Liga Florilor la handbal începe cu 8 derby-uri – pronosticul meu!

Peste câteva zile, mai precis pe 12 ianuarie, handbalul românesc feminin pornește la drum, în noul an, odată cu derularea etapei a 7-a. Federația a rămas adepta sistemului cu turnee, în ciuda faptului că sunt multe dezavantaje pentru echipe, reclamate de mai toate grupările, dar neluate în seamă de către federali. De data aceasta, adunarea celor 16 echipe nu mai este la Sf Gheorghe, ci la Brașov, în Sala Dupitru Popescu Colibași. Probabil că nu toate partidele se vor juca acolo, pentru că la Brașov mai sunt câteva locuri care pot gazdui meciuri oficiale.
Revenind la programul rundei a 7-a, să spunem că cele opt partide se joacă sub presiunea rezultatelor și ale implicațiilor din clasament. Sint convins că în toate cele opt bătălii se vor depune eforturi considerabile, pentru adjudecarea punctelor puse în joc. Aș spune, chiar, că scopul va elimina fair play-ul, că handbalistele se vor bate, între cele două semicercuri, pentru succesul care să le mai aline pozițiile din clasament. Sunt semne de întrebare și pentru fruntea ierarhiei, dar mai ales pentru subsolul care duce în infern și de care vor să scape grupările cu zestre mică de puncte.

– Și aș începe cu meciul dintre CSM București și Minaur Baia Mare, un fel de ciocnire între Titani, dacă îmi este permis să spun astfel – sunt singurele echipe neînvinse, după șase runde, departajate doar de egalul obținut de Minaur, în fața Rapidului. După desfășurarea Europeanului din Danemarca, tricolorele lui Buceschi, Polocoșer și Seraficeanu, nu sunt la starea morală cea mai bună. În schimb Laslo și Andreea Popa sunt ceva mai entuziaste, având mai multe minute de joc, în țara lui Hamlet. Dar nu e prea mare supărarea, pentru că nici Polocoșer, nici Seraficeanu nu prea sunt în grațiile antrenorolui, iar dovada este în timpul pe care acestea le-au primit în teren, înainte de a pleca cu echipa națională.
– De partea cealaltă, Cristina Neagu se află într-un declin fizic și psihic, pe care sperăm să-l elimine, până la turneul preolimpic din martie. Din păcate, Neagu nu are cu cine să se sfătuiască, în privința viitorului ei, pentru că toți care o-nconjoară nu au puterea să-i spună adevărul, să-i vorbească cinstit și să-i spună că își asumă prea des rolul de conducător și nu-și lasă colegele să se afirme și ele. Neagu este o valoare individuală, însă handbalul este un joc de echipă și toate cele șapte, opt sau 10 jucătoare care mai intră pe semicerc trebuie să se simtă ca o rotiță importantă, fără de care motorul grupului nu funcționează corect! În plus, CSM București traversează momente de criză financiară, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar salariile au iarăși întârzieri de câteva luni. Un jucător profesionist trebuie să aibă, în primul rând, o liniște interioară, ca să poate performa la cele mai înalte standarde, iar la CSM București nu mai este de ani buni această atmosferă propice marilor rezultate.
Pronosticul meu: axa Laslo, Fujita, Kovacevic, Blohm este cel mai puternic din campionat și poate domina consiliul bucureștean format din Neagu, Pintea, Omoregie și Dembele. Merg pe mâna Minaurului, dar se poate întâmpla și un egal, care ar mulțumi pe toată lume!

– Un al doilea meci cu statut de derby este partida dintre Gloria Bistrița și HC Dunărea Brăila. Dacă bate Gloria, se menține în lupta pentru un loc în cupele europene. Aș spune, însă, că handbalistele lui Pașca obosesc prea repede și amețesc, în căutarea spațiului porții. Au fost meciuri în care preț de șapte sau opt minute la rând Dincă și colegele ei n-au știut care este direcția lor de atac. În astfel de situații, cu Brăila nu este de glumă.

Handbalistele de la Dunăre au o altă față acum – cu Neven Hrupec pe banca tehnică, româncele Udriștoiu, Zamfirescu, Safta, Tiron și Dache au prins o nouă șansă să arate ce pot, ba eu aș spune că antrenorul le-a dat o nouă viață, de care ele profită din plin. Și dacă mai adăugăm că grupul străinelor trage echipa după el, atunci avem imaginea unei multinaționale cu forță, și în atac, și în apărare.
Pronosticul meu: Cred că Gloria n-are forța să învingă, Brăila va pleca cu ceva puncte de pe terenul Bistriței

– Buzăul găzduiește o altă partidă tare, Gloria din localitate primind vizita campioanei, SCM Rm Vâlcea. Cele două adversare au o linie de clasament asemănătoare, cu câte 5 victorii și o înfrângere, dar punem un plus elevelor lui Pera, care au punctat mai mult la golaveraj.

