Neagu pe targă, România învinsă și de Ungaria. ”Tricolorele”, pentru Cristina în semifinala de vineri cu Rusia

Federația Europeană de Handbal ar putea avea mustrări de conștiință pentru programarea inadecvată în zile consecutive a unor partide decisive la calificarea în semifinale din faza principală a grupelor turneului final EHF Euro 2018 din Franța, pe fondul unui calendar competițional anual oricum mult prea încărcat, și cu atât mai mult în lumina gravei accidentări suferite de Cristina Neagu spre finele celui de-al doilea meci succesiv într-un interval de 24 de ore, în minutul 52 al jocului pierdut de ”tricolore” cu 29-31 (17-17) cu Ungaria, de puțin în avantaj cu 27-26 pe acel atac al României. Imbatabile în primul tur al seriilor și cu Neagu stabilind recordul all-time de goluri marcate la turneul final al Campionatului European, elevele lui Ambros Martin au încheiat însă în lacrimi parcursul principal de accedere în semifinala de vineri cu Rusia, pentru care aveau oricum biletul asigurat, pierzând din nou după eșecul de duminică în fața Olandei dar mai ales pierzându-și influentul optar.

Sportul la vârf, deja de prea mult timp o mult prea mare afacere pe post de vehicul publicitar dependent de crearea de imagine caruselului sponsorilor prin intermediul circului mediatic, i-a transformat pe competitori în omniprezenți vectori buni de stors dar și expuși implicit riscului accidentărilor, cea a Cristinei Neagu survenind cu 8 minute înaintea încheierii celui de-al doilea meci jucat în zile consecutive la nivelul înalt al completării fazei principale a grupelor în turneul final continental al handbalistelor senioare.

Programarea în zile succesive a întâlnirilor cu Spania și Ungaria, la doar 48 de ore înaintea semifinalei cu mare miză pentru intrarea în ultimul act cu trofeul pe masă, a bătut la ochi încă din capul locului, o anomalie de care n-au fost scutite nici alte 3 naționale din Grupa 2 a fazei principale a grupelor, pe lângă cea a României, pusă în această seară într-o situație limită în condițiile în care, în contrast, oponentele maghiare nu mai jucaseră de 3 zile. Iar un meci în plus la un asemenea nivel și pe fondul unei evidente intensități competiționale, cel de ieri, adjudecat de ”tricolore” cu 27-25 de la 12-10 la pauză pentru Spania, a cântărit enorm în contextul abordării apariției finale înaintea semifinalelor.

Desigur, nici Federația Română de Handbal nu reacționa oficial la aflarea veștii că ultimele dispute din turul principal au fost programate la un interval de 24 de ore, și bineînțeles că nici nu s-ar fi zis nimic, business as usual, dacă n-ar fi survenit accidentarea lui Neagu, golgheter detașat al confruntării din această seară, cu 9 reușite, tocmai pentru că s-a încetățenit deja reflexul încărcării calendarului competițional prin forțarea anumitor limite și evidenta exploatare a resurselor de energie ale sportivilor. Care sunt la urma urmei oameni, și nu oarece gladiatori ori roboți, pentru a ne raporta la sinistrele zile actuale.

Un turneu final pe continentul leagăn al mingii mici ar trebui să fie exclusiv un motiv de sărbătoare a sportului, prin etalarea la cel mai înalt nivel valoric și calitativ a frumuseții jocului, și nu un exercițiu de robotizare a protagoniștilor, sfârșiți în lacrimi, ori accidentarea tocmai proaspetei recordmane all-time a reușitelor pe această scenă a sugerat ca un elocvent exemplu că lucrurile sunt în general împinse mult prea departe.

Lărgind unghiul punctului de vedere spre marea schemă a lucrurilor, din perspectiva sportului luat la rândul său ostatic într-o tendință generală la nivelul societății globalizate, asemenea clipe neplăcute conferă un crâmpei din condiția existențială în lumea tot mai mult dezumanizată și rătăcită sufletește a primelor decenii din mileniul III, o lume împinsă și trasă de fapt fără voia ei pe repede-nainte spre repere dintre cele mai oculte, pe fondul unui dresaj în acest sens. Iar fie și cât se poate de buni orchestratori în diverse domenii de activitate se pot alinia și plia cu sârg noilor tendințe prin a adopta ritmul horei nebunești fără o profundă introspecție la nivel rațional dar și pe linii spirituale. Cât de mult s-au distorsionat limitele acceptabile și cât se poate totuși întrece măsura?

