“Lugojul șahist” din toate timpurile, reconstituire în concepția unei maestre din Timișoara

O monografie a șahului lugojean se află în această perioadă la tipar și urmează să fie prezentată publicului de pe Timiș peste puțin timp.

Lucrarea complexă ce prezintă în expunerea sa repere șahiste lugojene notabile din ultimul secol, până în anii ’90 documente, materiale biografice și fotografii, dar și cei mai importanți reprezentanți ai orașului bănățean în șahul național și internațional a fost realizată prin eforturile și munca extrem de solicitantă de căutare în timp a unor texte, articole sau lucrări, a maestrei internaționale Ligia Jicman, legitimată la CSM Lugoj în 2007 și coordonatoarea activităților șahiste din municipiu din ultimii ani.

“Reconstituirea activității șahiste a Lugojului, dar și redescoperirea unor personalități despre care auzisem încă de la primii pași pe care i-am făcut în lumea șahului în urmă cu peste 50 de ani, m-au determinat să scriu această carte”, a explicat demersul său, Ligia Jicman.

Iubitorii șahului vor putea descoperi o lucrare interesantă care reușește să prezinte cronologic începutul și dezvoltarea șahului lugojean pe parcursul secolului XX.

După cum a descoperit maestra Ligia Jicman, șahul a fost introdus pentru prima dată în municipiul nostru de profesorul Ioan Drinca, la începutul secolului trecut, în cadrul orelor de gimnastică de la Liceul teoretic “Coriolan Brediceanu”.

Primele cluburi de șah din Lugoj au fost înființate la inițiativa lui Ionel Linția, iar printre cei mai de seamă reprezentanți ai șahului din Lugoj, cu performanțe chiar de olimpiadă se numără Ionel Linția, Constantin Raina, Pius Brînzeu, Gheorghe Dulcu, Adolf Pichler, Virgil Șchiopescu sau Gheorghe Szondy.

Prin contribuția acestora Lugojul s-a remarcat rapid și s-a înscris între cele mai importante centre șahiste ale țării.

Articolul “Lugojul șahist” din toate timpurile, reconstituire în concepția unei maestre din Timișoara apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*