Lipsa de vitamina D și depresia – care este legătura între cele două?

Vitamina D este una dintre cele mai studiate vitamine datorită multiplelor roluri pe care aceasta le joacă în organismul uman. În ultimii ani, cercetările efectuate au evidențiat o legătură între lipsa vitaminei D și apariția depresiei, deschizând o cale importantă în prevenirea și tratamentul acestei patologii.

Ce este depresia?

Depresia este una dintre cele mai întâlnite patologii psihiatrice și afectează aproximativ 3% din populația lumii. Afecțiunea nu este doar un capriciu sau o simplă schimbare pasageră de dispoziție, ci, o reală problemă de sănătate ce trebuie tratată serios, pentru a minimiza impactul negativ avut asupra calității vieții. Netratată, depresia poate conduce la suicid, aceasta fiind a doua cea mai întâlnită cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-29 de ani.

Cum se manifestă depresia?

În funcție de numărul și severitatea simptomelor, episoadele depresive sunt catalogate ca ușoare, moderate sau severe. În timpul episodului depresiv, pacientul își pierde buna dispoziție, nu manifestă interes pentru activități care în trecut îi făceau plăcere și este lipsit de energie. De asemenea, s-ar putea să aibă tulburări ale somnului și ale apetitului, sentimente de vinovăție și stimă de sine scăzută.

Care sunt rolurile vitaminei D în organism?

Vitamina D, denumită și vitamina soarelui, este un hormon produs la nivelul pielii prin acțiunea luminii ultraviolete. Ulterior, suferă biotransformări la nivel hepatic și renal și, în final, intervine în:

 • menținerea sănătății oaselor și dinților;
 • dezvoltarea și diferențierea celulară;
 • reglarea glandelor paratiroide;
 • funcționarea sistemului imunitar;
 • prevenirea cancerului;
 • metabolismul compușilor străini organismului.

Care este legătura dintre vitamina D și depresie?

Mecanismul prin care vitamina D este asociată cu tulburări psihice, precum depresia, nu este complet elucidat. Receptorii vitaminei D aflați la nivelul hipotalamusului joacă un rol important în funcționarea sistemului neuroendocrin, dar și în dezvoltarea creierului. Studiile efectuate în acest sens au evidențiat o corelație între concentrația plasmatică a vitaminei D și apariția depresiei. Astfel, persoanele cu un nivel scăzut al vitaminei D în sânge sunt mai predispuse la a dezvolta un episod depresiv.

Cum aflăm nivelul de vitamina D?

Determinarea concentrației vitaminei D se face din sânge. Ghidurile nu recomandă testarea de rutină a nivelului de vitamina D în rândul populației generale, ci doar în cadrul anumitor patologii precum boala cronică de rinichi, osteoporoza, sindroame de malabsorbție sau hiperparatiroidism.

De unde luăm vitamina D?

Necesarul individual de vitamina D depinde de vârstă și de stările fiziologice particulare (sarcină, alăptare). Vitamina este produsa de organism, natural, atunci cand pielea este expusă la soare, însă se găsește și în anumite alimente. Doar că, pentru o parte din oameni, dozele de vitamina D luate din alimentație nu asigură un nivel suficient. Pentru aceștia, există varianta unor medicamente cu vitamine și minerale.

Cele mai bogate surse alimentare de vitamina D sunt:

 • Lactatele (smântâna, untul, laptele de vacă);
 • Peștele;
 • Uleiul de pește;
 • Sardinele;
 • Carnea.

În concluzie, vitamina D are numeroase implicații în organismul uman, nivelul acesteia fiind corelat inclusiv cu riscul de a dezvolta un episod depresiv. Din acest motiv este esențial să ne asigurăm un nivel corespunzător de vitamina D, indiferent de sursa acesteia.

Surse informative:

Combs, Gerald F. The Vitamins. Chapter 6: Vitamin D. Academic Press, 2012.

“Depression.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression.

Penckofer, Sue, et al. “Vitamin D and Depression: Where Is All the Sunshine?” Issues in Mental Health Nursing, vol. 31, no. 6, 2010, pp. 385–393., doi:10.3109/01612840903437657.

Pilz, Stefan, et al. “Vitamin D Testing and Treatment: a Narrative Review of Current Evidence.” Endocrine Connections, vol. 8, no. 2, 2019, doi:10.1530/ec-18-0432.

Articolul Lipsa de vitamina D și depresia – care este legătura între cele două? apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*