Laurențiu Stan, Periș: ”Sunt antrenor cu diplomă și cu 10, la examenul final”!

Pentru mine este o mare realizare, pentru că Școala de Antrenori Ioan Kunst Ghermănescu este una foarte valoroasă și eficientă. Pe lângă faptul că este singura din țară, acreditată la Ministerul Educației și Cercetării, această școală te învață tot ce trebuie să știi despre activitatea de antrenorat – pedagogie, psihologie, tehnică, tactică, medicină. Pe lângă toate acestea, examenele sunt pe măsura numelui, adică foarte stricte, iar dacă nu ai învățat și vrei să treci ca gâsca prin apă, nu ai șanse de reușită.

Din păcate, există un anumit conflict între Federația de Fotbal și această școală – forul condus de Burleanu ar fi vrut să coordoneze cursurile și să emită carnete de antrenor, însă nu are cadrul legal să facă așa ceva, nici lectori pe măsură, iar când vorbim de o școală, automat trebuie să ne gândim că autoritatea în acest sens o deține Ministerul Educației. Oricum, după acest curs care a durat doi ani, tot la Federație vom ajunge, pentru a obține licența nivelului unde vrei să activezi.

Și revin la aceste cursuri și spun că din 60 de înscriși, la începutul primului an, au ajuns la final doar 20, semn că trebuie să frecventezi cursurile și să înveți cu interes. Eu am luat examenul cu 10, mă mândresc cu asta, profesor îndrumător fiindu-mi lectorul Sorin Mirel Ciolcă. Nu am fost singurul premiant cu 10, au mai fost alți nouă colegi care au primit note maxime, iar asta înseamnă că doar cei interesați au ajuns la final. La final, am avut de făcut un Proiect, cu tema Traseul Metodic pentru un-doi-ul specific vârstei de 8-10 ani, iar partea practică am dat-o pe fostul Stadion Rocar, acum aparținând de UNEFS.

Și trecem la capitolul cursanți, pentru că vreau să vă aduceți aminte de Geraldo Alves, el a fost șeful clasei, portughezul care a jucat fotbal la Steaua, așa se numea pe vremuri, Petrolul și Astra Giurgiu. Am înțeles că și-a întemeiat o familie în țara noastră, soția lui fiind româncă. Au mai terminat Școala Daniel Bălan, fotbalist din generația lui Mirel Rădoi, Paul Pârvulescu, de la Academica Clinceni, Ioan Filip, fost la Dinamo și Gaz Metan, George Stoica, antrenor secund la Rapid București. Din Județul Ilfov suntem șase absolvenți:
– Florin Anton, coleg cu mine la Voința Snagov
– George Stoica, de la Rapid, care este din Buftea
– Victor Ghiță, din Petrăchioaia
– Bogdan Rotariu, antrenor cu copiii la Voluntari
– Paul Pârvulescu, de la Clinceni
– Și subsemnatul, Stan Cristache Laurențiu, antrenor și la Școala de Fotbal Eugen Nae din Periș, și la Voința Snagov

Dar iată lista completă a celor cu diplomă: Geraldo Alves, Daniel Bălan, Paul Pârvulescu, Valentin Gheorghe, Ioan Filip, Florin Anton, Puiu Nițulescu, Dan Burcă, Andrei Dinu, Victor Ghiță, Ovidiu Niță, Bogdan Rotariu, Sfar Well, Florin Dascălu, Alin Stoica, Gabriel Mihăilescu, Georgian Ghiță, Alex Rizea, George Stoica, Laurențiu Cristache Stan.

Pentru mine a fost o ambiție să fac această școală, am vrut să mă prezint altfel în fața copiilor mei, pentru că nu știu dacă voi avea șansa să merg mai sus, la echipe de seniori, dar nu se știe… Vreau să vă spun că le-am spus și micilor mei elevi, de la Școala Eugen Nae și Voința Snagov despre această experiență a mea, le-am povestit cum a fost la școală, cât de greu a fost examenul, dar și că eu am reușit cu 10! Vreau să le intre în cap că doar învățând o să aibă realizări, și în fotbal, și în viața de zi cu zi.

Laurențiu Cristache Stan, antrenor Școala de Fotbal Eugen Nae și Voința Snagov

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*