Limba Română, sărbătorită de românii din întreaga lume!

Rodica Paraschiv
Deputat PSD de Prahova

Românii din întreaga lume sărbătoresc astăzi Ziua Limbii Române. Pe ambele maluri ale Prutului, românii care gândesc, vorbesc și scriu în limba noastră strămoșească, românii care își iubesc originea, își celebrează această sărbătoare națională!
Într-o perioadă în care mult prea mulți dintre noi preferă, tot mai des, să folosească în limbajul uzual expresii provenite din alte limbi, trebuie să ne revenim și să ne întoarcem la originile noastre, ca popor!
Este clar că limba română evoluează, ca orice altă limbă vorbită de pe această lume. Să fim deschiși la nou, dar să nu ne pierdem identitatea de limbă, de cultură și de neam! Toți românii suntem datori să păstrăm ca pe o avuție limba română și să o transmitem nealterată generațiilor viitoare.
Noi, prahovenii, suntem cu atât mai onorați să celebrăm astăzi Ziua Limbii Române, cu cât, pe meleagurile nostre, din comuna Chiojdeanca, s-au născut doi academicieni de vază ai României – Andrei Rădulescu, jurist şi magistrat român, care, în anul 1946, a fost ales preşedinte al Academiei Române şi apoi reales în 1947 şi 1948, precum și criticul, istoricul literar și eseistul Eugen Simion, personalitate a vieții culturale românești contemporane, la rândul său președinte al Academiei Române, între anii 1998 și 2006.
Suntem datori, așadar, să menținem limba română acolo unde îi este locul, pentru că și astfel ne păstrăm identitatea de neam și de țară!
Ziua Limbii Române se sărbătorește în fiecare an la data de 31 august, ca urmare a unei inițiative legislative din anul 2011, votată de Parlamentul României, prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele Limba Noastră.
La mulți ani, români de pretutindeni! La mulți ani, Limba noastră cea Română!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*