Moștenire grea! Haos și degradare urbanistică în Piața I.C Drăgan

Noua administrație a Lugojului are foarte multe lucruri de făcut și vine în întâmpinarea unor așteptări foarte mari. Dacă ne dorim o înfățișare urbană demnă de mileniul III, haosul și degradarea urbanistică, tot mai accentuată în ultimii ani, trebuie să înceteze.

Piața care astăzi poartă numele Josif Constantin Drăgan, fosta Piață Isabella a orașului, este cu siguranță cea mai frumoasă ”carte de vizită” a Lugojului. De-a lungul timpului, toate delegațiile străine care ne-au vizitat au fost impresionate de aerul de ”Belle Epoque” care s-a păstrat și azi în acest ansmblu urban reprezentativ. Dar vechea piață nu este doar un ansamblu cu venerabile clădiri care stau în picioare de 120 de ani, ea este și un loc în care s-a făurit istoria Lugojului!
Așa cum scriam mai demult, aici au funcționat loji masonice şi societăţi secrete care au conspirat contra ordinii imperiale, aici au fost găzduiţi revoluţionarul paşoptist Eftimie Murgu, dar şi viitorul savant Edward Teller, inventatorul bombei cu hidrogen. Aici au copilărit Tiberiu şi Caius Brediceanu, înainte de a se muta la Casa Bredicenilor, de pe Făgetului. Și tot aici, s-au ridicat primele case cu etaj ale oraşului, iar în prietenosul parc al Prefecturii, pe vremuri, erau… executaţi tâlharii, violatorii şi criminalii.

Pentru un vizitator străin, nu există cale mai bună de a cunoaște esența orașului, decât luând la pas această piață centrală!
Din păcate, situația de azi nu este una prea fericită. Deși a promis încă din 2017 că întregul ansamblu va fi gata pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, fosta administrație nu a reușit să-și păstreze promisiunea nici măcar în ceea ce privește clădirea ”Bumbacul”, aflată în proprietatea Primăriei. Aceasta a servit în ultimii ani drept depozit de materiale de construcție. Parterul cu frumoasele arcade ale magazinului de stofe de altădată s-a degradat, iar mucegaiul este până la tavan.

Mai grav, toată zona a devenit pericol public. La ploi mai puter­nice, părți din fațadele neres­tau­rate cad pe trotuare. Streșinile sunt sparte și au lemnăria de­te­riorată.

La clădirea ”Bumbacul”, o frumoasă construcție în stil e­clec­tic, cu influențe secession, de la 1909, cărămizi desprinse din partea superioară a fațadei stau în echilibru instabil deasupra trotuarului. La fel este și situația vechiului imobil cu magazinul ”Orange” la parter, pe colț. Aici, bucăți din tencuiala streșinilor au căzut la o ploaie puternică, cu tot cu stuful care a rezistat mai bine de două secole.

Situația se poate repeta oricând, găurile mari fiind la vedere.

Fațada Palatului ”Poporul” (1904) de deasupra de fostul ma­ga­zin Moto Velo s-a prăbușit cu tot cu inscripția ”Virtute et Labore”, caligrafiată în stil art nouveau.

Tencuiala a căzut chiar când pe trotuarul vecin s-a aflat un redactor al ziarului nostru, care a imortalizat nefericitul eve­ni­ment, care se putea solda cu victime.

Chiar și așa, am mai pier­dut un fragment de istorie a Lugojului, care cu greu va putea fi restaurat după fotografiile origi­nale. La fel, fostul sediu MRF (casa avocat Partoș) de lângă Poliție, o splendidă clădire ridicată la 1907-1908, a avut ghinionul, în zilele noastre, să devină… se­diu al unor partide: PSD și PNȚCD. E drept, PSD a renovat, dar doar la interior, lăsând la exterior dezastrul care se vede și azi. Decorațiile exterioare vor pu­tea fi restaurate cu greu, la nivelul celor originale.

Pericol public

Dar, repetăm, aici nu e vorba numai de patrimoniu, ci și de pericol public, care se manifestă și în alte zone ale orașului. Un exemplu l-am avut chiar în timpul campaniei electorale, cu un imobil al Primăriei (în fapt, al ”Meri­di­a­nului”, societate care aparține de Consiliul Local). În plin centrul orașului, vizavi de sediul Băncii BRD, se află un imobil foarte vechi, de aproape 200 de ani. Câ­teva familii locuiesc în curte, cu chirie la ”Meridian”.

O parte a balconului de la etaj s-a desprins și s-a prăbușit peste acareturile din curte. Din fericire, incidentul s-a produs la ora 4.30 dimineața și nu s-a înregistrat victime. De 41 de ani, de când stau oamenii cu chirie acolo, nu s-a făcut nicio reparație de către ”Meridian”, nici de fostul IGOL.

Desigur, pentru toate acestea, este ușor să dăm vina exclusiv pe fostul primar Francisc Boldea, dar nu o vom face. Câțiva oameni de cultură, în frunte cu muzeograful Oliviu Gaidoș, au tras nenumărate semnale de alarmă asupra stării vechilor clădiri ale Lugojului.

”În ultimii 12 ani, am asistat neputincioși la distrugerea accelerată a patrimoniului arhitectural al orașului, îndrăznim să spunem cu complicitatea arhitectului-șef care, în pofida numeroaselor semnale venite din partea societății civile, a continuat nestingherit să-și vadă de activi­tatea birocratică, refuzând orice implicare în acestă privință. Domnul ing. Dinel Mazilu a supra­viețuit în acest post doar sub forma unei semnături necesare, fie pentru eliberarea unui certificat de urbanism, fie pentru aprobarea unui proiect al Pri­mă­riei! Mereu în necunoștință de cauză a ceea ce se întâmpla în oraș și fără vreo ieșire publică asumată, Mazilu a eșuat lamentabil în “păstrarea specificului local al municipiului în domeniul arhitecturii şi urbanismului”, se spune într-o scrisoare deschisă, publicată pe rețelele de socializare.

În document, reproșurile sunt legate de ”tolerarea modificărilor aduse fațadelor clădirilor cu va­loare arhitecturală ( ex. înde­păr­tarea ornamentelor, îngroparea lor prin izolare cu polistiren – Ca­sa Kugel); acceptarea mai multor tipuri de tâmplărie PVC la imobile istorice: ex Palatul Poporul; încurajarea înlocuirii porților originale de la clădiri istorice, multe decorate în stil Art Nouveau, cu uși ieftine de fier cu policarbonat; dezinteres total în protejarea clădirilor cu valoare arhitecturală și ale monu­mentelor istorice din oraș: case pe jumătate demolate sau lăsate în paragină; au trecut cinci luni de la vandalizarea statuii lui C. Brediceanu și nu s-a luat nici o măsură pentru restaurarea ei”.

Gaidoș mai adaugă că ”existența unui dialog între proprietarii de imobile istorice și arhitectul orașului ar fi putut să prevină mutilarea fațadelor, respectiv modificarea arhitecturii unor clădiri reprezentative din Lugoj”.

Soluții pentru oprirea haosului urbanistic la Lugoj există, încă nu e prea târziu. De exemplu, specialiștii spun că pentru Casa Personalităților (Casa Avocat Porumb, de pe malul Timișului) sau Palatul Gaspari (fosta po­li­cl­inică de pe str. Oltului, alt pericol public) trebuie refăcute au­torizațiile de construire. Soluții sunt, dacă va exista și voință!

Articolul Moștenire grea! Haos și degradare urbanistică în Piața I.C Drăgan apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*