Mai mult ca sigur, faliment! 2021, anul în care se va decide soarta societății ”Meridian 22”

Pe ordinea de zi a ultimei ședințe ordinare a Consiliului Cocal Lugoj din anul trecut, a fost și retragerea dreptului de folosință gratuită a societății ”Meridian 22” asupra unor bunuri.
Bunurile în cauză sunt: o au­to­u­tilitară Ford Transit de 3,5 tone (în valoare de 131.376 lei, cu tot cu TVA), o motopompă Honda (11.007,05 lei), un cilindru compactor NTC (35.438,2 lei), un ciocan demolator De Walt (6.518,82 lei), o placă compactor uni­di­rec­țio­­nală NTC (4.700,5 lei), tăietor be­ton asfalt NTC (7.015,05 lei), două pompe submersibile marca Grundfos (13.090 lei) și un în­căr­cător frontal Hitachi (276.080 lei). Bunurile vor rămâne în custodia societății ”Meridian 22”.

O soluție de ”avarie”, pentru ușurarea poverii financiare

Primarul Claudiu Buciu explică motivele retragerii dreptului de folosință gratuită:

”Este o măsură dispusă de Curtea de Conturi, după controlul efectuat anul acesta, în care Curtea spune așa: Meridianul este operatorul rețelei de apă-canal, a câștigat o licitație și plătește o re­de­vență către Primărie, pentru că folosește toată rețeaua de apă ca­nal, uzinele de apă, instalațiile și echipamentele. Noi, orice luăm suplimentar și le dăm lor, trebuie să le dăm astfel încât să ne a­mor­tizăm echipamentele respective. Deci, ei trebuie să ne plătească o sumă echivalentă cu o chirie, prin care noi să amortizăm achiziția bu­nurilor respective”.

Având în vedere starea actuală a societății ”Meridian 22”, aceasta ar fi o povară economică în plus.

”Varianta pe care o mai avem în vedere, pentru că ar fi o sarcină grea pentru Meridian 22 să ne plătească o chirie pe ele, este să le considerăm ca bunuri făcând parte din contractul de concesiune și să le creștem puțin redevența pe care o plătesc. Pentru moment, ca să în­deplinim măsura Curții, vom prelua aceste utilaje înapoi de la Meridian și le vom lăsa în custodie până vom găsi rapid va­rian­ta legală prin care ei să le poată folosi în con­tinuare”, precizează edilul șef.

Toate aceste ”soluții de avarie” nu pot amâna problema de fond a situației generale în care se află ”Meridian 22”, o societate preluată de actuala administrație, cu mari datorii.

La ”Meridian 22”, au avut loc deja proceduri interne pentru reducerea personalului. Consiliul de Administrație a aprobat măsurile, după consultări și negocieri cu sindicatul unității. Urmează aprobarea în Consiliul Local, cel mai probabil la sfârșitul lui ianuarie. După reducerea de personal, societatea va intra în reorganizare.

”Noi vom încerca să sprijinim Meridianul prin acordarea de lucrări, dacă se va putea, prin efectuarea în principal de branșamente.
Analizăm posibilitatea de a acorda direct lucrări de branșa­mente, pentru a ajuta cumva socie­tatea să depășească perioada de reorganizare”, adaugă Claudiu Buciu.

După cum se știe, societatea plătește lunar penalități la Apele Române și la Garda de Mediu.

”Problema majoră, de care nu putem scăpa, sunt penalitățile pe care le primim lunar de la Apele Române. Nu putem să scăpăm de ele și este un nonsens să le achităm la nesfârșit”, spune edilul șef.

Am decis să cumpărăm clădirile ”Meridian” ipotecate în prezent

Cel mai rău scenariu, care se încearcă să fie evitat, este cel al lichidării:

”În cazul în care povara va fi prea mare, Meridian va intra în lichidare. La nivel personal, ca primar, și este o chestiune de oportunitate, am decis să cumpărăm clădirile Meridian ipotecate în prezent pentru suma de 1.050.000 lei, adică sediul și ștrandul de pe Insula Cotu Mic, înainte de a intra societatea în reorganizare. Am avut o consultare nonformală și cu consilierii, după ședința din 28 decembrie, i-am întrebat ce părere au și au fost în general de acord. Deci, vom începe negocieri­le cu ei și cu Banca Transilvania, care este creditorul ipotecar, pentru achiziționarea cât mai rapidă a clădirilor și a ștrandului”.

La finalul discuției noastre, primarul Claudiu Buciu a apreciat lucrătorii de la ”Meridian”, în special pe cei care lucrează în teren, în condiții dificile. Reamintim că în perioada Crăciunului, cu o zi înainte de Ajun, a avut loc o avarie majoră la ”noua” rețea de apă a municipiului Lugoj.

Prezent atunci la fața locului, primarul Claudiu Buciu a adresat ”sincere felicitări și mulțumiri echipei de la Meridian care a reușit, în condiții foarte grele și cu dotări precare, să remedieze avaria într-un timp așa de scurt”.

Din păcate, avaria din 23 decembrie nu a fost singura problemă majoră apărută la ”noua” rețea a Lugojului.

Articolul Mai mult ca sigur, faliment! 2021, anul în care se va decide soarta societății ”Meridian 22” apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*