Mai bine mai devreme decât la anul sau… niciodată: Vineri, la Centrul Montan Sinaia, va fi lansat oficial filmul documentar „Pentru eroii care ne-au lăsat o ţară”

F. T.

Sinaia va găzdui, la sediul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan “Carol I”, filmul documentar „Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, realizat de Dan Burlac.
Pelicula este dedicată celor zece jandarmi montani (patru din Sinaia) care și-au propus și au reușit să parcurgă toate vârfurile montane de pe Arcul Carpatic al României unde au avut loc lupte pentru întregirea neamului românesc. Marșul și, implicit, cățărările, au avut scopul de a reprezenta un omagiu la un veac de la Marea Unire.
Filmul intitulat “Pentru eroii care ne-au lăsat o țară” a fost realizat de către cunoscutul cineast român Dan Burlac, acesta însoțindu-i, în perioada 22-27 iulie pe temerarii jandarmi din cadrul Echipei Naționale Montane într-o misiune specială.
În fapt, tricolorul românesc a fost arborat, pe parcursul acestui an, pe toate marile vârfuri montane din România, acestea fiind escaladate de către cei mai buni dintre cei buni jandarmi – alpiniști din țară, reuniți sub deviza „O echipă. Un steag. Un ideal”. Iar la fiecare mausoleu și cimitir al eroilor întâlnit pe traseul străbătut, pe care urmele luptelor purtate sunt încă vizibile, jandarmii au păstrat un moment de reculegere și au depus coroane de flori, se precizează în postarea amintită.Centrul Montan Sinaia - afis
Și, chiar dacă inițial lansarea oficială a filmului era preconizată pentru anul viitor, cu ocazia Festivalului Alpin, rațiuni care țin, cel mai probabil, și strict de faptul că ne aflăm în Anul Centenarului, pelicula va fi lansată, după cum aminteam mai sus, vineri.
Și, parcă-i mai bine mai devreme decât la anul sau… niciodată.
Și, așa cum este fair-play din partea noastră (fiindcă și pentru noi jandarmii montani au străbătut sute de kilometri), reamintim și de această dată numele celor care au avut inițiativa și au participat la marcarea Centenarului Marii Uniri: maior Lucian Grigorescu – Miu, plutonier adjutant șef Florin Vintilă, plutonier major Ciprian Goran și plutonier major Mihail Mihalcea (toți de la Centrul Montan Sinaia), locotenent colonel Simon Bâlbâe (din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române), plutonier adjutant Constantin Gârniță, plutonier adjutant Marian Bârligă, plutonier adjutant Marian Blajiu (toți de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov), plutonier major Florin Muntean (Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu) și plutonier major Cristian Vasile Cernăianu (Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara).

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*