Mariana Tîrcă, nevinovată în Cazul Corona – așteptăm reparațiile morale!

Incredibil, dar adevărat – Comisia de Apel, din cadrul Agenției Naționale Antidoping, a rejudecat cazul fostei mari glorii sportive Mariana Tîrcă, după scandalul de dopaj cu laser intravenos de la Corona Brașov, și a găsit-o nevinovată. Dar asta la un an distanță de prima decizie a Comisiei de Judecată, care îi aplicase Marianei o sancțiune de excludere din handbal, pe o durată de doi ani. Practic, brașoveanca a efectuat jumătate din pedeapsă – nu știm ce este mai grav, pentru Tîrcă, faptul că a stat departe de sportul care a făcut-o OM MARE, sau șușotelile de la colțuri, în care cârcotașii o caracterizau în fel și chip, și pe ea și pe fiica ei, Sorina, pentru greșelile făcute.

Decizia Comisiei de Apel, din cadrul ANAD, dă naștere la multe interpretări, de-acum orice verdict decis de această Comisie va fi privit cu suspiciune și toți pârâții se vor întoarce către Comisia de Apel, pentru izbăvire. Sigur, cei din Agenția Națională Antidoping pot spune că așa se dovedește independența comisiilor lor, dar mă gâdesc, în acest caz, că cele două Comisii au judecat cu unități de măsură diferite, că cineva nu și-a făcut treaba ca un profesionist, deci trebuie schimbat. Cum s-ar spune, Agenția Națională Antidoping are prafuri expirate, iar una din cele două comisii a dovedit o mare ignoranță, nicidecum independență!

In atare situație, toate handbalistele prinse cu acul în vene ar trebui să se adreseze Comisiei de Apel să le ridice suspendarea, așa cum a făcut și în cazul Marianei Târcă! Ba mai mult, tot grupul ar trebui să se întoarcă și împotriva Federației de Handbal, și împotriva ANAD, și să le ceară daune morale și materiale, pentru că le-a stricat viitorul. Cazul Corona trebuie să fie un exemplu pentru ANAD și cele două comisii ale sale, dar și pentru Federație – nu este normal ca cineva să se joace cu destinul unor tinere sportive, mai ales că la Corona Brașov se crease un grup puternic, care putea să facă performanțe mari, atât interne, cât mai ales internaționale.

Spuneam la începutul anchetei, în Cazul Corona, că ceea ce Agenția Mondială Antidoping crede că este dopaj, și mă refer la terapia cu laser, nu are, de fapt, niciun efect stimulativ, iar AMA a decis cu de la sine putere ca laserul să fie prohibit. Dacă cineva s-ar fi gândit să acționeze la Tribunalul Sportiv această Agenție, să vină cu dovezi că terapia nu modifică cu nimic proprietățile sângelui, atunci sigur ar câștiga și ar pune într-o lumină proastă AMA. Dar cum nimeni nu s-a încumetat până acum să facă așa ceva, Agenția nu trebuie să dea explicații nimănui, de ce un medicament este sau nu pe lista de dopinguri, de ce laserul nu este permis, și tot așa.

Verdictul în cazul Marianei Tîrcă, dat de Comisia de Apel, este mai mult ca o reparație morală, și asta doar pe jumătate, pentru că fosta sportivă prinsese un contract în străinătate, alături de Sorina, fiica ei, înțelegere ratată, firește, din cauza suspendării, în urma căreia cele două au pierdut mulți bani. ”Știți cum este cu reparația asta morală, ca și când Instanța a pedepsit un om la moarte, i-a tăiat repede capul, după care l-a reabilitat, pentru că un alt judecător a constatat că mortul nu mai este de vină, dar morții de la groapă n-au cum să se mai întoarcă, iar Agenția Antidoping nu are cum să-i dea timpul înapoi Marianei Tîrcă. Vinovații trebuie să plătească, iar eu, personal, nu mai cred în ANAD”, ne spunea cineva din handbalul autohton.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*