Lugoj Clasic 2021! Festivalul Internațional promite diversitate și manifestări culturale de ținută

În această toamnă, la Lugoj se vor desfășura mai multe manifestări festivaliere, dintre care amintim: Festivalul Internațional Veterani, ediția a patra (25-265 septembrie), Festivalul de Muzică de Orgă ”Timorgelfest” (3-29 octombrie) și Festivalul de muzică clasică ”Tiberiu Brediceanu” (12-14 noiembrie).
Unul din festivalurile de tradiție este Lugoj Clasic, care a ajuns la a șasea ediție sub directoratul artistic al mezzosopranei Aura Twarowska. Aceasta ne-a oferit o avanpremieră a evenimentului:

”Și în acest an, Festivalul Lugoj Clasic își propune îmbogățirea ofertei culturale lugojene, prin realizarea unui eveniment cultural de înaltă clasă, care să promoveze valorile locale și să deschidă orizontul cultural lugojean spre valorile na­țio­nale. Prin programul festivalului se urmărește promovarea orașului Lugoj, oraș în care diversitatea culturală este un incontestabil atu”.

Festivalul Inter­național Lugoj Clasic (FILC) nu are un singur loc de manifestare, ci se desfășoară în puncte culturale importante ale orașului: Teatru, Muzeu, Casa Bredicenilor, lăcașe de cult, acasă la Oamenii Cetății, în Piața J.C. Drăgan etc.

Lugoj Clasic va cuprinde muzică (vocal-simfonică și recitaluri), teatru (pentru copii și adulți), interviuri cu personalități și pagini de istorie lugojană, corelând patrimoniul local cu forme contemporane de artă.

”Evenimentele sunt programate a se desfășura atât la interior, cât și la exterior, favorizând accesul la cultură mai multor categorii de public: elevi, liceeni, categorii defavorizate, membri ai diferitelor co­munități religioase, public fidel al festivalului etc., iar prin transmisiile online, FILC va depăși granițele Lugojului și chiar ale țării”, adaugă Twarowska.

Primăria Municipiului Lugoj este finan­ța­torul Festivalului, iar parteneri vor fi Biblioteca Municipală, Teatrul „Traian Grozăvescu”, Școala de Muzică „Filaret Bar­bu”, Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”, Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica Reformată și Episcopia Greco-Catolică de Lugoj.

Deschiderea Festivalului va avea loc in 26 septembrie, ora 12, la Catedrala Greco Catolică, cu lucrarea Stabat Mater, de G.B.Pergolesi, în interpretarea sopranei Veronica Anușca (Bu­cu­rești), a mezzosopranei Aura Twarowksa și a New Hope Ensamble (Cluj-Napoca). Vom reveni curând cu programul complet.

Articolul Lugoj Clasic 2021! Festivalul Internațional promite diversitate și manifestări culturale de ținută apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*