Mobilizare în teritoriu pentru turul II al prezidenţialelor

• Pentru prefecţi şi subprefecţi va fi ultimul test, înaintea schimbării din funcţie 
• Astăzi, de la Ploieşti vor pleca buletinele de vot pentru cele 623 de secţii din judeţ

N. Dumitrescu

Pe modelul întâlnirii de acum două săptămâni, organizată înaintea primului scrutin al  prezidenţialelor, ieri, noul ministru al MAI a organizat o videconferinţă cu prefecţii şi toţi reprezentanţii instituţiilor de la nivelul judeţelor, tema fiind votul de duminică, decisiv pentru alegerea preşedintelui României pentru următorii cinci ani. Astfel, pentru fiecare echipă a Instituţiei Prefectului, şefi de inspectorate de Poliţie şi de Jandarmerie, inclusiv din Prahova,  dispoziţiile şi sugestiile ministrului Marcel Vela pot fi considerate, de departe, mai ales pentru prefecţi şi subprefecţi, un ultim test al activităţii lor desfăşurate până acum, având în vedere că, odată schimbată configuraţia Guvernului, şi pentru ei… bate vântul schimbării. De altfel, în intervenţiile lor, unii dintre prefecţi nu s-au sfiit să-i spună ministrului de Interne că videconferinţa de ieri va fi, mai mult ca sigur, şi ultima, înainte de  înlocuirea lor din funcţie. Pe de altă parte, în timpul celor două ore şi 15 minute cât timp a ţinut întâlnirea de ieri, autorităţile din teritoriu au avut posibilitatea să-i transmită ministrului de Interne şi alte probleme cu care aceştia se confruntă, cum ar fi problema urşilor, unul dintre aceştia declarând că prefecţii, în caz de urgenţă, pentru tranchilizarea animalelor rănite, din lipsa legislaţiei, nu pot fi “nici Sandokan, nici Tarzan!” Liniştindu-i, ministrul a anunţat că, deja, în cazul urşilor, s-a luat decizia modificării legislaţiei în materie, schimbări urmând să aibă loc inclusiv în ceea ce priveşte”profesionalizarea jandarmilor”. Revenind însă la tema principală a întâlnirii de ieri – alegerile de duminică – trebuie spus că autorităţile din teritoriu au fost practic mobilizate astfel încât şi cel de-al doilea scrutin al prezidenţialelor să se desfăşoare corect şi în linişte. În Prahova, la Palatul Administrativ din Ploieşti, buletinele de vot şi celelalte materiale necesare exercitării votului au fost pregătite pentru a fi ridicate, astăzi, de către primari, pentru ca apoi, mâine, să ajungă la toate cele 623 de secţii de votare amenajate în judeţ.

videoconferinta prefec1La videoconferinţa de ieri, ministrul de Interne şi-a început intervenţia adesând mulţumiri tuturor celor implicaţi pentru modul în care a fost organizat primul scrutin al alegerilor, care a avut loc pe 10 noiembrie. “ Mă bazez pe dumneavoastră, ca şi alegerile din 24 noiembrie să se desfăşoare în condiţii foarte bune, fără evenimente deosebite. Suntem alături de dumneavoastră, ca de fiecare dată. Ca şi la primul tur al alegerilor prezidenţiale, va exista monitorizare de la nivel central, dar pe care nu va trebui să o consideraţi ca un control, ci ca o susţinere şi sprijin pentru găsirea de soluţii atunci când veţi întâmpina probleme, indiferent de ce natură vor fi acestea. Cei care fac contravenţii nu iau pauză, aşa că este nevoie de implicare permanentă”, a declarat ministrul Marcel Vela. Şi pentru că a pomenit de probleme, ministrul a mai anunţat că, deja, una sesizată pe 10 noiembrie, la primul tur, a şi fost rezolvată. “ Pentru că au fost nenumărate sesizări că presa nu a avut acces în secţiile de votare, deşi avea acreditare, precizez că, la alegerile din 24 noiembrie, reprezentanţii presei nu se vor mai confrunta cu astfel de situaţii. Presa are acces nelimitat în secţia de votare, astfel încât să se facă dovada faptului că procesul de votare este transparent, secretul votului fiind numai în cabina de vot. La primul scrutin nu s-au aplicat sancţiuni din cauza faptului că reprezentanţilor presei nu li s-a permis accesul în secţiile de votare. Dar dacă astfel de incidente vor mai exista şi la votul de duminică, atunci cei vinovaţi vor fi sancţionaţi drastic, în plus, li se va interzice inclusiv participarea la organizarea şi desfăşurarea altor tipuri de alegeri. Reprezentanţilor presei trebuie să li se facă dovada transparenţei activităţii noastre, iar ca o dovadă în plus, aceasta va avea acces, duminică, inclusiv la centrul de comandă pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor, de la Ministerul de Interne”, a mai menţionat minstrul Vela. Pe de altă parte, având în vedere faptul că, în comparaţie cu votul de acum două săptămâni, vremea nu mai este atât de prietenoasă, autorităţilor li s-a făcut recomandarea ca, după închiderea urnelor şi centralizarea voturilor, când se vine la birourile electorale judeţene, pentru predarea proceselor verbale cu rezultatele votului şi a buletinelor de vot, să aibă prioritate acei preşedinţi de secţii de votare care vin de la distanţe mai mari. De asemenea, reprezentanţilor din teritoriu li s-a impus să aibă în vedere şi localităţile, mai ales cele din mediul rural, în care la primul tur al alegerilor s-a înregistrat “turismul electoral”. “ Este nevoie de prezenţa celor din MAI acolo unde, pe 10 noiembrie, în anumite localităţi, deşi nu erau cunoscute ca fiind puncte turistice, au fost înregistraţi mai mulţi alegători pe listele suplimentare decât cetăţenii cu drept de vot din localitate”, a mai declarat ministrul.

