Muzeul digital, trecutul și viitorul în același loc

Căci asta înseamnă cu adevărat evoluția unui loc înconjurat de povești, de istorie, de autenticitate; prezentarea patrimoniului local prin cele mai inteligente și inovatoare tehnologii. Universitatea de Politehnică Timișoara și-a surprins în 2020 localnicii, dar și turiștii prin inaugurarea unui nou concept de muzeu interactiv virtual, care își desfășoară activitatea prin tehnologii de ultimă generație precum: imagini de 360 grade și 3D, elemente din realitatea virtuală sau simulări interactive.

 

Scopul proiectului este să rămână un model de urmat pentru muzeele care încă nu au introdusă această parte digitală. Conceptul atrage atenția mai multor categorii de oameni: pasionaților de experiențe noi, de industria jocurilor online, de istorie sau chiar și ție, cel care locuiești în zonă sau te-ai plictisit de ceea ce ți-a oferit orașul tău și cauți ceva diferit. Ei bine, acest muzeu reușește să bifeze toată lista de dorințe deoarece este înzestrat cu un design modern, echipament special și superputerea de a te teleporta în viitor.

Ce poți găsi la muzeu?

Un exponat istoric important este panoul de comandă al MECIPT-1, adică Mașina Electronică de Calcul al Institutului Politehnica Timișoara. Partea interesantă este că mașinăria a fost pusă în funcțiune în anul 1961, iar după un an a făcut prima traducere corectă din engleză în română. A fost folosită pentru mai multe calcule la diferite proiecte industriale precum: barajul Vidraru, refacerea cupolei Romexpo sau proiectarea mai multor clădiri din Timișoara. Mai multe detalii tehnice despre acest tip de calculator dar și despre generațiile lui următoare găsești aici.

 

La aceeași adresă găsești și echipamente complexe pentru VR, care nu putea lipsi din cadrul universității. Probabil ai observat deja cât de mult a evoluat această tehnologie a viitorului pe tot mai multe domenii; de la simple jocuri muzicale ritmice, până la industria jocurilor de noroc de tip Casino NetBet, doar că aici UPT își lasă o amprentă interesantă.

 

În primul rând, acest sistem a fost realizat cu ocazia a 100 de ani de „viață” a UPT. În al doilea rând, pentru a sărbători, echipamentul îți permite să călătorești în timp pentru a vizita mai multe locuri: invenții realizate de universitate în diferiți ani, expoziții istorice, sălile de laboratoare actuale, toate acestea în timp ce tu stai pe loc.

Unsplash

 

Alte obiecte istorice din patrimoniul timișorean sunt diferitele aparate de măsură de după Al Doilea Război Mondial precum: voltmetru, osciloscop, miliampermetru sau frecvențmetru cu lame vibrante, disponibile în mai multe variante. De asemenea, în cadrul expoziției Universitatea a introdus pentru publicul său metoda realității augmentate ca tehnologie mobilă prin care doritorii să observe clădiri și monumente istorice suprapuse peste sau în locul celor actuale. Ai aici aplicația mobilă dacă ești în Timișoara sau pentru mai multe detalii legate de Spotlight Heritage.

 

Prin urmare, UPT îmbină într-un mod armonios și cel puțin captivant istoria orașului Timișoara cu viitorul acestuia. Studenții au rezolvat 2 mari probleme ale muzeelor de știință și tehnologie: spațiul de depozitare al exponatelor și accesul limitat al persoanelor, mai ales când parcurgi sute de kilometrii pentru a sta la cozi interminabile până să apuci să vizitezi ceva. Sperăm că v-am lăsat măcar o mică curiozitate legată de potențialul acestui loc plin de povești demne să fie transmise mai departe generațiilor viitoare.

Unsplash

Articolul Muzeul digital, trecutul și viitorul în același loc apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*