Miron Cozma, despre dosarul „Mineriada”: Se vrea ca acest proces să dureze până când moare Iliescu

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, s-a declarat nemulţumit de maniera în care se judecă dosarul Mineriadei, precizând că intenţia celor din justiţie este probabil ca procesul să dureze cel puţin 20 de ani sau „poate până când moare Iliescu”.
„La modul cum se desfăşoară în acest moment procedura civilă şi urmează să se judece la urmă pe zona penală procesul, cred că este o intenţie a celor din justiţie ca acest proces să dureze cel puţin 20 de ani sau, dacă vreţi, să fiu mai franc, aşa cum mă ştiţi, poate până când moare Iliescu. E incredibil ceea ce se întâmplă în tot sistemul judiciar. Cum e posibil ca în 2009, pe vremea lui Băsescu, procuratura militară a lui Băsescu îi dă NUP (neînceperea urmăririi penale -n.r.) lui Iliescu, atenţie, pentru că nu este militar. Păi Miron Cozma este militar? Băsescu nu a citit Constituţia să vadă că preşedintele este comandantul suprem al Armatei?”, a declarat Miron Cozma, la Tribunalul Bucureşti, acolo unde se ţine cel de-al doilea termen al dosarului „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, în cameră preliminară.
Aproximativ trei sute de persoane s-au dus, ieri dimineaţă, la Tribunalul Bucureşti, în calitate de părţi civile, în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.
Pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu are un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea acestui proces în care sunt foarte multe părţi civile, judecarea dosarului de către magistraţii instanţei supreme a avut loc la sala de festivităţi a Tribunalului Bucureşti.
„Se aşteaptă o decizie de atâţia ani, trebuie să fie o decizie rapidă, pentru ca dosarul să intre în firesc, în sensul de a merge în instanţă şi pentru a fi începută judecata. Această fază preliminară trebuie să se încheie cât mai repede. Nu am avut aprobarea de a vedea sala. Este normal că inculpaţii nu s-au prezentat. Ion Iliescu, preşedinte de onoare al Frontului Salvării şi astăzi al PSD-ului. Este ceva normal. Aceeaşi atitudine arogantă a criminalilor din decembrie ’89 şi până în 2018”, a declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, înainte de şedinţă.
Şi la prima înfăţişare la instanţă în dosarul Mineriadei, care a avut loc pe 20 februarie, au avut loc incidente, zeci de oameni, părţi vătămate în dosar, strângându-se în curtea instanţei din cauza lipsei de spaţiu din sala de judecată. Unui bărbat i s-a făcut chiar rău. Şedinţa s-a ţinut atunci la sediul Curţii Militare de Apel, pentru a nu fi blocată activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Preşedintele instanţei supreme, Cristina
Tarcea, s-a plâns în mai multe rânduri de faptul că nu există suficient spaţiu de depozitare la instanţă, în contextul volumului mare de documente din dosarul Mineriadei. Tarcea a spus că a semnalat instituţiilor responsabile problema, însă nu s-au găsit soluţii.
Cauza este în cameră preliminară, judecătorii urmând să stabilească dacă instanţa a fost sesizată în mod legal.
Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în judecată a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu, fiind judecate. Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămarea integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a altor 1.242.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*