Medicul Cătălin Dudu a învăţat de la englezi cum să opereze laparoscop. Ce atenții primesc medicii englezi după intervenţiile chirurgicale

Încercând să se specializeze în intervenţiile colorectale laparoscop, medicul de la SJU Slatina, Cătălin Dudu, a petrecut o jumătate de an la spitalul englez Royal Cornwall, care deserveşte peste 600.000 de locuitori. 
 
Acesta, care a mai întâlnit alţi opt medici români care lucrau la unitatea medicală engleză, poate face o radiografie exactă a sistemului medical englez în care sunt pompate sume uriaşe.
 
Doctorul Cătălin Dudu a precizat că intervenţiile minim invazive pe care le fac englezii pot fi efectuate şi la spitalul slătinean. 

„Am beneficiat de un schimb de experienţă în chirurgie colorectală laporoscopic  şi clasic. Englezii lucrează laparoscopic, foarte rar fac intervenţii clasice, doar doi-trei la sută din pacienţi sunt operaţi clasic şi numai atunci când tumora este foarte mare. Medicii englezi sunt supraspecializaţi, colorectal sau chirurgie digestivă superioară. Ce am învăţat în cele şase luni petrecute în Anglia ar putea fi aplicat şi la Spitalul din Slatina, dar la noi nu prea vin pacienţi cu cancer. Laparoscopic va fi greu la început, pentru că materialele costă foarte mult. În mare, avem cam tot ce ne trebuie, laparoscop, dispozitivul de sigilare vasculară, avem plasmă argon”, a spus Cătălin Dudu.
 
Englezii mănâncă mai prost decât românii
 
Medicul de la unitatea medicală din Slatina a declarat că şi englezii înregistrează foarte multe cazuri de cancer de colon, consecinţa alimentaţiei bazate pe mâncare ultra procesată.
 
„Au şi ei foarte multe cancere de colon, mult mai multe ca noi. Mai au şi altă patologie benignă: diverticulita şi diverticuloza. Acestea sunt, de fapt, nişte buzunare la mucoasa colonului, foarte frecvente la ei. Unul din trei pacienţi are o astfel de patologie. Englezii mănâncă foarte prost, mai prost ca noi, pentru că alimentele lor sunt ultra procesate. Nu prepară, nu gătesc nimic în casă”, a declarat Cătălin Dudu.

Prevenţia, la loc de cinste în sistemul medical englez 
 
Cătălin Dudu a precizat că în sistemul medical englez prevenţia funcţionează. Astfel, de la sesizarea primelor semne de cancer de colon şi până la diagnosticarea pacienţilor trec cel mult două săptămâni. Astfel, englezii reuşesc să descopere cancer în forme incipiente ce este apoi operat laparoscopic.
 
„Şi englezii diagnostichează cancer la pacienţi tineri, dar ei stau foarte bine cu prevenţia. Au programe de screening foarte bine puse la punct. Eu aveam o dată pe săptămână policlinică unde făceam prevenţie pentru cancerul colorectal. Aveau câteva simptome de alarmă pe care medicul de familie le urmărea: scăderea în greutate, consistenţa scaunului, sângerări. El era trimis apoi la specialist, iar noi aveam obligativitatea ca în două săptămâni să-i facem colonoscopie. Nu se pierde timp, de la primul semn observat de medicul de familie şi până la diagnosticare treceau două săptămâni. Dacă era diagnosticat cu cancer, în două săptămâni era operat, bolnavii de cancer aveau prioritate în faţa cronicilor. Mai mult de atât, pacienţii peste 60 de ani primeau prin poştă un test hemocult şi erau obligaţi să-l facă”, a adăugat Cătălin Dudu.

Relaţia medicilor englezi cu pacienţii, mult mai rece
 
Atunci când intră în blocul operator, un medic englez beneficiază de toate materialele pe care şi le doreşte. Aprovizionarea este făcută chiar în funcţie de doleanţele medicului.

„Aş putea spune că diferenţa dintre cele două sisteme de sănătate este dată de materialele folosite. Eu când am intrat în blocul operator, asistenta m-a întrebat ce materiale doresc să folosesc. Aprovizionarea cu materiale era făcută în funcţie de doleanţele medicilor”, a relatat Cătălin Dudu. 
 
Dacă la materiale nu ne putem compara cu englezii, medicul Cătălin Dudu spune că noi stăm mult mai bine atunci când vine vorba de relaţia doctorului cu pacientul. 
 
„Relaţia medicilor englezi cu pacienţii este mult mai rece, mai la distanţă. Ei nu se prea implică şi nici nu prea îi văd pe pacienţi. Îl vede la vizită, îl operează. Pe de altă parte, bolnavii, după ce aşteptau la Urgenţă şapte-opt ore, erau internaţi pe secţie. Erau văzuţi de un rezident, iar eu, ca medic specialist, mergeam la ei şi la zece ore distanţă. Oamenii înţelegeau că medicul nu poate veni, pentru că are altceva de făcut. La noi, dacă nu îi vezi după două ore, începe scandalul. Am rămas la opinia că din punct de vedere al relaţiei medic-pacient, bolnavul de la noi este mult mai bine tratat în ţară. De exemplu, la ei, pacientul care a venit cu o patologie cronică este programat peste două luni la operaţie. Când vine peste două luni, dacă apare un alt pacient cu un cancer de operat, cronicul este trimis acasă. I se oferă o altă programare peste alte două luni”, a declarat medicul ce a revenit la SJU Slatina. 
 
„Medicii englezi nu au buzunare”

În jumătatea de an petrecută la spitalul englez, doctorul Cătălin Dudu a văzut că specialiştii englezi primesc doar flori, bomboane sau vin. Acesta spune că medicii nu au buzunare.
 
 „Medici englezi nu au buzunare, nu există aşa ceva. Pacientul, după operaţie, îi poate da doctorului o sticlă cu vin, o cutie cu bomboane, sunt frecvente aceste situaţii. Dar nu există plicuri cu bani, că nu este normal să existe. Salariile lor sunt mult mai mari, un medic specialist ajunge pe la patru mii de lire, dacă lucrează ore suplimentare ajunge şi la 6.000-7.000 de lire”, a conchis Cătălin Dudu.
 
 
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*