Starea de spirit a handbalistelor din Zăvoi nu este una cea mai bună, dacă analizăm comportarea fetelor din Zăvoi în Grupa B a Ligii Campionilor: Fernandez Fraga și colegele sale au ieșit de 5 ori în Europa, de unde nu s-au întors cu niciun punct, ocupând ultimul loc al clasamentului – ultima înfrângere, 31-38, a fost în fața liderei Gyor, unde Vâlcea a avut o repriză de vis, tabela arătând 17-15, după 30 de minute. Dar surpriza nu s-a produs, pentru că vâlcencele n-au crezut în posibilitățile lor. Din păcate, în această iarnă echipa s-a despărțit și de una din cele mai valoroase jucătoare ale sale, extrema stângă Ann Grete Norgaard Osterballe, din Norvegia.

Nici în tabăra lui Ovidiu Mihăilă nu este prea mare bucurie, dacă vorbim de Europa, Gloria fiind eliminată în Turul 3 de către Nantes Atlantique, din Franța, la doar un gol diferență, 43-44 (16-23 în Franța, 27-21 la Buzău). În schimb, gruparea de la Vulcanii noroioși se poate mândri cu faptul că a avut două jucătoare la Europeanul danez, pe Ana Maria Iuganu și Alexandra Subțirică, tricolore care au jucat în nota mediocră a tuturor celorlalte colege de lot.
Pronosticul meu: aș merge pe victoria Zăvoiului, însă nu m-ar mira dacă Mihăilă și fetele sale ar scoate fie și un egal…

– Și la meciul dintre CSM Slatina și CS Măgura Cisnădie pot fi răsturnări de calcule – după o evoluție apreciată ca fiind foarte bună, la Campionatul European, pivotul din Slatina, Lorena Ostase, va dori să-și ridice echipa ceva mai sus de nisipurile mișcătoare, iar colegele ei sunt gata să-i facă pe plac. Mai mult, noua distribuție a grupării din Sibiu încă nu formează o familie și poate fi surprinsă de avântul și determinarea oltencelor lui Bora.
Pronosticul meu: merg pe 1 solist!

– CS Rapid – CSU Cluj – a fost mereu un joc aprins, iar acum Giuleștiul fierbe mai mult ca niciodată, nu de alta, dar și-a adus antrenorul naționalei de fete a Spaniei, Carlos Viver, iar secund îi este David Ginesta Montes. Sigur, nici Spania n-a făcut mare brânză în Danemarca, doar locul 10, însă vrem să credem că Viver poate ajuta Giuleștina să scape de retrogradare, cel puțin. Studentele de pe Feleac nu se vor da bătute așa ușor…
Pronosticul meu: merg 1 solist!

– HC Zalău – SCM Craiova, este partida unde nu se va întâmpla nimic, iar gazdele își vor trece în cont victoria, în proporție de 99,99%!
Pronosticul meu: Nimic altceva, decât 1 solist!

– CSM Galați – ACS Crișul Chișineu-Criș este o partidă unde gazdele sunt favorite. Dar fetele din Vestul țării au și ele ambiția lor, mai ales că, după șase etape, n-au adunat ca zestre niciun punct. Să se întâmple ceva la Dunăre?
Pronosticul meu: Nu este loc de surprize, merg pe 1 solist…

– CS Activ Prahova Ploiești – CS Dacia Mioveni, un meci de totul sau nimic, pentru că ambele adversare sunt în zona suferințelor, având puncte puține și imaginea întoarcerii în liga secundă. Prin urmare, două grupări sensibil egale, cu câte două victorii și patru înfrângeri, conduse de doi tehnicieni de vârste diferite, dar ambițioși nevoie mare. Cred că Dacia are prima șansă și mă gândesc la experiența în plus a profesorului Gheorghe Covaciu. Însă ”nebunia” lui Ciupitu poate compensa viteza Daciei, oricum va fi o partidă aprigă.
Pronosticul meu: aici se impune tripla, 1×2, pentru că cele trei puncte puse în joc sunt extrem de importante, aș spune chiar decisive, pentru viitor!

Sigur, pronosticurile mele sunt subiective, mai ales că nu știu ce au făcut echipele în această perioadă de pauză. Și dacă mai adăugăm faptul că arbitrii joacă un rol decisiv, de cele mai multe ori, atunci să-mi scuzați previziunile greșite, nimeni nu este perfect!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*