LEGE NOUA! Sunt obligati sa iti dea bani daca faci asta ACASA

Veţi primi 20 de bani/kWh pentru curentul produs acasă. Distribuitorii sunt obligaţi să preia energia

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un proiect de ordin care stabileşte preţul cu care micii producători de energie din surse regenerabile pot vinde energia în sistem. Totuşi, până la momentul în care cine are o mică turbină eoliană în curte sau un panou fotovoltaic pe acoperişul casei va şi primi bani, va mai trece ceva vreme.

„Prețul de vânzare a energiei electrice produse și livrate în rețelele electrice de către persoanele fizice care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW către operatorii de distribuție concesionari în vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice este prețul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de  ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru fiecare operator de distribuție concesionar”, scrie în proiectul de ordin.

Aşadar, micii producători vor primi de la cele patru firme de distribuţie (Enel, CEZ, E. On şi Electrica) un preţ egal cu cel pe care îl plătesc distribuitorii (recunoscut ulterior de ANRE) pentru energia pe care o cumpără din piaţă pentru asigurarea consumului propriu tehnologic. Potrivit unor surse din piaţa de energie, acum acest preţ este de circa 200 de lei/MWh, cu variaţii pentru fiecare dintre cei patru distribuitori. Aşadar, micii producători ar putea primi în jur de 20 de bani/kWh de energie electrică livrată în reţea, iar distribuitorii sunt obligaţi să preia şi să plătească această energie..

Ordinul mai spune că persoanele fizice care vând această energie nu trebuie să plătească ceva pentru dezechilibrul produs sistemului, şi stabileşte o limită a energiei produse din aceste surse care poate fi preluată în reţea. Această limită este de 100MW pentru fiecare din cei patru distribuitori.

continuarea pe economica.net

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*