Pe post de Sandokan sau Tarzan!

La sugestia ministrului, în cadrul videoconferinţei de ieri, prefecţii au putut să abordeze şi alte probleme cu care se confruntă în activitatea lor, cu precizarea că unii dintre ei nu s-au sfiit să menţioneze că, mai mult ca sigur, va fi pentru ultima dată când cei aflaţi în funcţii în momentul de faţă i se vor adresa conducerii MAI din calitatea de reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu. Şi asta deoarece, aşa cum se ştie, odată cu schimbarea echipei guvernamentale sunt schimbaţi atât prefecţii şi subprefecţii, cât şi şefii direcţiilor deconcentrate. În acelaşi timp, prefectul judeţului Satu-Mare, a abordat inclusiv problema tranchilizării urşilor răniţi, aducând în atenţie recentul caz, când un animal rănit de o maşină a agonizat ore în şir: “ Legislaţia nu permite ca autorităţile să intervină în astfel de cazuri dificile. Este nevoie de un om calificat ca să tranchilizeze un urs rănit. Doar dacă ne-am transforma noi, ca prefecţi, în Sandokan sau Tarzan, şi să rezolvăm problema, apropiindu-ne de urşii răniţi!”. Ministrul de Interne i-a răspuns acestuia că legislaţia în materie, în cazul descris, se va modifica, mai mult, pentru anul viitor s-a luat decizia şi de “profesionalizare a jandarmilor”, în sensul că reprezentanţi ai acestei structuri vor fi şcoliţi astfel încât să poată interveni şi în situaţii în care este necesară tranchilizarea urşilor, fără să mai fie nevoie şi de prezenţa unui medic veterinar.

Felicitări echipei de la Ploieşti

Legat de organizarea scrutinului de duminică, în intervenţia adresată ministrului de Interne, prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, a ţinut să evidenţieze faptul că decizia ca preşedinţii secţiilor de votare să predea documentele, după centralizarea rezultatelor, la Sala Sporturilor din Ploieşti, a fost una inspirată. Astfel, preşedinţii tuturor celor 623 de secţii de votare din judeţ au fost scutiţi de orele lungi de aşteptare pe holurile Palatului Administrativ pentru predarea documentelor, aşa cum s-a întâmplat după alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an. Pentru scrutinul de duminică, buletinele de vot necesare prahovenilor pentru a-şi exercita votul au sosit încă de miercuri, iar astăzi reprezentanţii autorităţilor locale din cele 104 localităţi din judeţ vor veni la Ploieşti ca să le ridice, pentru ca apoi, mâine, să fie distribuite la toate cele 623 de secţii de votare amenajate. Pentru buna organizare prezentată, ministrul de Interne a adresat felicitări “echipei de la Ploieşti”.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*