Mica Unire, celebrată inedit de către elevii brănișteni

Elevii Liceului tehnologic ”Valeriu Braniște” din Lugoj au acceptat provocarea de a descoperi și, mai apoi, de a împărtăși idei și experiențe cu privire la Mica Unire, celebrată la data de 24 ianuarie. Pentru a-și ilustra viziunea cu privire la evenimentul istoric, brăniștenii au ales o metodă inedită, digitalizată și adaptată la vremurile moderne.
Împărțiți în echipe, liceenii au creat câteva materiale video. Prima echipă, constituită din elevii Ecaterina Cărășel, Răzvan Mirel, Andreea Stanciu, Corina Sasan, Anca Huruniuc, Gaby M Draganescu, Andrei Ungureanu, au creat un videoclip care se numește ”Când marile puteri au WhatsApp”. Prin intermediul acestuia, și-au imaginat un dialog între țările care au avut un rol important în Unirea Principatelor Române.

Cel de-al doilea material, intitulat Breaking News: Mica Unire – transmisiune de la ”fața locului”, a simulat un buletin de știri în care se prezintă șirul evenimentelor care au dus la înfăptuirea Micii Uniri. Din echipa care a creat videoclipul fac parte Razvan Aduculesei, Alexandru Daniel Jivan și Paul Cereantu

O a treia echipă, compusă din Andreea Roșu, Jessica Vasiliu, Lois Laichici și Lungu Sebastian, a ilustrat Mica Unire cu ajutorul clipului ”Hora Unirii – recitată ca la noi”.

De asemenea, pentru elevii claselor IX-XII de la Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște” a avut loc și o competitie KAHOOT! despre Mica Unire. Profesorul coordonator al activității a fost Gabriel Lupșa.

”Situația actuală privind învățarea online ne obligă să ne adaptăm la cerințe. Pe de altă parte, dorind să evităm să avem o abordare nostalgică despre cum era înainte de pandemie, prin activitatea și materialele video realizate arătăm că suntem activi chiar și în digital. Da, putem marca evenimente, putem celebra momente arătând că forța ne este dată nu de condiții uneori favorabile sau nu, ci de motivația reală de a face să se întâmple. Eu, personal, ca profesor și director, sunt mândru de acești elevi și de profesorul Lupșa Gabriel. Ei ne arată că povestea istorică poate fi trăită și retrăita, iar modul inedit în care ei ne propun să experimentăm un eveniment istoric prin folosirea unor aplicații care le sunt familiare, asumarea video a unor texte s-au făcut, după cum se pare, cu seriozitate dar și ca o formă de divertisment. Este bine că lor le place, este bine că ies din zona de confort, este bine că înțeleg că provocările puse în fața lor de către școală îi ajută, în primul rând, pe ei, acum și în viitor”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorulul liceului.

Prin activitatea lor, liceenii brănișteni au dorit ca Mica Unire să nu treacă neobservată, oferind totodată idei pentru comunitatea școlară și pentru alți tineri de vârsta lor.

Articolul Mica Unire, celebrată inedit de către elevii brănișteni apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*