Model de altruism! Lugojeanca Bianca Stepan, voluntar în Zona Roșie a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara

În vreme ce unora li se pare prea greu chiar și statul în casă, mai mulți studenți au ales să facă voluntariat la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

De mai bine de o săptămână, 20 de studenți din anii terminali ai Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara s-au alăturat medicilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” din Ti­mi­șoa­ra în lupta contra virusului Covid-19.
O parte dintre studenți au ales să îi ajute pe medicii și asistentele Secției de Terapie Intensivă, acolo unde bătălia pentru salvarea vieții pacienților cu forme severe generate de infectarea cu SARS-CoV 2 este crâncenă.

O altă parte fac voluntariat în zona de triaj, acolo unde ambulanțele îi aduc pe pacienții infectați cu coronavirus care au nevoie de in­ves­tigații medicale. Printre aceștia se numără și lugojeanca Bianca Stepan.

Tânăra este studentă în anul VI la Universitatea de Medicină și Far­macie “Victor Babeș” din Ti­mi­șoara și se descrie ca fiind o persoană ambițioasă, optimistă și care a dorit mereu să se implice pentru binele celor din jur.

”Nu am ezitat nicio secundă când am aflat că Spitalul ”Victor Babeș” face apel la studenți pentru a deveni voluntari, deoarece mă bucură faptul că pot oferi ajutorul meu în această luptă și totodată, îmi era foarte dor să merg la spital, să observ cazuri clinice și să interacționez cu pacienții. Suntem o echipă de 10 studenți și ne aflăm în zona de triaj, acolo unde are loc evaluarea pacienților confirmați pozitivi cu SARS-CoV-2. Practic, preluăm pacienții din ambulanțe, facem anamneza, comunicăm prin telefon rezultatele investigațiilor efectuate de către pacienți”, a declarat Bianca Stepan.

Aflându-se față în față cu pro­ble­mele cauzate de infectarea cu coronavirus, tânăra studentă îndeamnă la precauție și, desigur, la respectarea tuturor măsurilor menite să ne protejeze de virus.

”Sfatul meu, la fel ca al tuturor specialiștilor, este ca oamenii să poarte masca oriunde în afara locuinței, să se spele pe mâini și sa evite ieșirile inutile în locuri aglomerate. Sincer, de când merg la spital, am realizat cât este de important sa respectăm aceste trei reguli simple, pentru că sunt mulți oameni care se îmbolnăvesc și, din păcate, nu toți pot fi salvați”, conchide Bianca Stepan.

Gestul studenților a fost apreciat atât de către cadrele medicale, cât și de locuitorii din județ, iar exemplul Biancăi Stepan este cu siguranță unul demn de urmat.
La nivel național, aproape 2000 de studenți voluntari s-au alăturat cadrelor medicale în prima linie, potrivit datelor furnizate de Departamentul pentru Situații de Urgență. Marți, 25 noiembrie, ca urmare a intrării în vigoare a OUG 197/18.11.2020 privind unele măsuri în domeniul asistenței medi­cale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, au fost semnate primele ordine de repartizare a studenților voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie responsabile în continuarea îngrijirilor medicale care se impun pacienților infectați cu noul coronavirus. Cu sprijinul Consiliului Național al Rectorilor și al conducerii Universităților și Facultăților de Medicină, în ultimele 6 zile de la aprobarea noii Ordonanțe s-au înscris, în mod voluntar, 1992 de studenți, dintre care 720 au fost repartizați deja, în primă etapă, în 25 de județe.
În perioada următoare vor fi semnate alte ordine de repartizare a studenților voluntari în mai multe unități sanitare din țară.

Articolul Model de altruism! Lugojeanca Bianca Stepan, voluntar în Zona Roșie a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*