Mobilitate sustenabilă: sunt trotinetele electrice ecologice?

Sunt trotinetele electrice ecologice? Care este impactul lor asupra mediului, comparativ cu alte mijloace de transport? Pot face parte dintr-un sistem de transport sustenabil? Să aruncăm o privire la ceea ce spun studiile recente despre trotineta electrică.

În ultimele luni, trotinetele electrice închiriate prin aplicații au apărut în multe dintre cele mai mari orașe ale lumii. În teorie, acestea asigură un transport convenabil, la cerere, accesibil tuturor celor care doresc să se deplaseze cu electricitate, care, după cum știm, este în mod normal mai puțin poluantă decât benzina sau alți combustibili fosili.

Da, este adevărat – dar nu este atât de simplu! Ca întotdeauna, când vine vorba de impactul asupra mediului, înainte de a spune că o tehnologie este mai ecologică decât alta, trebuie să răspundem la câteva întrebări.

Ce generează trotinetele electrice ca poluare ascunsă (de exemplu, în timpul fabricației lor sau în timp ce sunt alimentate cu energie electrică)? Care sunt beneficiile reale suplimentare care vin împreună cu acesta, în comparație cu alte tehnologii deja existente? Cât se extinde durata de viață? Cum se reciclează la sfârșitul ciclului de viață? În comparație cu alte mijloace de transport care existau deja, sunt trotinetele electrice mai ecologice?

Trotinetele electrice: un impact ecologic încă necunoscut

Această dezbatere a celor mai ecologice mijloace de transport a fost foarte controversată, în special odată cu creșterea recentă a cotei de piață a mașinilor electrice. Unii acuză mașinile electrice că sunt, de fapt, mai poluante decât mașinile convenționale cu combustibil fosil, bazându-și argumentele pe producția și (lipsa) reciclării bateriilor litiu-ion. Alții se concentrează pe extracția de metale rare sau pe producția de energie electrică în țările cu rețele pe bază de petrol sau cărbune.

Alții spun că sunt mai ecologice, deoarece reduc emisiile în timpul fazei de utilizare, adică conducerea, mai ales dacă este cuplată cu energie decarbonizată (o rețea electrică bazată pe energii regenerabile). Astăzi, odată cu multiplicarea studiilor științifice pe acest subiect, suntem aproape siguri că da, mașina electrică este mai ecologică decât mașina diesel sau pe benzină, în aproape toate cazurile.

Situația trotinetelor electrice este mai complicată. Într-adevăr, fenomenul este recent și nu avem încă o perspectivă completă asupra tuturor impactului lor. Deși încep să se înmulțească, nu există multe rapoarte care să le fi analizat sustenabilitatea. Cu toate acestea, unele studii au încercat să evalueze impactul trotinetelor electrice, în special în condiții de autoservire. Iată deci ce putem spune astăzi, având în vedere starea cunoștințelor noastre pe acest subiect.

Impactul asupra mediului al trotinetelor electrice

În ceea ce privește toate mijloacele de transport, dacă dorim să măsurăm impactul asupra mediului al trotinetelor electrice, este necesar să analizăm cele 4 faze principale ale ciclului său de viață. Primele două sunt fazele de fabricație ale vehiculului (când motorul și alte componente sunt asamblate) și faza de producție a energiei vehiculului (cât de poluantă este energia care permite vehiculului să fie condus). Apoi vine faza de utilizare a vehiculului (când este condus) și apoi întreținerea și sfârșitul duratei de viață a vehiculului (modul în care este întreținut și reciclat sau distrus, când nu mai funcționează). În fiecare dintre aceste faze, există un impact diferit asupra mediului.

Pentru trotinetele electrice, procesul seamănă cu vehiculele electrice. În faza de producție, trebuie să ținem cont de toată energia consumată pentru a extrage materii prime, a le transforma, a le asambla etc. Această etapă este importantă pentru toate dispozitivele electronice, deoarece acolo este inclusă bateria (care este foarte poluantă).

În ceea ce privește producția fazei energetice, din nou, trotinetele electrice au probleme similare cu cele ale mașinilor electrice. Dacă energia electrică este produsă în mod ecologic (energie regenerabilă sau decarbonată), atunci impactul asupra mediului al acestei faze va fi mai mic. Pe de altă parte, dacă este produs din arderea combustibililor fosili (cum ar fi cărbunele, petrolul sau gazul), impactul ecologic, în special cantitatea de gaze cu efect de seră eliberate, crește.

Apoi, faza de utilizare este crucială pentru trotinetele electrice și vehiculele electrice în general, deoarece acolo au un real avantaj. De fapt, în timpul fazei de utilizare, vehiculele electrice (inclusiv trotinetele) nu poluează. Așa este, nu există CO2 sau alte emisii poluante – doar particule legate de frânare. Aceasta înseamnă că, cu cât sunt utilizate trotinetele electrice mai mult (sau mașinile electrice), cu atât obțin mai multe avantaje ecologice.

Cu toate acestea, este necesar să ne bazăm și pe modul în care sunt reîncărcate. Trotinetele, de exemplu, trebuie să fie aduse la o stație de încărcare și acest transport, de obicei realizat de camioane, poate avea un impact semnificativ.

În cele din urmă, reciclarea este de asemenea importantă, deoarece trotinetele electrice sunt fabricate din materiale rare și potențial poluante. Prin urmare, este necesar să aveți grijă de bateriile lor (și de celula vehiculului în sine), ceea ce le face responsabile pentru o felie mare de poluare de care nu pot scăpa – cel puțin până când industria reciclării bateriilor nu devine mai dezvoltată.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*