mortu’, cu popă?

Circula un banc, cu ceva vreme în urmă: doi țărani, din sate diferite, vorbesc despre tradițiile de la ei – și unul îl întreabă pe celălalt, ”mă, da la voi mortu se-ngroapă cu popă”?, la care celălalt răspunde senin, ”nu, la noi popa rămâne afară”… Așa s-a întâmplat și în Divizia A de handbal, la echipa feminină SC Mureșul Tg. Mureș – în plin campionat s-a retras din competiție, adică a decedat, ca să spun așa, dar, la fel ca în gluma cu cei doi țărani, popa a rămas afară!

Părintele

Vorbim de Teodor Rad, managerul de la SC Mureșul Tg. Mureș, cunoscut în lumea handbalului și sub denumirea de Părintele, pentru că în particular el oficiază ca popă, la o biserică, personaj controversat, în lumea sportului. Nu vrem să dezgropăm morții și să scoatem la suprafață toate problemele ce le-a avut acesta cu diferite jucătoare, vom vorbi doar de situația din ultimele zile a clubului mureșean.
rad
Pe site-ul Federației Române de Handbal a apărut știrea că SC Mureșul Tg. Mureș a fost exclusă din campionat, pentru două neprezentări – la Minaur Baia Mare, pe 4 noiembrie, 2017, și pe 21 ianuarie, chiar în același oraș, la Olimpic. De altfel, situația clubului era critică de mai multă vreme – mai multe jucătoare, care nu fuseseră plătite de Rad, au depus Memorii la Federație. Dar Părintele le-a luat-o înainte și a băgat clubul în insolvență, crezând că scapă. Dar Fiscul a venit la poarta clubului, a cotrobăit prin actele contabile și a descoperit multe nereguli financiare, drept pentru care, Părintele a primit amenzi de mii de lei, pentru neplata către stat a multor taxe și impozite.

Putem spune că SC Mureșul Tg Mureș a intrat definitiv în groapă, pentru că nici cei de la Primăriei nu vor să-i mai acorde nicio subvenție, din pricina acestor fraude, descoperite de Fisc. Popa a rămas afară, n-a intrat în groapă dar nici nu are cum să se ascundă, pentru că trebuie să dea socoteală la toate aceste nereguli.

Popa Căliman…

O situație asemănătoare se petrece și la HC Dinamo București, club de handbal feminin, care folosește un nume de prestigiu din sportul românesc, un brand, aș putea spune, și nu știm sub ce formă, fără a avea vreo legătură cu marele club din Ștefan cel Mare, fără să-i folosească infrastructura și fără să primească vreo subvenție de la clubul de drept Dinamo. A fost, oare, Ministerul de Interne de acord ca cineva să-i folosească marca? Handbalistele de la HC Dinamo, care evoluează în Divizia A, nu și-au primit niciun ban din septembrie 2017! – șefii clubului au mers din promisiune, în promisiune, azi, mâine, marți sau joi, de Ziua Republicii, de Crăciun, de Revelion sau imediat după Sf. Ion.

Aceste amânări au adus multă tensiune în vestiarul echipei, iar handbalistele nu se mai feresc și strigă în gura mare, fie către președintele Constantin Căliman, fie către cuplul de antrenori, că-și vor salariile restante. Nu înțelegem ce fel de manager este acest Căliman, cum de i se permite să-și bată joc de atâtea sportive, unele chiar cu familii, fără ca cineva să ia și măsuri. Și mă refer și la Federația Română de Handbal, care știe situația, cât și la ANAf, instituție fiscală, care ar fi trebuit să descindă la sediul clubului, aflat undeva în Sectorul 1, într-un apartament de bloc, și să scotocească în contabilitatea acestei entități sportive.
ra2
Sunt convins că și acest club va fi îngropat, iar cioclii vor rămâne afară și în acest caz – s-au adunat multe salarii, sunt luni bune de când nici impozitele la Stat n-au fost plătite, iar dacă aceste taxe au fost achitate, fără ca angajații să primească salariile, atunci este și mai rău, pentru popa Căliman! (Poate vom mai reveni, dacă primim și alte informații…)

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*