Mâine, la Muzeul Petrolului are loc vernisajul unei expoziţii pe tema industriei de rafinare

N. D.
Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova anunţă publicul că mâine, la ora 11.00, una dintre secţiile sale – Muzeul Petrolului – va fi gazda unei acţiuni care are ca temă industria prelucrării petrolului.
Este vorba despre vernisajul expoziției “Tradiție în industria de rafinare: Societatea Creditul Minier- Rafinăria Petrobrazi 1919-1934-2019”. Având profil unic în România, organizarea acestui eveniment în muzeul menţionat este mai mult decât justificată. Reunind un patrimoniu estimat la peste 8.000 de piese muzeale, Muzeul Petrolului s-a înfiinţat la Ploieşti ca o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţară noastră.
De altfel, printre cele mai importante exponate care se regăsesc aici sunt: utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea; panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu; hărți geologice; mostre mineralogice; felinare cu petrol; macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România.
Totodată, în patrimoniul Muzeului Petrolului se găsește un fond ştiinţific foarte bogat, care cuprinde brevete de invenție, lucrări de specialitate ce descriu istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor; albume, scrisori și fotografii document ale lui Lazăr Edeleanu, considerat fondatorul petrochimiei românești și universale.
Din anul 2017, Muzeul Petrolului a trecut sub administraţia Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova şi a fost redeschis pentru vizitare în primăvara anului 2018.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*