Muzeul Bibliei ajunge și la Lugoj

În periplul său expozițional, care a cuprins, până acum, Aradul și Timișoara, Muzeul Bibliei revine la Lugoj într-o formă inedită, la Biblioteca Municipală din Lugoj.”Cu deosebit respect și dragoste frățească, vă invit la vernisajul expoziției Muzeul Bibliei, eveniment care va avea loc luni, 26 aprilie, de la ora 11, la Casa Bredicenilor din Lugoj, situată pe strada Victor Vlad Delamarina nr. 4. Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj și Biblioteca Municipală Lugoj”, ne-a declarat pastorul dr. Ionel Tuțac, proprietarul celei mai mari colecții private de Biblii din România.

Recent, colecția pastorului lugojean s-a îmbogățit cu patru pagini din Biblia de la Bucureşti (1688), prima traducere integrală a Sfintei Scripturi în limba română, cu caractere chirilice! Anul acesta se împlinesc 333 de ani de la apariția acesteia.

Printre exponatele de valoare recent adăugate colecției se numără o parte a Scripturii tipărită în limba germană în urmă cu 253 ani, ”Vechiul Testament cu comentarii” din 1768 (comentariile sunt realizate de Johann Friedrichs Doll, elev al celebrului Johann Sebastian Bach, iar inițiativa tipăririi a aparținut împărătesei Maria Theresia);  o micro-mini Bible, ediția King James,  în trei volume, primită cadou din partea pastorului Mihai Huşanu, fost preşedinte al Uniunii Baptiste din România (1984-1988); ediția realizată de Vasile Radu şi Gala Galaction, din inițiativa regelui Carol al-II-lea, tipărită în anul 1939 (donație Luminița Huşanu); Biblia, traducere literală, Biblia revizuită, 1921 și Noul Testament, ediție revizuită, 1920 (donații ale avocatului Daniel Cuculea) și o Biblie în limba coreeană (donație a prietenului Hongkey Chung).

Expoziția este deschisă publicului până în data de 7 mai.

Articolul Muzeul Bibliei ajunge și la Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*