Lugojul respiră! Asociația Civilug propune o zi fără mașini în municipiu

Asociația Civilug, înființată în luna martie a acestui an, vine în întâmpinarea lugojenilor cu o nouă inițiativă menită să atragă atenția asupra mediului înconjurător.
Membrii asociației propun ca pentru 24 de ore, sâmbătă, 5 iunie, să uităm cu toții de vehiculele motorizate și să optăm pentru mersul pe jos, bicicleta ori alte mijloace alternative care nu poluează.

Proiectul va marca Ziua Mondială a Mediului, respectiv tema din acest an, recomandată de UNEP – Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, Restaurarea Ecosistemelor.

”Pentru noi, membrii Civilug, această zi reprezintă un bun prilej de a ne reaminti că resursele Planetei sunt limitate și exploatarea lor trebuie făcută într-un mod sustenabil, pentru a conserva biodiversitatea. Desigur, putem desfășura multe acțiuni în acord cu această preocupare presantă a restaurării ecosistemelor, de la plantări de copaci și până la schimbarea obiceiurilor alimentare, dar noi am ales să atragem atenția asupra importanței aerului curat pentru revitalizarea unuia dintre cele mai importante tipuri de ecosisteme, orașul. De ce considerăm orașul un ecosistem? Pentru că și aici, la fel ca în pădurile tropicale de exemplu, s-a creat o rețea a vieții bazată pe interacțiunile dintre organismele vii și factorii abiotici. Este necesar, așadar, să proiectăm viitorul luând în considerare adoptarea de soluții pentru cele mai importante probleme de mediu ale urbei noastre: traficul și poluarea. Iată de ce, sâmbătă, 5 iunie, vă invităm să lăsați mașina acasă și să alegeți pentru deplasarea în interiorul orașului un mijloc de transport alternativ, precum bicicleta, scuterul electric, trotineta sau mersul pe jos”, transmit reprezentanții Civilug.

Principalul avantaj al Lugojului – cândva oraș al bicicletelor – este faptul că, nefiind un oraș mare, deplasarea între cele mai importante puncte de interes se poate realiza într-un timp rezonabil, chiar și în calitate de pietoni, așadar tuturor cetățenilor preocupați de conservarea naturii și protejarea mediului înconjurător le va fi ușor să se alăture inițiativei.

Articolul Lugojul respiră! Asociația Civilug propune o zi fără mașini în municipiu apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*