Revenind strict la exemplul punctual al nefericitei accidentări de miercuri seară de la Nancy, EHF a creat premizele creșterii riscului accidentărilor prin inadecvata programare a unor meciuri, în condițiile în care aceasta era deja cea de-a șasea apariție a României într-un interval de o săptămână și jumătate la turneul final francez. În râvna sa de a egala, Neagu, golgheter al jocului, a căzut în atac pe piciorul de bătaie, fugindu-i genunchiul drept în cursul depășirii lui Planeta, care a atins-o din lateral stânga. De pe targă, optarul ”tricolorelor” a fost transportată cu Ambulanța la Urgențe, primă mișcare înaintea unei îndelungate indisponibilități, trist final de an pentru vioara întâi a României.

Care ”tricolore” totuși egalau la 27 dar se vedeau în cele din urmă învinse cu 31-29, handicap limită până la care calificarea în prima semifinală de vineri, cu Rusia, nu putea fi compromisă indiferent și de jocul rezultatelor.

Ulterior, atât selecționerul Ambros Martin cât și omologul său de pe banca maghiarelor, Kim Rasmussen, au înfierat finalitatea practicilor sub forma unor calendare competiționale mult prea încărcate, cu trimitere la decizii ale forului continental, însă discuția ar putea fi pe bună dreptate mult mai largă decât atât, în ansamblul sportului și nu numai.

Inițial, ”tricolorele” începeau mai bine și chiar se distanțau în superioritate numerică la 10-6, Ungaria revenind treptat și egalând de la 15-13, după care chiar a preluat în premieră conducerea la începutul reprizei a II-a, începută de la 17-17. România a revenit apoi din urmă, până la 20-20, însă maghiarele au punctat de 5 ori la rând și pe fondul apărării inclusiv unei aruncări de la 7 metri, procedeu din care elevele lui Ambros Martin mai ratau și pe final, după pierderea lui Neagu, în tentativa nereușită de refacere a terenului pierdut.

Fără Neagu, România va aborda dintr-o poziție delicată semifinala de vineri de la ora 18:30 cu prima clasată în Grupa 1, Rusia, care astăzi s-a menajat cu biletele liderului în buzunar, pierzătoare cu 30-39 în fața Suediei, după ce ieri n-a avut de jucat și își asigura accederea în penultimul act prin succesele destul de clare cu Serbia și Danemarca. Apoi, vineri de la ora 22, Olanda, triumfătoare în seria de șase a ”tricolorelor”, va întâlni în cealaltă semifinală gazda Franța, care și-a asigurat pătrunderea în ”careul de ași” printr-un 38-28 (18-14) în duelul cu Serbia.

Rusia a încheiat cu 8 puncte în fruntea Grupei 1, urmată de gazde cu 7 puncte, Suedia cu 5, Danemarca și Muntenegru cu câte 4 iar Serbia cu două puncte, Olanda cucerind tot cu 8 puncte Grupa 2, urmată cu câte șase de România, Norvegia și Ungaria, iar Germania cu 4.

În alte meciuri ale serii, Danemarca – Muntenegru 24-23, Olanda – Germania 27-21 și Norvegia – Spania 33-26. Ca o raritate, handbalul feminin scandinav nu va fi așadar implicat și de astă dată în lupta pentru medalii, programată duminică de la orele 15, în cazul finalei mici, și 18:30, cu trofeul pe masă, ci în cea pentru locurile 5-6, Norvegia – Suedia.

Pe lângă Neagu, Pintea a marcat de 7 ori, Buceschi 4 goluri, Laslo 3, Ardean-Elisei și Drăguț câte două, iar Florică și Chiper câte unul, de la maghiare punctând mai ales Schatzl și Hafra – câte 6 goluri, iar Kovacsics și Lukacs câte 5.

 

 

The post Neagu pe targă, România învinsă și de Ungaria. ”Tricolorele”, pentru Cristina în semifinala de vineri cu Rusia appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*