Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, solicită verificarea tezei de doctorat şi a întregii sale activităţii ştiinţifice

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a sesizat Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară cu solicitarea de analiză/verificare a conformităţii propriei teze de doctorat, inclusiv prin raportare la analiza întregii sale activităţi ştiinţifice „aşa cum este prezentată în lista cu lucrări ştiinţifice disponibilă public” pe site-ul instituţiei de învăţământ superior.
„Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susţine prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti cu solicitarea de analiză/verificare a conformităţii propriei teze de doctorat (susţinută acum 21 de ani în cadrul USAMV Bucureşti), inclusiv prin raportare la analiza întregii activităţi ştiinţifice (începând cu anul 1988/anul III de facultate), aşa cum este prezentată în lista de lucrări ştiinţifice, disponibilă public pe site-ul usamv.ro. De asemenea, am solicitat ca USAMV Bucureşti să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în aşa fel încât să fie posibilă analiza şi la acest nivel de către experţii CNATDCU din comisia de specialitate. Am iniţiat acest demers având în vedere faptul că asumarea răspunderii este un principiu de la care nu se poate deroga, în speranţa că exemplul va fi preluat şi de către alţi lideri din domeniul învăţământului superior, de „personaje cheie” în educaţie şi de promotori ai integrităţii academice”, a declarat ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres. El a spus că respectarea normelor de etică profesională a fost „un principiu pe care l-a susţinut continuu în cei 30 de ani de activitate academică.
„În acelaşi timp, îmi exprim speranţa că solicitarea pe care am adresat-o CNATDCU cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului va fi onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă să putem promova această strategie susţinută prin forţa legală necesară”, a mai susţinut demnitarul.
Ministrul a amintit că a solicitat universităţilor „să se concentreze” pe verificarea, prevenirea şi combaterea „abaterilor de la standardele de etică şi integritate academică”, inclusiv prin iniţierea unui proces de verificare din perspectiva conformităţii, prin analiza tezelor de doctorat susţinute în cadrul fiecărei instituţii organizatoare de studii universitare de doctorat.
Cîmpeanu a precizat că în acest sens Ministerul Educaţiei va acorda din acest an „o finanţare substanţială” pentru susţinerea procesului de prevenire şi combatere a fenomenului de plagiat.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*