Membri PMP Maramureș în vizită la Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE

La invitația europarlamentarului Siegfried Mureșan, o delegație a Partidului Mișcarea Populară, formată din reprezentanți ai birourilor parlamentare, a fost saptămâna trecută în vizită la Parlamentul European.

Unul dintre cei care au reprezentat județul Maramureș la Bruxelles, este Dorin Cozma, șef cabinet parlamentar al deputatului Adrian Todoran și totodată secretar general adjunct al PMP Maramureș.

,, În cadrul acestei vizite la Parlamentul European am avut ocazia să aflăm cum funcționează instituțiile Uniunii Europene și totodată chiar să vedem europarlamentarii în plină activitate. Experiența aceasta a fost una cu atât mai utilă și interesantă, întrucât l-am avut drept gazdă pe colegul nostru de partid, europarlamentarul Siegfried Mureșan, cel care a îndeplinit de curând onoranta funcție de negociator șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE, devenind astfel primul român într-o asemenea poziție extrem de importantă.

Pot spune că a fost un privilegiu să cunoaștem modul în care a fost conceput Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018, cât și care sunt principalele priorități de cheltuire a banului public, aspecte ce ne-au fost prezentate tocmai de cel care care a fost responsabil de împărțirea banilor.

Pentru anul 2018, Uniunea Europeană va avea un buget de 160 miliarde de euro, dezbătut serios pe parcusul a nouă  luni și nu scris pe genunghi și adoptat în fugă așa cum face guvernarea PSD-ALDE în România. Uniunea va avea un buget ceva mai mic comparativ cu anii precedenți dat fiind ieșirea Marii Britanii din UE, dar un buget gândit astfel încât să genereze creștere economică, locuri de muncă și siguranță în rândul cetățenilor.

Datorită competenței și ambiției sale, colegul nostru a reușit în cadrul negocierilor să obțină o creștere a fondurilor pentru cercetare și inovare, un plus de 54 de milioane euro pentru Programul de mobilitate universitară Erasmus+, astfel încât și mai mulți tineri să beneficieze de burse pentru studii, alocarea a 350 de milioane de euro pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și chiar finanțarea unui program nou în cadrul UE, respectiv acordare unui bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene pentru fiecare tânăr care împlinește 18 ani și care vrea să viziteze Europa. De asemenea, vă pot spune că discuțiile avute cu Siegfried Mureșan și echipa sa, au inspirat consilierii parlamentari din provincie, București și Diaspora în redactarea amendamementelor pentru bugetul national de anul viitor. Spre exemplu, colega noastră Cătălina Zavate, consilier parlamentar responsabil de circumscripția electorală Diaspora a folosit întreaga informație dobândită în urma acestor discuții privind elaborarea bugetului, în sprijinul românilor din afara granițelor țării,    contribuind la peste 450 de amemdamente depuse de PMP pentru romanii din Diaspora la Legea bugetului de stat pe anul 2018

Aceste zile petrecute la Bruxelles, au însemnat pentru mine o experiență unică, ce mi-a întărit convingerea că apartenența României la proiectul unic european ne aduce reale beneficii, iar țara noastră prin politicile interne trebuie să-și mențină în mod obligatoriu calea europeană.  ‘’ a declarat Dorin Cozma, șef cabinet parlamentar.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*