Lansare de carte în amintirea universitarului Robert Reisz

Luni, 12 octombrie, la Sinagoga Neologă de pe Strada Cuza Vodă nr 8, a avut loc lansarea antologiei de poeme ”Rumeguș de miez”, aparținând scriitoarei și jurnalistei timișorene Ramona Băluțescu.
Evenimentul, desfășurat în spațiul neconvențional al sinagogii lugojene, a fost în același timp mai mult și mai puțin decât o lansare obișnuită de carte. Mai mult, pentru că evenimentul a constituit un omagiu adus unui intelectual al Lugojului stins prea devreme – universitarul Robert Reisz. Mai puțin, pentru că, din cauza pandemiei, numărul celor prezenți a trebuit redus la maximum .

”Este o antologie a mea de poeme, realizată după niște criterii anume și gândită ca încă un prilej de a ne aduce aminte de prof. Robert Reisz, ruda, prietenul, profesorul nostru. Mi-a scris postfața prof. Mircea Mihăieș, căruia îi mulțumesc. Volumele au apărut la Editura Universității de Vest, ceea ce m-a bucurat mult. Gândiserăm puțin altfel acest moment: o lansare de carte pentru a ne strânge la Universitatea din Timișoara, cei de la Facultatea de Filosofie, Științe politice și Științe ale comunicării, unde Roni a fost decan. Dar, din cauza pandemiei, nu mi-am putut lua responsabilitatea de a o face într-una din sălile UVT, în situația actuală. Așa că am mutat evenimentul în Lugoj, pentru a fi mai sigur și mai ușor mamei lui Roni să participe. Ne-am întâlnit la Sinagogă, prin amabilitatea domnului Ivan Bloch, ce conduce Comunitatea Evreilor din Lugoj. A fost mai degrabă o întâlnire în amintirea lui Roni decât strict despre niște cărți”, spune Ramona Băluțescu, membră a Uniunii Scriitorilor – filiala Arad.

La lansare au fost prezenți, alături de membri și prieteni ai familiei, d-na Marilena Tudor, cea care conduce Editura Universității de Vest, precum și oameni de cultură din Lugoj.

”Scriitoarea Ramona Băluțescu și-a dorit să facă ceva frumos în amintirea profesorului Robert Reisz și a ales, pentru asta, Sinagoga Neologă din Lugoj, locul in care a avut loc “Bar Mitzvah”ul lui Roni, in toamna anului 1977”, a spus mezzosoprana Aura Twarowska, prezentă și ea la eveniment.

Întreaga manifestare a fost coordonată de Ivan Eric Bloch, care a făcut un portet emoționant, presărat cu amintiri din copilărie, universitarului Robert Reisz, născut la Lugoj în 1964 și stins din viață anul trecut, la numai 55 de ani.

Articolul Lansare de carte în amintirea universitarului Robert Reisz apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*