Larisa Iordache a ajuns… în cărucior cu rotile! Toată lumea acasă, rămâne doar Drăgulescu!!

Dezastru complet, la Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Montreal, Canada – exceptându-l pe Drăgulescu, care a prins finala la sărituri, de pe locul trei, niciun alt gimnast și nicio altă gimnastă din România nu va mai intra pe podiumul de concurs, până la finalul acestei competiții! Practic, și pentru băieți, și pentru fete, aceste Mondiale n-au durat decât o zi – pentru băieți totul s-a încheiat în 3 octombrie, iar pentru fete ziua neagră a fost pe 4 octombrie.
Dragulescu_port06
Și dacă despre ratările lui Clad Cotună, Andrei Muntean, Andrei Ursache și Cristian Bățagă am mai vorbit, trebuie să amintim și de accidentarea lui Andrei Groza, care a căzut de la bara fixă și s-a accidentat la spate. El a fost imediat dus la spital și se află în investigații.

Și dacă am vorbit de accidentarea lui Groza și de spital, să spunem că aceeași nenorocire s-a petrecut și în tabăra fetelor – aflată la încălzire, înaintea startului la sol, Larisa Iordache (foto Știri de Cluj) a suferit o ruptură la Tendonul lui Achile, fiind scoasă din sală într-un cărucior cu rotile! Cu moralul la pământ, celelalte două fete rămase în concurs, Cătălina Ponor și Ioana Crișan, au avut evoluții modeste, situându-se departe de pozițiile ce dădeau drept de calificare în finalele pe aparate: primele opt locuri la fiecare aparat și primele 24 de punctaje la individual compus.

Ce analiză să facem? Pe cine să dăm vina? Silvana Peng, mama fostei gimnaste Asiana Peng, strigă în gura mare, de aproape doi ani, că gimnastica noastră este la pământ, ba chiar a arătat cu degetul și pe cei care au adus-o în starea asta, dar nimeni nu o ia în seamă, ba chiar a fost dată și în judecată, de către fostul președinte al Federației de Gimnastică, Adrian Stoica. Noul staff federal nu s-a arătat deloc grăbit să facă modificări în sistem, nici măcar un plan de restructurare nu ne-a arătat, nu am văzut un program de dezvoltare, fie și cu finalizare în următorii 10 – 15 sau 20 de ani!

Dar ce pretenții să avem, din moment ce nici după Olimpiada de la Rio nimeni nu și-a pus cenușă în cap, iar banii alocați sportului se cheltuie, în continuare, cu sârg, fără ca Ministerul Tineretului și Sportului și Comitetul Olimpic și Sportiv Român să controleze cu ce eficiență! Și apropo de COSR, să spunem că noul președinte al acestui organism, Mihai Covaliu, este sufocat de drumuri – acum două săptămâni a fost în Japonia, la Tokio, să vadă locurile unde vor sta sportivii noștri (Olimpiada din 2020 va avea loc în Țara Soarelui Răsare), a venit în țară, pentru doar câteva zile, după care a plecat din nou, peste mări și oceane, pentru a fi prezent la Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Montreal, Canada. Prezența lui în tribunele de la Montreal se pare că a adus mult ghinion sportivilor români, așa că îi recomandăm să mai stea și pe-acasă, pentru că sunt multe probleme de rezolvat în sportul românesc (mai ales la gimnastică!).

Iată și rezultatele fetelor noastre, în prima și ultima zi de concurs:
Sol:
- Cătălina Ponor, locul 14, cu nota 13,266. Ultimul punctaj care s-a calificat în finală a fost cel al italiencei Lara Mori, 13,500
- Ioana Crișan, locul 26, 12,800
Bârnă:
- Cătălina Ponor, locul 26, cu nota 12,233. Ultima calificată a fost Mai Murakami, Japonia, 13,200
- Ioana Crișan, locul 52, cu 11,233
Paralele inegale:
- Ioana Crișan, locul 40, cu 12,600. Ultima calificată, Diana Varinska, Ucraina, cu 14,566
Sărituri:
- Ioana Crișan, 13,600, ultima calificată fiind Oksana Chusovitina, Uzbekistan, în vârstă de 42 de ani!, care a obținut nota 14,349
Individual compus:
- Ioana Crișan, locul 27 (s-au calificat primele 24), cu un total de 50,233. Ioana a devenit a doua rezervă la această probă, după Ju Eun Lee, Coreea de Sud, locul 26, cu un total de 50,399
dragu2
După aceste note și poziții obținute, singura apreciere se îndreaptă către Ioana Crișan, o gimnastă care nu se teme și care ne-a arătat că poate face patru aparate. Că exercițiile ei nu au calitatea necesară,asta este vina antrenorului Nicolae Forminte, un tehnician depășit, care n-a știut să o șlefuiască pe Ioana, ca să strălucească cu adevărat. Am văzut-o pe Crișan în aprilie, la Europenele de la Cluj, și mi se pare că n-a făcut prea mari progrese până la aceste Mondiale. Zvonurile că la Deva nu se face nimic se confirmă, iar faptul că o altă gimnastă de valoare, Olivia Cîmpian, a părăsit grupul de la Deva și a ajuns în Ungaria, ”unde există o altă abordare, față de sportivii de performanță” (este declarația tatălui sportivei), este încă o dovadă că politica din gimnastica românească este total falimentară.

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*